Konya'ya yeni cezaevi kuruluyor

Konya'ya yeni cezaevi kuruluyor

600 kapasiteli Konya E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu'nda 40'ı kadın olmak üzere bin 780; Açık Ceza İnfaz Kurumu'nda ise 400 kişi, çeşitli suçlardan yatıyor. İhtiyacı karşılayamayan Konya'ya büyük ve yeni bir cezaevi kuruluyor

Asayiş olaylarındaki artış ve özellikle 15 Temmuz davalarındaki tutuklamalar sebebi ile cezaevlerindeki doluluk oranı, arttı. Cezaevleri, nitelik ve niceliksel olarak, artık ihtiyaca karşılık veremez hale geldi. Konya'daki Kapalı Ceza İnfaz Kurumu da ihtiyaca cevap veremiyor. 600 kişilik kapasitesi olan cezaevinde 40'ı kadın olmak üzere, bin 780 kişi yatıyor. Belirtildiği gibi cezaevlerindeki doluluk oranının artmasının altında yatan en önemli etken olarak, “15 Temmuz” davaları görülüyor. Hırsızlık ve uyuşturucudan yatan mahkum sayısı da azımsanmayacak oranda oluyor.

KAPASİTENİN 3 KATI MAHKUM VAR   

Konya Baro Başkanı Mustafa Aladağ, cezaevlerindeki kapasite ile ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Konya'da kapalı ve açık cezaevinin varlığına dikkat çeken Başkan Aladağ, kapalı cezaevinin kapasitesinin 600 kişilik olduğunu belirtti. Aladağ, “Şu anki mahkum sayısı normal kapasitenin 3 katı. Cezaevi, ihtiyaca kesinlikle karşılık veremiyor. 79-80 milyon nüfuslu bir ülkenin, 2 milyonluk bir şehrinde yaşıyoruz. Bazen 'Cezaevi neden var' sorularını duyuyoruz. Bunu soranlar haklılar da. Bizler de isteriz, bu tarz üzücü olayların yaşanmamasını. Fakat bir suç işleniyorsa, ona göre de ceza veriliyor. 15 Temmuz hain darbe girişiminden sonra, doluluk oranı iyice arttı. Nakil olanlar oldu. Sayısının artmasında 15 Temmuz davalarının da etkisi var. Bunun dışında hırsızlık, uyuşturucu ve daha değişik suçlardan yatan mahkumlar da var” açıklamalarında bulundu.

YENİ CEZAEVİ KURULACAK

Yaşanan kapasite sıkıntısının çözümü için Adalet Bakanlığı'nın bir çalışma içinde olduğunu dile getiren Aladağ, Konya'ya kampüs şeklinde büyük ve yeni bir cezaevinin kurulacağını ifade etti. “Bu cezaevinin içinde ibadethane ve mahkumların çeşitli sosyal ihtiyaçlarını karşılayacak bölümler olacak” diyen Aladağ, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yeni cezaevi, yaşanan olumsuzlukları, ciddi anlamda rahatlatacağa benziyor. Kurulacağı noktadaki, arsanın tahsisi yapıldı. 1-2 milyon metrekarelik bir alana sahip olacak.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum