KOSGEB’e kayıtlı firma sayısı 32 bini geçti

KOSGEB’e kayıtlı firma sayısı 32 bini geçti

İpekyolu Sanayici ve İşadamları Derneği’nin Bilgi Aktarım Programına katılan KOBSGEB Konya Müdürü İsmail Özdemir, dernek üyelerine destekler konusunda sunum yaptı.

Konya'da kredi desteği öncesinde KOSGEB’e kayıtlı 23 bin 500 işletmenin bulunduğunu kaydederek, bu rakamın 32 bini geçtiğini söyledi. Özdemir, “TÜİK verilerine göre Konya'da 88 bin civarında işletme gözüküyor. Uygulamaya konan kredi destek programı ile Konya'daki işletmelerin üçte biri KOSGEB veri tabanına kayıtlı olmuş hale geldi” dedi. KOSGEB'in veri tabanındaki kayıtlı işletme sayısının, son kredi destek programı ile yüzde 20 civarında arttığını belirten Özdemir,  kayıtlı işletme sayısının toplamda 1 milyon 200 bine ulaştığını belirtti. Geçen yıl Aralık ayında yönetmelikte değişiklik yapıldığını hatırlatan Özdemir, son eklenen programlar ile aynı anda başvuru yapılabilecek destek sayısının 10’a çıkarıldığına dikkat çekti. Özdemir, “Aralık ayı içerisinde yönetmelik değişikliği yapıldı. Önceden bir işletme aynı anda 3 farklı programa başvurabiliyordu. Artık bu sınır kalktı aynı anda 10 tane destek programına başvuru yapılabiliyor. Bazı destekler KOSGEB programına girdi.” diye konuştu.

EN ÇOK FUAR DESTEĞİ ALINIYOR

Genel destek programının işletmelerin en çok kullandığı program olduğunu ifade eden Özdemir,  15 farklı kalemde destek sağlandığını söyledi. Konya'nın 2. bölgede yer aldığını ve destek oranının yüzde 60 olduğunu belirten Özdemir, “KOSGEB destek ve hizmetleri, Destek Programları, Finansman Destekleri, Laboratuvar Hizmetleri ve Bilgilendirme, İşbirliği ve Projeler ile dört ana başlıkta toplanıyor. En çok kullanılan destek yurtiçi fuar desteği ve üst rakam limiti 45 bin lira. İşletmeler fuar katımları başvuruş için son anda değil çok önceden başvurmaları ve kayıt yaptırmaları onlara avantaj sağlar” dedi. 250 çalışanı olan ve yıllık bilanço toplamı veya net satış hasılatı 40 milyon TL’yi geçmeyen işletmelerin KOBİ kabul edildiğini hatırlatan Özdemir, KOSGEB'in destek olabileceği sektörlerin Bakanlar Kurulu kararı ile belirlendiğini söyledi.  Özdemir, 2010 yılından sonra yeni destek programları devreye girdiğini, bazı desteklerin format değiştirdiğini belirterek şöyle konuştu: “Türkiye'deki işletmelerin neredeyse yüzde 99,9'u KOBİ. KOBİ’lerin genel olarak yüzde 93’ü mikro işletmeler yani çalışan sayısı 10 kişiden aşağı olanlar.  10- 50 arası çalışanı olan işletmeler yüzde 6’lık, 50-250 arasında ise yüzde 1’lik dilimi oluşturuyor. KOBİ’ler, toplam istihdamın yüzde 75,8’ini, katma değerin yüzde 54,2’sini, satışların yüzde 63,3’ünü, yatırımların yüzde 53,2’sini ve ihracatın yüzde 59,2’sini gerçekleştiriyor.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.