Konya'yı ilkbahar yağışları kurtardı

Konya'yı ilkbahar yağışları kurtardı

Konya'ya yaklaşık son 4 buçuk 5 aydır beklenen yağışın bir türlü düşmemesine rağmen, barajlardaki doluluk oranının geçen yılın aynı ayına göre yüksek olması yüzleri güldürüyor.

Konya'da bazı barajlarda doluluk oranları geçen yıla oranla düşüş gösterse de, 23 depolamanın ortalaması geçen yılın aynı ayına göre artışa geçti. Geçtiğimiz yıl depolamaların ortalama doluluk oranı yüzde 40 iken, bu yıl depolamaların doluluk oranının yüzde 60'a çıktığı öğrenildi. Konya'ya özellikle son 5 aydır beklenilen oranda yağışın düşmemesine rağmen, yıllık bazda yaşanan doluluk oranındaki artış ise yüzleri güldürdü. Barajlardaki doluluk oranlarının mevsiminde (bu dönemde) yağışların az olmasına rağmen artmasındaki en önemli faktörün ise ilkbahar aylarındaki yağışların yeterli olması görüldü. Türkiye'nin hububat üretimin önemli bölümünün karşılandığı ve "tahıl ambarı" olarak nitelendirilen Konya'daki barajların doluluk oranı 2019 yılının ilkbahar aylarında yüzde 14'lük artış ile yüzde 72'ye ulaşmıştı. İlkbahar aylarındaki Konya'daki barajların doluluk oranları ise son 4 yılın en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

İLKBAHAR YAĞIŞLARI DOLULUK ORANINI YÜKSELTMİŞTİ

İlkbahar aylarındaki yağışlarla birlikte Altınapa Barajı yüzde 43 artışla yüzde 71, Apa Barajı yüzde 12 artışla yüzde 57, Bağbaşı Barajı yüzde 18 artışla yüzde 91, Beyşehir Barajı yüzde 5 artışla yüzde 78, Çavuşcu Depolaması yüzde 8 artışla yüzde 20, İvriz Barajı yüzde 36 artışla yüzde 89, Sille Barajı yüzde 2 artışla yüzde 73 ve Suğla Depolaması ise yüzde 18 artışla yüzde 96 doluluk oranına ulaşmıştı. Sadece Derebucak ilçesindeki Prof. Dr. Yılmaz Muslu Barajı'nın doluluk oranı geçen yıla göre yüzde 11 azalarak yüzde 81'e düşmüştü.

BAZI BARAJLARDA DOLULUK AZALSA DA ORTALAMA İYİ

Konya için hayati öneme sahip olan yağışlar, ilkbahar aylarında etkili olmasaydı, Konya'daki barajların doluluk oranlarının ciddi şekilde düşeceği de öngörülüyordu. Mevsiminin geçmesine rağmen Konya'daki 2019 yılı sonbahar yağışları, beklenilen düzeyde olmadı. Mavi Tünel Projesinin de barajlardaki doluluk oranına etki ettiği gün yüzüne çıktı. KOSKİ'nin kendi sayfasında yer alan bilgilere göre Altınapa Barajında doluluk oranı ciddi oranda düştü. Yine alınan bilgilere göre barajdaki doluluk oranının düşüşünün büyük problemler ortaya çıkarmayacağı öğrenildi. Altınapa'nın içme suyu faydasından düştüğü, sulamada az kullanıldığı bu yüzden bir problem olmayacağı söylendi. Yine Konya'daki bazı barajlarda doluluk oranının düşmesine rağmen, baz alınması gereken verinin 23 depolamanın ortalaması olması gerektiği dile getirildi.

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.