Konya'ya “ırak” değil

Konya'ya “ırak” değil

2014 yılında bir buçuk milyar doların üzerinde ihracat yaparak Türkiye ihracat sıralamasında 14’üncü sırada yer alan Konya’da, 2015’in ilk 4 ayında da ihracatın lokomotifi sanayi mamulleri oldu

2014 yılında bir buçuk milyar doların üzerinde ihracat yaparak Türkiye ihracat sıralamasında 14’üncü sırada yer alan Konya’da, 2015’in ilk 4 ayında da ihracatın lokomotifi sanayi mamulleri oldu. Konya'nın en fazla ihracat yaptığı ülke olan Irak ilk sıradaki yerini korudu. Çin de ithalatta ilk sırada yer aldı

Konya'nın ekonomisi Türkiye ortalamasına göre üst düzey bir şekilde ilerliyor. Üretime bağlı olarak da Konya'da ithalat ve ihracat bir önceki yıllara göre gelişme gösteriyor. Konya'nın Uluslararası ticaretini ve dünyadaki önemi hakkında gazetemize bilgi veren Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk,  “2015 yılı ilk üç ayına ait ihracat verileri incelendiğinde; dünya ticaretindeki daralmadan Türkiye’nin etkilenme oranının daha az olduğu, AB’deki pazar payının arttığı görülebilmektedir. 2014 yılının tamamında Türkiye'nin ihracatı yüzde 4 artarken Konya 2014 yılında 1.511.045 Dolar ihracat yaptı” dedi.

Son on üç yıllık dönem incelendiğinde ise Konya’nın ihracata geç başladığı buna rağmen Türkiye ortalamasının üzerinde artış ile ihracatının hızla büyümeye devam ettiğini ifade eden Başkan Öztürk, “Türkiye son on üç yılda ihracatını 5 kat artırırken Konya aynı dönemde 15 kat artırarak dünya çapında bir başarı öyküsüne imza atmıştır. 2001 yılında sadece 100 milyon dolar olan ihracatımız bugün 1,5 milyar dolar barajını aşmıştır.  On üç yıl önce Türkiye ihracatından aldığımız pay binde 3 iken bugün bu rakamı yüzde 1,1’e çıkardık. Önümüzdeki on yıl içinde Türkiye ihracatından yüzde 3 pay alacak potansiyele sahibiz” diye konuştu.

HEDEF PAZARLAR BELİRLENİYOR

Yapılan istişare toplantılarının sonunda Ekonomi Bakanlığı destekli “Yurt Dışı Pazar Araştırması ve Sektörlere Göre Hedef Ülke Tespit” raporu hazırlatılmasına karar verildiğini belirten Başkan Öztürk konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Çalışma ile; belirlenen 8 ana ve 48 alt sektör için dünyadaki bütün ülkeler ayrı ayrı taranacak aktif ithalat yapan ülkeler ile potansiyel ithalatçı ülkeler tespit edilecektir. Araç Üstü Ekipmanları, Ayakkabı-Tekstil ve Malzemeleri, Gıda, Makine, Ofis Mobilyaları, Otomotiv Yedek Parça, Plastik ve Tarım Makinaları olmak üzere 8 ana sektörün 48 alt sektöründe hazırlanacak raporlarla Konyalı ihracatçıların ürünlerini doğru hedef pazarlara ulaştırmaları sağlanacak. “Hedef Pazar” olarak belirlenen ülkelerin genel ekonomik durumları, dış ticaret bilgileri, pazarda yer alan diğer ülkelerle olan ticari ilişkileri, ithalat mevzuatları, ithalatçı firma bilgileri gibi firmaların ihtiyaç duyduğu pek çok konuda rapor hazırlanacak. Hazırlanacak rapor ile pazara girmeden önce her türlü bilgi ve donanıma sahip olacak firmalar rakiplerine göre avantaj sahibi olacaklar. Konyalı firmalar, hedef pazar seçerken; rekabet, pazar büyüklüğü, müşterilerin ve ülkelerin bürokratik farklılıkları, sosyal, teknolojik ve endüstriyel yapı, politik ve hukuki durum, tüketiciler ve dağıtım kanalları gibi konularda bilgilenerek zamandan ve maliyetten tasarruf sağlayacaklar.”

LOKOMOTİF: SANAYİ MAMULLERİ

2014 yılında bir buçuk milyar doların üzerinde ihracat yaparak Türkiye ihracat sıralamasında 14’üncü sırada yer alan Konya’da, 2015’in ilk 4 ayında da ihracatın lokomotifi sanayi mamulleri oldu. Konya Sanayi Odası Başkanı, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, Konya’nın toplam ihracatının yüzde 65’inin sanayi mamullerinden oluştuğunu, sektörel bazda ise makine imalat sanayi ve otomotiv yan sanayinin toplam ihracat içindeki payının yüzde 47 olduğunu söyledi.

Konya’nın bir milyar dolar ihracatı ilk defa 2011 yılında aştığını hatırlatan Başkan Kütükcü, bugün gelinen noktada ihracatın memnuniyet verici olduğunu, ancak rakamların Konya’nın gerçek potansiyelini yansıtmadığını ifade etti.

YENİDEN YÜKSELİŞ BEKLENİYOR

Küresel ve bölgesel kırılganlıklar ile kur etkisinden dolayı ihracatta düşüş yaşandığına işaret eden Kütükcü, bu durumun uzun süreli olmayacağını, Konya ihracatında Mart ayından bu yana bir toparlanma görüldüğünü, yılın üçüncü çeyreğiyle birlikte de yeniden bir yükseliş beklediklerini anlattı. Kütükcü, “Konya, özellikle son 10-15 yıllık süreçte üretimini ve ihracatını hem nitelik hem de nicelik olarak artırarak, Türkiye’nin sanayi merkezleri arasına adını altın harflerle yazdırdı. Ancak bugün yeni bir hamle yaparak, bu başarının devamını sağlamak zorundayız. Konya Sanayi Odası olarak şehrimizin ihracat kalitesini ve miktarını artırmak amacıyla yaptığımız çalışmalara ara vermeden devam ediyoruz. Ayrıca odamızın Konya’ya kazandırdığı ve birkaç ay içerisinde faaliyete başlayacak olan Türkiye’nin ilk bölgesel inovasyon merkezi Innopark’ın, şehrimizin rekabet gücüne kritik katkılarda bulunacağına inanıyoruz. Innopark’la sanayicilerimizin nitelikli bilgiye daha hızlı ve verimli bir şekilde ulaşmasını, bu bilgiyi üreterek ihraç eder hale gelmesini hedefliyoruz” şeklinde konuştu.  

Bu yılın ilk 4 ayında 485 milyon 53 bin dolar ihracat yapan Konya ihracatında öne çıkan sektörler ise şekilde: “Sırasıyla; Makine ve Aksamları, Otomotiv Endüstrisi, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Demir ve Demir Dışı Metaller, Kimyevi Maddeler ve Mamulleri, İklimlendirme Sanayi, Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller, Madencilik Ürünleri, Çelik, Savunma ve Havacılık Sanayi.”

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

555.20150526093055.jpg

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.