Konya'nın ilginç evleri

Konya'nın ilginç evleri

İnsanların barınağı, huzur bulduğu ortamlar, aile kültürünün yaşatıldığı mekanlar olan evler ekonomik yapıya göre değişiklik gösteriyor. Konya'da da bu doğrultuda ilginç denilebilecek çok sayıda ev bulunuyor

Aile kültürünün idame ettirildiği, ailelerin tek çatı altında birarada yaşadıkları ortamlar olan evler, teknolojik ve ekonomik gelişim ve değişimle birlikte farklılık göstermeye başladı. Eski kerpiç evler teknolojinin gelişmesi ile birlikte yerini betonarme binalara bıraktı. Betonarme binalarda ise tekdüzelikten kaçınmak isteyip, maddi durumu da biraz iyi olan bireyler, farklı mimarilere sahip evler yaparak, bu evlerde yaşamlarını sürdürmeye başladı. Kimisi eskiye olan özlemini ve bağlılığını göstermek için eski yapıları modernize ederken, kimileri de modern çağın getirdiği en yeni teknolojileri evlerinde kullanmaya başladı.

Sadece kişiler değil, kurumlar da ürettikleri evlerde hem teknolojiyi kullanıyor, hem de eskiye olan bağlılığı göstermeye çalışıyor. Belediyeler tarafından eski binaların restore edilerek tarihe yeniden kazandırılması eskinin yaşatılmak istendiğinin bir göstergesi olurken, yine belediyeler tarafından yapılan yeni toplu konutlarda son teknolojinin kullanılması ve modern çizgilere yoğun bir şekilde yer verilmesi de ev kültürünün nereden nereye geldiğini ortaya koyuyor.

Konya, bu kapsamda zengin bir ev kültürüne sahip şehirler arasında yer alıyor. Bazı evler eskileri anlatırken, bazıları da yeniye olan bağlılığı ortaya koyuyor. Kimileri de var ki, sadece zevk için yapılmış, derme çatma bir barakadan ibaret. Karatay ilçesinde bir vatandaşın evinin bahçesinde bulunan ağacın üzerine yaptığı ve tek kişinin içine girebileceği tek odalı ev de bunun en güzel örneği.

1- Karatay ilçesi Gaziosmanpaşa Mahallesi Yapraklı Sokak'ta bulunan ve ağacın üzerinde yer alan ev gören herkesi hayrete düşürüyor. Evinin bahçesinde bulunan ağacın üzerine ahşaptan tek odalı bir ev yapan vatandaş, özellikle yaz aylarında serin olduğu için burada yatmayı tercih ediyor.

2- Meram ilçesi, yeşil dokusunun yanında farklı ev mimarileriyle de dikkat çekiyor. Meram ilçesi Köyceğiz Mahallesi'nde yüksekçe bir yerde bulunan bu ev ise uzaktan gizemli bir şatoyu andırıyor. Geniş bir arazinin üzerine yapılmış olan ev, yolu bu bölgeye düşenlerin dikkatlerini topluyor.

3- Şehir merkezinde dikkatimizi çeken en ilginç evlerden bir tanesi de Selçuklu ilçesi Buhara Mahallesi'nde bulunan ev. Tek katlı olan ve zemininde iş yeri bulunan evin terasına küçük bir kule yapılmış. Yol kenarında bulunan ev, yoldan geçenler tarafından şaşkın gözlerle izleniyor.

4- Meram'ın gözden ırak bir yerinde, Dere Mahallesi'nin sonlarında bulunan bu evin geniş bahçe duvarları ise kale duvarlarını andırıyor. Sille taşı kullanılarak yapılan bahçe duvarlarının yanında, evde de tuğla ve benzeri malzemelere yer verilmemiş. Evin tamamı taştan yapılmış.

5- İlgimizi çeken en ilginiç evler arasında Meram son durakta Tavusbaba Türbesi'nin yanından Seydişehir Çevreyolu istikametinde giderken solda kalan ev de yer alıyor. Bu ev de ilginç mimarisi ile dikkatleri üzerine topluyor. Evin bahçe kısmında ise yeşil doku canlı bir şekilde beliriyor.

6- Müstakil evlerin yanında çok sayıda evin bulunduğu bazı apartmanlar da ilginç mimarisi ile göçe çarpıyor. Selçuklu ilçesi MEDAŞ karşısında bulunan ve 'Uzay Kent' olarak anılan bu ev, köşeli değil dairesel olarak yapılmış. Üstünde de iki tane büyük anten bulunan ev adını da bu mimari yapıdan almış.

7- Konya'nın mahalle kültürünün bir ögesi olan eski evlerden bazıları koruma altına alınmışken, bazıları da kaderine terk edilmiş durumda. Karatay ilçesi Karakulak Mahallesi'nde bulunan bu ev de ilgisizlik ve bakımsızlık nedeniyle yıkılmaya mahkum edilen yapılar arasında yer alıyor.

8- Konya'nın eski, cumbalı evlerinden bazıları halen ayakta duruyor. Bakımlı ve gösterişli hali ile beliren Karatay ilçesi Gaziosmanpaşa Mahallesi'ndeki bu ev, emsalleriyle birlikte değerlendirildiğinde, 'Bakarsan bağ, bakmazsan dağ' olur sözünün doğruluğunu kanıtlar nitelikte.

9- Bazı aileler sadece anne, baba ve çocuklardan ibaret küçük bir aile değil, içerisinde dede ve ninenin, hatta kardeş ailelerin de yaşadığı büyük bir yapıya sahip. Bu tür aileler, birarada yaşamak için daha büyük evler inşa ediyor. Mengene Mahallesi'nde bulunan büyük ev, bunun göstergesi.

10- Adı zaman zaman yaşanan hırsızlık olayları ile bir anılan Meram ilçesi Şükran Mahallesi'ndeki bu ev de bir zamanlar yıkılmaya mahkumdu. Ancak Meram Belediyesi tarafından restore edilerek kimliğine yeniden kazanan ev, görkemli bir görünüme sahip hale geldi.

HABER MERKEZİ

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum