Konya’ya vuslat akını

Konya’ya vuslat akını

Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerinin başlaması ile birlikte Konya ziyaretçi akınına uğradı. Haftasonu Konya’ya Türkiye’nin ve dünyanın birçok bölgesinden Mevlana dostları akın etti

Hz. Mevlana’nın 746. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenlerinin başlaması ile birlikte Konya ziyaretçi akınına uğradı. Haftasonu Konya’ya Türkiye’nin ve dünyanın birçok bölgesinden Mevlana dostları akın etti. Hz. Mevlana’yı Anma Etkinliklerinin başlamasının ardından Konya’ya ziyaretçi akınına uğradı. Cumartesi ve Pazar günleri tur şirketleri Vuslat Törenlerine yönelik turlar düzenledi. İstanbul, Ankara, Çanakkale, Antalya gibi şehirlerin yanı sıra dünyanın dört bir yanından Mevlana dostları Konya’ya geldi.

EN FAZLA ZİYARETÇİ İRAN‘DAN

Gündüz saatlerinde Mevlana Müzesi, Karatay Medresesi, İnce Minareli Medrese ve Sille gibi yerleri ziyaret eden yerli ve yabancı turistler akşam saatlerinde sema gösterilerini izledi. Mevlana Müzesini ziyaret eden yüzlerce vatandaş, Hz. Mevlana’nın sandukası önünde dua etti. Hafta sonu ziyaretçi sayısında ciddi bir artış yaşandı. Türkiye’nin çeşitli illerinden gelen ziyaretçi sayısında önemli bir artış oldu. Dünya ülkelerinden ise en fazla ziyaretçi İran’dan geldi. İran’ın yanı sıra Fransa, Almanya, Japonya ve Güney Kore gibi ülkelerden de turistler Konya’yı ziyaret etti. Konya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü İranlı turistlerin sayısı artınca Farsça broşürler ve afişler hazırlattı. Gönüllü rehberler ise gün boyu yerli ve yabancı ziyaretçilerin sorularını cevapladı, talep ve isteklerini not aldı.

HER İRANLI KONYA’YI GÖRMEK İSTİYOR

Hz. Mevlana’yı Anma törenlerine katılan İranlı Mino Nafarieh, yıllardır hayalinin Konya’ya gelmek olduğunu belirterek, sema gösterilerini izlemekten dolayı çok mutlu olduğunu dile getirdi. Konya’nın ve Hz. Mevlana’nın İran halkının gönlünde önemli bir yere sahip olduğunu diye getiren Nafarieh, “Küçüklüğümüzden beri Hz. Mevlana’nın kitabı Mesnevi’yi okuruz. Oradaki hikayeler beni çok etkilemişti. Konya’ya gelmek her İranlı’nın hayalidir. İnşallah daha fazla İranlı Konya’ya gelir ve buradaki atmosferi yaşar“ dedi. Sema töreni sırasında insanların daha hassas olmasını isteyen Nafarieh, “Sema gösterisi sırasında bazı kişilerin dikkatsizce davrandığına şahit oldum. Cep telefonları ile fotoğraf çekerken, flaş kullandıklarını gördüm. Tören bitmeden insanlar dışarı çıkmaya başladı. Bu tür davranışları görünce çok üzüldüm. Buraya gelen insanların daha hassas ve saygılı olması gerekiyor” diye konuştu.

KONYA'DAKİ MANEVİ HAVA ETKİLEDİ

İstanbul’dan gelen Atiye Kara ise şunları söyledi: “Soğuk havaya rağmen Konya’ya gelmekten dolayı çok mutluyuz. Konya’nın o manevi havası içimizi ısıttı. İstanbul’da ve Türkiye’nin bazı şehirlerinde Konya ile ilgili bazı önyargılar var. Bunların hiçbirinin gerçek olmadığını gördüm. Zaten bu tür klişeleşmiş dedikodulara ve ön yargılara asla inanmazdım. Konya’daki o manevi hava insanı büyülüyor. Mevlana Müzesi’ni ziyaret ettik. Burada duamızı yaptık. Akşam da sema gösterisi izledik. Konya’dan büyük bir memnuniyetle ayrılıyoruz. İnşallah Konya’ya ve bu törenlere tekrar katılabilirim.”

İBRAHİM BÜYÜKEKEN

img_4883_880x440.jpgimg_4925_880x440.jpg

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.