Konya'ya yakışır

Konya'ya yakışır

Meram Belediyesi tarafından organize edilen kentsel dönüşüm tanıtım etkinliğine onur konuğu olarak katılan Bakan Mehmet Özhaseki, “Meram Belediyesi, büyük bir başarıya imza attı. Güzel eserler kazandırılan Konya, şahsım için zaten özel bir şehirdir” dedi

Meram Belediyesi'nin kentsel dönüşüm projesi kapsamında düzenlediği, geçmişi yeniden canlandırma geleceği inşa adlı kentsel dönüşüm çalışmalarını anlatan"Miras" adlı görsel şölen büyük bir coşku ile gerçekleştirildi. Düzenlenen etkinliğe  Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet  Özhaseki'nin yanı sıra Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Sorgun, AK Parti Konya Milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, Konya İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman,  AK Parti Konya İl Başkanı Musa Arat, ilçe kaymakamları,STK temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkı ve destekleriyle Meram Belediyesi tarafından hazırlanan programda, 600 metrekare sahnede, 500 metrekare dev ekranda, 3D video mapping şovları, koreografik dans gösterileri, drama ve sahne sanatlarının buluştuğu multidisipliner formatla anlatıldı.

BAKAN ÖZHASEKİ'DAN BAŞKAN TORU'YA ÖVGÜ

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, konuşmasının başında Şükran Mahallesi'nde hayırlı  işlere imza atıldığını aktardı. Meram Belediye Başkanı Fatma Toru'nun önemli bir işi başardığını kaydeden Bakan Özhaseki, kentsel dönüşümde başarıyı yakalamanın belediye başkanları için zor ve  sabır gerektiren bir iş olduğunu ifade etti. Özhaseki, aynı zamanda Konya'nın kendisi için özel bir şehir olduğunun altını çizdi. Özhaseki, "Kayseri'de yaşamasaydım, Konya'da yaşardım. Görevim icabı birçok şehre gittim. Bu şehirler içinde imar ve ailelerin rahat yaşabilmesi açısından Konya, ayrı bir değer ve öneme sahip. Konya'ya güzel eserler kazandırılmış açıklamalarında bulundu. 

DÖNÜŞÜM DEĞERLERİMİZE UYGUN OLACAK

Bakan Mehmet Özhaseki, eski eserlerin dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. Bir eleştiride bulunarak Türkiye'de belediyecilik anlayışının geç işlediğini dile getiren Özhaseki, Planlama anlayışı da çok ülkemizde geç olmuş. İlk planlamalar, 1920'lerin sonunda başladı. Büyükşehirlerin etrafı zamanında  gecekondularla dolduruldu. Şehirler hem sağlıksız hem de kimliksizdi diye konuştu. Özhaseki şunları kaydetti: Konya, bu anlamda biraz daha rahat olsa da biz deprem ülkesiyiz. Deprem ile savaşamayız. Sadece tedbir alabiliriz. Deprem insanları öldürmez. İnsanları kötü yapılar öldürür. Bina dikerken zemine dikkat etmeliyiz. Herşeyi en ince ayrıntısına kadar hesap etmeliyiz. Türkiye genelinde kentsel dönüşüm seferberliği başlattık. Fedakârlığa kendimizden başlıyoruz. Kentsel dönüşüme bakanlık olarak ciddi bir bütçe ayırdık. Alan bazlı dönüşüm istiyoruz. Belediyelere 0 faizli kredi vereceğiz. 3 yıl sonra verdiğimiz desteği geri alacağız.  Dönüşüm ile birlikte 250 sektör  canlanacak. Dönüşümde kullanmak için yurtdışından mal getirmeyen belediye başkanları, yüzde yüz yerli mallarımızdan kullanırlarsa en büyük destekçileri biz olacağız. Alt yapıları komple yenileyeceğiz. Yeni mahalle kültürü oluşturacağız. Komşu ilişkilerini geliştireceğiz. Mimari tarz olarak dönüşümlerde kendi medeniyet kodlarımız kullanılacak. Konya'nın belediyeciliğini önemsiyorum. Belediyeciliğe yabancı değilim. Konya'dan bu anlamda çok yararlandım.

TÜRKİYE KİMSEDEN EMİR ALMAZ

Türkiye'nin zor bir coğrafyada yaşadığını ifade eden Bakan Özhaseki ülke gündemine dair değerlendirmelerde de bulundu. Yakın tarih açısında en önemli olayların bugünlerde yaşandığını kaydetti. Özhaseki, PKK'nın AK Parti döneminde çıkmadığını hatırlattı. PKK'nın 40 yıldır varlığını sürdürdüğüne dikkat çekti. Kötü emeli olanların ve katiller sürüsünün kendi kazdıkları çukurlara gömüldüğünü vurgulayan Özhaseki, Şehir merkezlerinde terör diye birşey kalmadı. Dağlarda mücadelemiz sürüyor. Yurtdışındaki gelişmeleri ise yakından izliyoruz. Tüm bela, bunlardan kaynaklanıyor. FETÖ, hepimize kibar bir yüzle geldi. Müslümanız bizlerde hali ile biraz inandık. Ortada falso olmadığı için kimse sesini de çıkarmadı. Ama bunlar etkili şekilde devlet kadrolarına sızdılar. Sorular çalarak, kendilerini devletin merkezine yerleştirdiler. Masum insanlara kurşun sıktılar. Bunların her tarafından iki yüzlülük akıyor. Bunlardan mertlik beklenmez. Yaptıklarını kabul etmiyorlar. Ama kimsenin şüphesi olmasın. Hepsi cezasını çekecek. DEAŞ adında yeni bir örgüt çıkardılar. Bu örgütün geçmişi de yok. Bir anda ortaya çıktılar ve dünyayı karıştırdılar. Küresel güçlerin gündeminde sadece ve sadece Türkiye var. Size ne kardeşim? Emperyal devletler, maaş verdikleri adamları bir araya getirdiler sonra da bulundukları yerdeki ordular geriye çekildi. Geniş bir alan açıldı bunlara, bunlar da vahşet işlemeye başladılar. Şimdi de tüm dünya toplanıp onların elinden kurtarmaya çalışıyorlar. Sanki Suriye'ye gelmek için bir bahane arıyorlardı ve o bahaneyi ürettiler, şimdi de orada toplanıyorlar. Gözümüzün içine baka baka çok pişkin bir vaziyette sanki biz bunları görmüyor gibi davranıyorlar. Biz onlara karşı da mücadele veriyoruz. Biz ne kimseden emir alırız ne de kimseden izin alırız. Bizim için önemli olan bu milletin geleceğidir dedi.

MERAM TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLACAK

Düzenlenen etkinlikte konuşan Meram Belediye Başkanı Fatma Toru da, Gayemiz inşa ederken aynı zamanda inşa olmaktır dedi. Toru, hayallerindeki projeleri ortaya koyabilmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirdi. Konya'nın 9 bin yıldır pek çok medeniyete ev sahipliği yaptığını ve dönüşümün yapıldığı Şükran Mahallesi'nin tarihi bir mahalle özelliğinde olduğunu söyleyen Başkan Toru, Bu mahalle Muhacirlere bile mesken oldu. Bu bölgede çalışma yapmak bizler için bir zorunluluk kazanmıştı” şeklinde konuştu. Toru, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: Bir şehri kurmak ve yaşatmak sadece teknik mesele değildir. Aynı zamanda ahlaki bir meseledir. Şükran Mahallesi'nde gerçekleştireceğimiz dönüşüm tamamı ile değerler sistemimize uygun olacak. Planlama hususunda ve tasarımda şehir ile uyumlu fiziki bir bağ oluşturduk. Sakin bir peyzaj ile tarihimizi ön plana çıkaracağız. Dönüşüm alanımızda konut ticari alan, müze, organik pazar, sokaklar, sergi alanları gibi farklı organizasyonların bir arada olmasına özen gösterdik.  Trafiği rahatlatmak için yeraltı otoparkları düşündük. Çok yönlü canlı bir yaşam alanı oluşturmayı hedefledik. Kısa sürede büyük işler başardık. Yıllardır bize dayatılan anlayışları kırıyoruz. Yıl sonundan itibaren inşaat çalışmalarına da başlayacağız. Şükran Mahallesi'nde şerefli bir çalışma yürütüyoruz. Tarihimize sahip çıkalım. Sahip çıkanlara da destek verelim. 500 milyon TL'ye  mal olacak bir yatırım. Bu çalışma, Türkiye'ye örnek olacak."

EMRE ÖZGÜL

merhabahaber.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum