Koronavirüsü yenenler ilaç olacak

Koronavirüsü yenenler ilaç olacak

İlk kez Çin’de denenen ‘iyileşmiş hastanın kanıyla koronavirüs tedavisi’, Türkiye'de de başlıyor. Tedavinin ağır hastalara çare olması bekleniyor.

Sağlık Bakanlığı koordinasyonunda, Kızılay ve Hacettepe Tıp Fakültesi başta olmak üzere çeşitli üniversitelerin desteğiyle ‘pasif antikor’ tedavisinin çok yakın bir tarihte başlayacağı müjdesi verildi. Yoğun bakımdaki hastalar için umut ışığı olan tedaviyle, Kovid-19 geçirip sağlığına kavuşmuş gönüllü donörlerden alınacak kandan, hastalığa karşı gelişen antikorların bolca bulunduğu plazma ayrılarak ağır durumdaki hastalara nakledilecek. Bu tedavinin Türkiye’de uygulanabilmesinin en önemli destekçilerden biri olan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Özcebe, şu bilgileri verdi:

 

"Tedaviyi ilk kez Çin denedi, DSÖ de resmen uygulanabileceğini açıkladı. Bir enfeksiyon geçirdiğiniz zaman, bağışıklığınızın kalıcı olmasını sağlayan antikorlardır. Aşı ile antikorları oluşturduğumuzda olası etkenlere karşı koruma sağlarız. İyileşmiş olan kişinin kanından bu antikorları elde edip, enfeksiyonla savaşan ve bağışıklık sistemi zayıf olduğu için hastalığı ağır geçiren başka bir hastaya verdiğimiz zaman iyileşme sürecine önemli katkılarda bulunur. Buna pasif immünizasyon (bağışıklık) diyoruz. Bir hafta 10 gün sonra, iyileşenlerden plazma toplanmasına başlanacak. Toplanan plazmalardan fazla olanlar uygun şartlarda dondurularak saklanabilirse, ileride eritilerek tekrar kullanılabilir."

DETAYLARI ANLATACAK

Koronavirüse karşı aşı ve tedavi çalışmalarına başlayan hematoloji uzmanı Prof. Dr. Ercüment Ovalı’nın, ekibiyle birlikte üzerinde çalıştığı projeyle ilgili bugün videolu bir açıklama yapması bekleniyor. Ovalı, Sağlık Bakanlığı’na ilettiği projenin onay görmesi durumunda 6 Nisan’da ilk klinik çalışmalarına başlayacaklarını belirtmişti. 28 Mart’da attığı tweet’lerde iyileşen hastalardan alınan kanlarla koronavirüse yakalanan 12 hastanın tedavisi için yapılacak klinik çalışmalarını Sağlık Bakanlığı’na sunduklarını açıklamıştı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.