Konya'da şefkat yarışı

Konya'da şefkat yarışı

Sosyal projelerde her adımda ön plana çıkan Konya, koruyucu ailede de Türkiye ortalamasının üzerine çıkıyor. Aileler, koruyucu aile olabilmek için birbirleriyle yarışıyor

Anne-baba şefkatini esirgemeden hizmet veren Sevgi ve Çocuk Evleri Konya’da sorunsuz bir şekilde yoluna devam ediyor. Çocukların sosyal, kültürel, psikolojik olarak doğru gelişimine katkı sağlayan evlerde yaklaşık 200’den fazla çocuk barınıyor. Her bir evde yaklaşık maksimum 6 çocuk kalıyor ve mahalle ve sosyal ortamdan kopmadan çocuklara hizmet veriliyor. Her yaşın ihtiyacına uygun olan eğitimi tecrübeli bakıcı anneler çocuklara anne şefkatiyle yaklaşarak, onlarla ilgileniyor. 2 buçuk yıl aradan sonra Konya Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü olarak tekrar görevine başlayan İzzet Güneş, Sevgi ve Çocuk Evleri ile koruyucu aile modeli hakkında gazetemize bilgi verdi. Konya’da Selçuklu ve Akşehir’de olmak üzere toplam 2 Sevgi Evleri’nin bulunduğunu kaydeden Güneş, evlerde 120’ye yakın 0-18 yaş arası çocukların yaşadığını ifade etti.

Sevgi Evleri’nin dışında Çocuk Evleri’nin de bulunduğunu söyleyen Güneş, “Konya’da 17 tane de Çocuk Evleri var. Bunlar Konya’nın değişik semtlerinde kiralanan apartman dairelerinde 5-6 çocuk kalıyor. Evlerde 3’er tane bakıcı anne vardiyali bir şekilde çalışıyor. Aynı zamanda kadrolu personelimiz gerekli görülen hizmetleri de yapıyor. Bu evlerde 100’e yakın çocuk barınıyor. Hizmet modeli olarak Çocuk Evleri modeli Sevgi Evleri’nden biraz daha gelişti. Çocuğu sosyal ortamdan koparmadan mahalle kültürü içerisinde yetiştiriliyor” dedi.


FEDAKAR PERSONELİMİZ VAR
Amaçlarının çocuğu ailelerinin yanından koparmadan hizmet vermek olduğunu ifade eden Güneş, “Biz çocuğu kuruma almadan önce ailenin yanında bakılması yönünde çalışmalarımız olur. Aile yanında mümkün olmuyorsa, koruyucu aile ve evlat edindirme modeline yönlendiriyoruz” diye konuştu. Dr.İsmail Işık Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi’nin, hastane ortamında ve hijyenik bir ortamda yaşlıların bakıldığını da dikkat çeken Güneş, “320 kapasiteli huzurevindeki yaşlıların üçte ikisi yatalak bir şekilde hayatını devam ettirmektedir. Yatağa bağlı bir yaşlıya bakmak oldukça güçtür. Hasta bakımından çok daha zordur. Bu konuda bizim personelimiz fedakar bir şekilde çalışıyor. Her şey para olarak bakılmıyor. Sosyal hizmet maaşla ölçülebilecek bir kurum değildir” diye konuştu.
KORUYUCU AİLE KONYA’DA YAYGIN
Koruyucu aile konusunda da bilgi veren Güneş, koruyucu aile sisteminin Konya’da aktif bir şekilde devam ettiğini ve Konyalıların koruyucu aile olmak için birbirleriyle yarıştığını ifade etti. Şu anda kurumda bekleyen hiçbir çocuğun olmadığını kaydeden Güneş, “Koruyucu aile olmak için bir takım kurallar var. Ailenin alacağı çocuğa bakabiliyor olması gerekiyor. Evli olması ya da bekar olması fark etmiyor. Bizim için önemli olan buna inanmış olması. İlla evli olması gerekmiyor. Genellikle bekar bayanlar çocukları bakıyor. Ama tercihen evli bir çifti istiyoruz. Çünkü, aile ortamını yaşayarak çocuğun hem anne hem de baba sevgisini yaşaması lazım. Psikolojik olarak kendini hazır hisseden aileler başarılı oluyor. Ekonomi bundan sonra geliyor. Önemli olan manevi olarak güçlü olabilmek. Biz zaten mevzuat kolaylığı gösteriyoruz. Koruyu aile olmak isteyenlerin kurumumuza müracaat etmelerini tavsiye ediyoruz” ifadelerini kullandı.

ÖNEMLİ OLAN AİLENİN İSTEMESİ
 Çocuk bakmak isteyip de ekonomik durumu olmayanlar için kolaylık sağlandığını söyleyen Güneş, “Devlet birçok koruyucu aileye aylık ücret ödüyor. Ama bu koruyucu aileler para karşılığı çocuk bakıyor anlamına gelmiyor. Ailenin ekonomik durumu iyiyse ve ücret ödenmesini istemiyorsa para yardımı yapılmıyor. Verilen para ise çocuğun yaşına ve eğitim durumuna göre düşüyor. Tabiri caizse çocuğun birçok masrafını devlet karşılıyor. Üniversite harcı, okul servisi, dershane ücreti gibi ücretleri devlet karşılıyor. Artık ülkemiz sosyal devlet olma yolunda zirve yapıyor. İlla ki eksiklikler vardır ama eksikliklerini çok hızlı gideren bir bakanlığız. Ödenek sıkıntısı olmayan, her konuda cesurca icraat yapabilen bir bakanlığız. Koruyucu aile olmak isteyip de maddi durumu yeterli olmayanlar bunu sorun haline getirmesinler” şeklinde konuştu.
MEHMET AKİF SÜTÇÜ - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.