Konya'nın çok efsaneleri var

Konya'nın çok efsaneleri var

Konya Aydınlar Ocağı’nda Konya’nın Efsaneleri’ni anlatan yazar Abdurrahim Küçük, efsanelerin, “halk arasında anlatılan, nesilden nesile aktarılan olağanüstü durum” olduğunu söyledi

Konya Aydınlar Ocağı’nın bu haftaki Selçuklu Salı Sohbetleri’nde, “Konya’nın Efsaneleri” dile geldi. İl Halk Kütüphanesi’nde gerçekleştirilen sohbetten önce Araştırmacı-Yazar Kâzım Öztürk, bir şiiri Necip Fazıl’ın Zındık olmak üzere diğeri Mescid-i Aksa olan üç şiir okudu. Yazar Abdurrahim Küçük ise, Kudüs-ü Şerif’deki İsrail mezalimiyle ilgili yazdığı “Kudüs” adlı şiirini okuyarak konuşmasına başladı. Konya’nın Efsaneleri adlı kitabında 54 efsaneye yer verdiğini belirten Abdurrahim Küçük,  efsaneyi “Halk arasında yaygın bir şekilde anlatılan, nesilden nesile aktarılan bir olağanüstü durum. Birçok insanın olmak isteyip de olamadığı pek çok insanın hayat hikâyesi” şeklinde tarif etti. Devletlerin ve şehirlerin kadîm olmasıyla bağlantılı olan efsanelerin, o şehir ne kadar kadîm ise efsanelerin de o kadar daha çok olduğunu ve Konya’nın da en eski medeniyetlere beşiklik yapan kadîm bir şehir olması dolayısıyla çok efsanesi bulunduğunu ifade eden yazar Küçük, “Oğuz Türklerinin Kınık boyunun öncülüğünde kurulan Selçuklu Devleti’nin başkenti olan şehrimizde de bir çok efsane vardır. Bunlar Hristiyanlık dönemine ait efsanelerdir. Abbasiler, Emeviler ve Osmanlılar dönemine ait efsaneler de mevcuttur” dedi.

Konya’nın isminin nereden geldiğiyle ilgili kısa bir açıklama da yapan Küçük, “Kutsal tafsir anlamına gelen “ikon” kökünden geldiği ve bir başka ifadeye göre ise, “ikonia” kökünden geldiği ve Konya’ya gelip yerleşen biz azizden dolayı “aziz resim” anlamına gelen söylentilerin olduğunu belirtti. Bir başka efsaneye göre, iki dervişin havada uçarken suların çekildikten sonra şehrin güzelliğinin ortaya çıkmasıyla birlikte birinin diğerine; “konalım mı?” demesi üzerine diğer dervişin “kon ya” demesiyle birlikte bu şehrin isminin “Konya” olduğu ve Arapların da Konya dediklerini aktaran Küçük, dinleyicilere 20’ye yakın efsane anlattı. Zengibar Sarayı Efsanesi ile Süleyman Peygamber ve Serçe Kuşu Efsanesinden başlayarak Battalgazi Efsanesi ve “Karaman’ın Koyunu, Sonra Çıkar Oyunu” efsanesinin koyunla herhangi bir ilgisinin bulunmadığını da söyledi. Ali Gav Efsanesi ile Seyit Harun Veli ve Deve Taşı Efsanesini de anlatan Küçük,  Taşkent’in “Çamlarınız kurumasın, güzeliniz farımasın (ihtiyarlamasın)” hikâyesinden sonra sırasıyla şu efsaneleri anlattı: Alâeddin Tepesi Efsanesi, Sille Efsanesi, İplikçi Camii Efsanesi, Tavus Ana Efsanesi, Mevlâna’nın Mezarı Efsanesi, Yunus Efsanesi, Kaşıkçı Güzeli Efsanesi, Klistra Efsanesi, Yavuz ve Dede Molla Efsanesi, Dereli Seyrek Basan Efsanesi, Tahir ile Zühre Efsanesi, Siyam Efendi Efsanesi.

İPLİKÇİ CAMİİ EFSANESİ

Selçuklu eseri İplikçi Camii'nin yapımı ile ilgili efsaneler anlatılır. İplikçi Camisini yapmak isteyen zengin bir adam "Ben kimseden yardım almadan yaptıracağım. Sevabı sadece benim olacaktır." diye yaptırmaya başlar. Bu arada bir kadın da yardım yapmak ister ve "ne olur Allah aşkına, benim şu paramı da alın camiye harcayın" dermiş. Ama yaptıran adam ustalara "kimseden bir şey almayın" diye tembihlediği için ustalar o kadının parasını almazlarmış. Kadın her gün gelir, istediğini söylermiş ustalarda her gün olmaz almayız koy git başımızdan kadın derlermiş. Kadın geçimini iplik bükerek sağlarmış. Onun için de kadına iplikçi derlermiş. Bir gün kadın büktüğü iplikleri kırpık kırpık kırpmış. Gece gizlice gelmiş iplik kırpıklarını caminin duvarının örüldüğü harca karıştırmış. Ertesi gün ustalar hiçbir şeyden haberleri olmadığı için kadının iplik karıştırdığı harcı duvar yapmada kullanmışlar. Neyse cami yapılmış bitmiş. Bir gün camiyi yaptıran sevabı bana olacak diyen adam, rüyasında bir "pir" görmüş. O pir "o caminin sevabı sana yazılmadı. Harçlara ipliğini karıştıran kadına yazıldı." demiş. Ogün bu gündür caminin adı İplikçi Camii olarak kalmış.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
17 Yorum