KONYA'YA YENİ MÜJDELER VAR

KONYA'YA YENİ MÜJDELER VAR

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, "Projeyi yeniledik, en önemli adımı olan Bağbaşı ve Mavi Tüneli yıldırım hızıyla açtık Akdeniz'e boşa akan 444 milyon metreküp su Konya Ovası'na akmaya başladı" dedi

Bir dizi programa katılmak üzere Konya'ya gelen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Akşehir ve Konya'da çeşitli açılışlara katıldı. Akşehir ilçesindeki Ömer Halisdemir Kültür Merkezinde düzenlenen, "Temel Atma, Gelir Getirici Tür ve Orköy Kredi Sertifikaları Dağıtımı Töreni"nde, geçmişten buyana Konya sevdalısı olduğunu bildirdi. Konya'ya büyük yatırımların yapıldığını anlatan Eroğlu, yüz yıllık rüya olan Konya Ovası Projesi'nin (KOP) Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünün tozlu raflarında yıllardan beri beklediğini, her hükümeti bitirme sözünü vermesine rağmen bunun gerçekleştirilmediğini aktardı. Eroğlu, 197 milyon TL'ye mal olan 32 yeni tesisin temelini attı. Programdan sonra 7 bin fidan dağıtıldı.

bakan-eroglu-(2).jpg

PROJELER RAFTAN İNDİRİLDİ

Eroğlu, göreve geldiklerinde bu projenin raftan indirildiğini belirterek, "Bütün projeleri yanlış, baraj ve tünel yanlış. 50 yıl da anca açılırdı. Projeyi yeniledik, en önemli adımı olan Bağbaşı ve Mavi Tüneli yıldırım hızıyla açtık. Şimdi Bozkır Barajı yapılıyor. Akdeniz'e boşa akan 444 milyon metreküp su Konya Ovası'na akmaya başladı." diye konuştu. Türkiye'nin en uzun suni nehrini KOP projesi kapsamında Konya'da inşa ettiklerini vurgulayan Eroğlu, bu işleri başarmak için sevdanın olması gerektiğini, milletin sayesinde de başarılı çalışmaların yapıldığını bildirdi. Bakan Eroğlu, hizmet etme heyecanıyla gece gündüz çalıştıklarını, Akşehir'e bugün de eli boş gelmediklerini, 45 müjde vereceğini söyledi. Konya'da 219 milyon liralık yatırımın müjdesini vereceğine işaret eden Eroğlu, şöyle devam etti: "Bunun 38'i DSİ'nin, 5'i Orman Genel Müdürlüğü'nün olmak üzere toplam 45 müjde, 219 milyon 250 bin liralık... Konya'ya Halil İbrahim bereketi getirsin inşallah. Daha önceki verdiğimiz müjdeleri de sorabilirsiniz. Elinizde kitapçıklar var. Bizim işimiz son derece şeffaf. Sözümüzün eriyiz. Daha önce 127 müjde vermişiz. Bu da 2 milyar 150 milyon liradır. Bununla beraber toplam 2 milyar 360 milyon liralık rekora imza attık. En çok yatırım yaptığımız il Konyadır." Eroğlu, konuşmaların ardından butona basarak yapılacak tesislerin temelini attı, ardından orman köylülerine kullandırılan gelir getirici tür ve ORKÖY kredi sertifikalarını dağıttı.

17-1-004.jpg

KONYA'YA VEFA BORCUMUZ VAR

Konya'ya eli boş gelmediklerini söyleyen Bakan Eroğlu, Konya'nın kendisi için çok önemli olduğunu belirtti. "Konya'ya şimdiye kadar 127 müjde verdik. 2 milyar 360 milyon TL'lik müjdeler. Konya'ya ne yapılsa haktır" diyen Eroğlu, konuşmasında şu ifadelere de yer verdi: "Kısa zamanda müjdelerin büyük çoğunu tamamladık. Konya, önceden çok önemsenmiyordu. Şimdi yatırımlar, sağanak yağmur gibi yağıyor. 5 milyar 250 milyon TL ile en çok yatırımı bakanlık olarak biz yaptık. Konya'nın çehresi değişti. Dünyada bile örnek şehir olarak gösteriliyor. 18 baraj, 22 gölet inşa ettik. Konya kurak bir il. Suya daima hasret. Su getirmek için farklı yollar denendi yıllarca.

17-4-006.jpg

KONYA SU AMBARI OLACAK

Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Murat Acu, KOP kapsamında çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Beyşehir Gölü'nün canlılık kazandığını vurguladı. 150 milyonmetreküp ile yola çıktıklarını etkili olan yağışlarla birlikte su seviyesinin 180 milyonmetreküpe ulaştığını söyledi. 180 milyonmetreküplük suyu Konya Ovasına aktaracaklarını aktaran Acu, şunları kaydetti: "Beyşehir Gölü'nden başlayıp, Mavi Tünel'in çıkışına kadar olan kanalı tamamladık. İçme sularımız artık boşa akmıyor. 580 milyonmetreküp suyu Hotamış'ta biriktireceğiz. 2017'nin sonuna kadar içme suyunu da Konya merkezine getireceğiz. Bozkır ve Afşar Barajlarındaki çalışmalarımız da devam ediyor. 414 milyonmetreküp suyun aktarımını sağlayacağız. 100 milyonmetreküp suyu Mavi Tünel'den alacağız. 2017'nin sonuna kadar tamamlamayı düşünüyoruz. 5 milyondan fazla alanı su ile buluşturduk. Tahıl ambarını su ambarı ile buluşturacağız. Yeraltı suyunu yükseltmek ve korumak için çabalıyoruz."

648 BİN ALAN SULAMAYA AÇILDI

Konya Valisi Yakup Canbolat, insanlik tarihi açısından Konya'nın önemli medeniyetlere ev sahipliği yaptığını söyledi. Konya'nın son 14 yıl içinde büyük bir atılım içinde olduğunu da hatırlattı. Canbolat, "Mavi Tünel tamamlandı. 18 baraj inşa edildi. 648 bin alan sulamaya açıldı. 93 milyon fidan ile buluştu. Bunların hepsi insanlarımızın refahı için" şeklinde konuştu.

KAZANAN KONYA OLDU

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, temel atmayı güzel bir ortamda yaptıklarını söyledi. Tören için Meram'ın tercih edilmesinin tesadüf olmadığını ifade eden Akyürek, "Bakanımız sadece Konya'ya değil, ülkemizin bütün şehirlerinde önemli projelere imza atıyor. Eseri olmayanın yerinde yeller eser. Ülkemizde hayırcılar var. Hangi hayırlı işe el atılıyorsa engel olmaya çalışıyorlar. Biz onlara rağmen arı gibi çalışıyoruz. Ne istediysek bize hep evet dediniz. Bağbaşı Baraji ve Mavi Tünel dedik, evet dediniz. Mavi Tünel'den düşen su ile Konya'nın içme suyunu teminat altına aldınız. 600 Trilyonluk yatırım yaptınız. Yeni Büyükşehir yasası ile 80 milyon ağaçtan oluşan orman protokolleri ile orman yatırımlarına evet dediniz. Kazanan Konya ve Türkiye oldu" açıklamalarında bulundu.

 

NİTELİKSİZ ORMANLARA EKİM YAPILACAK

Temel atma töreninde konuşan AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu da bakan Eroğlu'nun Konya'ya çıkarma yaptığını söyledi. Eroğlu'nun aynı zamanda birçok yenilik ve müjde ile Konya'ya adım attığını belirten Babaoğlu, şöyle konuştu: "Son dönemin en önemli projesi ile niteliksiz orman sahalarına ceviz ve badem ekilecek. 3-4 yıl içinde 270 tahsis, Konya için söz konusu. Köylere gölet projesi de Konya için önemli. Daha önce 42 köye 42 gölet projesi vardı. Neredeysi tamamlanmak üzere. Bunu yenileyip 2 katına çıkarmamız lazım. Kapalı sulama sistemleri ile bir dönüşüm projesi uygulanıyor."

HALİD ŞEN - EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum