Konyamızın ufuklu firmalarından birisi; ELFATEK ELEKTRONİK

Konyamızın ufuklu firmalarından birisi; ELFATEK ELEKTRONİK

Elfa Şirketler Topluluğu bünyesindeki Elfatek Elektronik, sektöründe önemli işlere imza atıyor. Büyük başarı yakalayan firmanın bu hikayesinin altında; bilgiye, teknolojiye, insana ve yapay zekaya yaptığı önemli, nitelikli yatırımlar yatıyor.

Üretimin Yıldızları yazı dizimizde bu hafta vizyonuyla, üretimleriyle, ürünleriyle çok farklı bir firmayı taşıyoruz sayfalarımıza. Kurulduğu günden bu yana Ar-Ge yatırımlarına ağırlık veren, üreten, teknolojik gelişmeleri yakından takip edip, ürünlerine ve yatırımlarına yansıtma başarısı gösteren Elfatek Elektronik, önümüzdeki birkaç yılında çok daha önemli işlere imza atmayı planlıyor. Şirketin üretim gamı, hedefleri ve yatırımlarını Elfa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün ile konuştuk.

Kurulduğu gün, Dünya çapında bir firma olma idealiyle yola çıkan Elfatek Elektronik, bugün vinç sektöründe ihtiyaç duyulan tüm elektronik ürünleri, yazılımları kendi bünyesinde üretiyor ve tüm dünyaya satıyor. Özellikle yazılım konusunda oldukça iddialı olan Elfatek Elektronik, Ar-Ge ve Ür-Ge yatırımlarına büyük önem veriyor.

LİDER OLMAK İÇİN KURULDU

Elfa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, şirketin kuruluş dönemini şöyle anlatıyor: ”Elfatek 2006 yılında vinç sektöründeki boşluğu doldurmak amacıyla sektöre girdi. O dönemde ülkemizde yerli bir ürün yoktu. Vinç kumandalarında Çin ağırlıklı olmak üzere ithal ürünler kullanılıyordu. Bu boşluğu yerli bir ürünle doldurma hayaliyle başladık. Büyüme ve gelişme sürecini de doğru yöneterek, dünyanın en büyük on firması arasına girmeyi başardık. Bugün 100’ün üzerinde ülkeye ürünlerimizi ihraç ediyoruz.”

ÜRÜN GAMI ÇOK GENİŞ

Ürün gamlarını her geçen yıl daha da artırdıklarını, sektörün ihtiyacına göre yenilikçi ürünler geliştirdiklerini söyleyen Düzgün, tek ürünle başladıkları üretim serüveninde bugün 200’e yakın ürün çeşitliliğine sahip bir firma konumuna geldiklerini vurguladı. Calaskar kumandaları, mobil vinç kumandaları, mobil sanal gerçeklik uygulamaları, ışıklı ikaz lambaları, ağırlık ölçerler, halatların eğim ölçme cihazı, ekranları da dahil bir vinçte yer alan elektronik ürünlerin tamamına yakınını üretebiliyoruz diyen Bahattin Düzgün, özellikle teknolojik yatırımlar ışığında vinç kumandası sektörüne yeni bir soluk getirdiklerini ifade etti.

19+9+149+14.jpg

BİRÇOK ALANDA FAALİYET

Sadece vinç kumandası alanında üretimle sınırlı kalmayan Elfa Şirketler Topluluğu, makine üretimi, kalıp ve yazılım alanlarında da önemli işlere imza atıyor. Elfa Şirketler topluluğu olarak, Elfamak firmamızla ahşap işleme makineleri, full hatlı cnc makinesi, kasa gönyelemesi, soğuk pres, kapı kaplaması gibi ürünler yapıyoruz. Coraxis markası altında 3d yazıcı üretiyoruz. Şu anda Türkiye’nin endüstriyel tip en iyi ürünü diyebiliriz. Önümüzdeki beş yıl içerisinde sektörün lideri olacağımıza inanıyoruz diyen Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, “Bunun yanında Elfakalıp bünyesinde baskımızı, plastik kalıbımızı üretiyoruz. Tüm ürünlerimizin softwarelerini kendimiz yazıyoruz. Yazılım konusunda da önemli yatırımlarımız oldu. Bu yıl sonuna kadar bu alanda da sektörde ses getirecek işlere imza atacağız” diyerek geleceğin önemli dinamiklerinden olan yazılım alanında da ülkemizin dünyadaki önemli aktörlerinden biri haline gelmeyi planladıklarını vurguladı.

YERLİ TASARIM YERLİ YAZILIM

Vinç kumandası üretiminde tasarım ve kaliteli malzeme kullanımının öneminin yanı sıra anakart tasarımı ve yazılımının da büyük önem arzettiğini dile getiren Düzgün, “Özellikle anakartların tasarım ve yazılımı günümüzde önem kazanıyor. Ülkemizin en çok sıkıntı çektiği noktalardan birisi kart ve yazılımı ithal ediyor olmamız. Ama meşakkatli bir alan bu. Çünkü yaptığınız bir yazılımın dönüşleri bir iki yıl bulmakta ve. Ülke sanayimiz bu noktada dönüşün geç olmasından dolayı biraz uzak duruyor. Ancak biz ülkemizin yazılım ve anakart konusunda, yabancı firmalara bağımlı olmasının önüne geçmek için risk alıyoruz ve biz bu yatırımları yapıyoruz. Çünkü yazılım konusunda dışarıya bağımlı olursak, yaptığımız ürünlerin katma değeri çok düşer. Bunun önüne geçmenin yolu, yazılım ve AR-GE faaliyetlerine yatırım yapmaktan geçiyor” dedi.

46894848489.jpg

ENDÜSTRİ 4.0’A ENTEGRE ÜRÜNLER

Sanayi gelişiminde yazılım ve otomasyon sistemlerinin zirve yaptığı endüstri 4.0’a yönelik çalışmalar yaptıklarını, vinç sektörüne yeni bir soluk kazandırmak adına bu yıl içerisinde yeni ürünler piyasaya süreceklerini ifade eden Bahattin Düzgün, “Çağımız bilgi, bilişim ve entegrasyon çağı. Buna ayak uydurmak zorundayız. Bu noktadan hareketle vinç sektöründe endüstri 4.0 sistemine entegre, tüm yazılım ve donanımı bünyemizde geliştirilen ürünler kazandıracağız. Sektörümüzde dünya ölçeğinde adımızın daha fazla duyulmasını sağlayacağız. Burada en önemli nokta yerli yazılım ve yerli üretimle bunu gerçekleştiriyor olmamız. İthal ürünler bu alanda var. Ancak eğer dünyada söz sahibi olmak istiyorsanız, yazılımı ve tüm üretim aşamalarını kendiniz yapmak zorundasınız. Aksi halde, tüm bilgileriniz, datalarınız yabancı şirketlerin eline geçmiş olur. Günümüzde data bilgilerinin ne kadar önemli olduğunu anlatmamıza gerek yok sanırım. Çünkü tüm sistemler, tüm gelişimler, tüm yatırımlar bu data bilgilerinin ışığında ilerliyor” dedi.

AVRUPA’YA TESİS KURULACAK

Elfatek Elektronik olarak önümüzdeki dönemde bazı hedefler koyduklarını ve bunun başında sektörde dünyada bir numara olmak olduğunu kaydeden Düzgün, “Kurulduğumuz ilk günden bu yana koyduğumuz hedef doğrultusunda dünyada sektörün lideri olmak istiyoruz ve önümüzdeki birkaç yıl içerisinde bunu gerçekleştireceğimize inanıyoruz. Özellikle endüstri 4.0’a entegre ürünlerimiz büyük ses getirecek. Bunun devamında da Ar-Ge merkezimizde yürüttüğümüz çok kapsamlı projelerimizi neticelendireceğiz. Güzel projelerimiz var. Sektörün yönünü belirleyecek, geleceğini çizecek projeler üzerinde çalışıyoruz. Bunları da neticelendirdiğimizde Elfatek markamız, hak ettiği yere gelmiş ve yerini pekiştirmiş olacak. Bunun yanında Avrupa’ya bir tesis kurma fikrimiz var. Ülkelerin büyük çoğunluğunda distribütörlerimiz var. Ama özellikle çok zor bir Pazar olan Almanya’da bazı faaliyetler planlıyoruz. Çok milliyetçi bir ülke Almanya. O nedenle orada başarılı olmak bizim için çok önemli. Bunu başaracak bilgi ve birikime sahibiz. Almanya’da vinç sektöründe Elfatek ismini önemli yerlere getireceğiz” diye konuştu.

EN BÜYÜK YATIRIM İNSANA

Firma insana yatırıma da büyük önem veriyor. Personel alımlarında, referans olmadan alım gerçekleştirmiyor. Bunun yanında okullarında başarılı bir ortalaması olan teknik lise, üniversite öğrencilerini belirli dönemlerde staja kabul ederek, onların gelişimine katkılar sunan Elfatek, bünyesinde kurduğu Elfa Akademi ile birçok başarılı mühendis ve teknikeri, üretime kazandırıyor. Bu noktada ince eleyip sık dokuduklarını ve gençlerin önünü açmaya gayret ettiklerini kaydeden Düzgün, “Personel alımlarında çok dikkat ediyoruz. En önemli kriterimizi, düzgün çalışma karakteri oluşturuyor. Karakterli insanlarla çalışmaya gayret ediyoruz. Böylece personel geri dönüşümlerini en kısa süreye indirmiş oluyoruz. Staj için bünyemize aldığımız gençlerden, gelecek vadeden, projeleri olan ya da bizim projelerimizde başarı sağlayanlarla yolumuza devam ediyoruz. Üniversitelerimiz ile güzel işbirliklerimiz var. Konya sanayisi için bu çok önemli bir gelişme. Çünkü sanayi-üniversite çalışmaları, yeni projelere yol gösterir. Ufkumuzu açar. Laboratuarlardan ziyade üretimle entegre şekilde verilen bu tür eğitimler gençlerin gelişimini en üst seviyeye çıkarıyor. Daha çok konsantre oluyorlar ve yaptıkların işin sonucunu da görmüş oluyorlar ” diye konuştu.

10.png

AR-GE’DE BAKANLIK İNİSİYATİF ALMALI

Türkiye’nin üretimde önünü açmanın en önemli noktasını AR-GE merkezlerinin daha da artırılması konusunun oluşturduğunu, bu tür merkezlerin açılmasında devletin bir katalizör ve destekleyici pozisyonda firmaların yanında olmazı gerektiğini ifade eden Elfa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, AR-GE olmayan dünya sahnesinde yer almanın imkansız olduğuna vurgu yaptı. Düzgün bu konuda şunları söyledi: “Ar-Ge merkezlerinin sayısını artırmamız şart. Bu tür merkezlerin artırılması için ne gibi teşvikler verilmeli, nasıl yollar izlenmeli bunları konuşmalıyız. Gelecek yapay zekâ ve elektronikte. Firmaların da kendini bu geleceğe hazırlamasının yolu Ar-Ge’den geçiyor. Firmaların birçoğu dağınık Ar-Ge çalışıyor. Ancak bu merkezler sayesinde firmalar disiplinize oluyor, vizyon kazanıyor. Bu vizyon neticesinde de firma yeni ürünler geliştirme, çağın gereklerine uygun hareket kabiliyeti kazanma konusunda kendini geliştiriyor. Devletimizin mutlak suretle Ar-Ge merkezlerinin sayısını artıracak çalışmalar yapması gerekiyor. Bugün binin üzerinde olan merkez sayısını 5 binlere ve sonrasında 10 binlere çıkarmalıyız ki, firmaların ufku gelişsin, çağa ayak uydursun. Belirli bir noktaya gelene kadar devlet desteği şart. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızın daha aktif rol oynaması önemli. Zaten bir süre sonra firmalar, Ar-Ge’nin önemini kavradıktan sonra bundan vazgeçemeyecek ve devletin de destek vermesine gerek kalmayacak. Burada önemli olan nokta bu merkezlerin devlet tarafından dizayn ve zamanı geldiğinde kategorize edilmesidir. Bunu başarabilirsek, dünyada Türkiye sanayisi gerçekten hak ettiği yere gelecektir.” Diye konuştu.

ÜRETİMİN YILDIZLARI DİYOR Kİ;

Elfatek Elektronik firmasının ufkuna, çalışmalarına ve ürettiği ürünlere hayran kalmamak elde değil. En önemlisi de ihtiyacı olan her şeyi kendi bünyesinde üretebiliyor. Yazılımını kendi yazıyor, ana kartını kendisi üretiyor, ürünün şeklini vereceği kalıpları yapabiliyor, insan gücünü çok profesyonel bir şekilde oturtmuş. Konya sanayisi içerisindeki küçük bir silikon vadisi gibi. Teknik lise mezunu gençleri ürün üretim ve geliştirme noktalarında görmek mutluluk verici. Mühendisler kendilerini geliştirme fırsatı yakalıyorlar tesis içerisinde. Personel yaş ortalaması da oldukça düşük. Gençlere güvenilmiş, sorumluluk verilmiş ve ufukları açılmış.

Üretimin Yıldızları Yazı Dizimiz’de çeşitli sektörleri sayfalarımıza taşıdık. Ama itiraf etmeliyim ki, Elfatek Elektronik beni çok etkiledi. Bu kadar gelişime açık, bu kadar bilgiye yatırım yapan bir firmayı tanımak, tanıtmak mutluluk verici. Şu anda sektöründe dünyanın en iyi on firmasından birisi. Ancak bununla yetinmek gibi bir düşünceleri yok. Birkaç yıl içerisinde dünyanın bir numarası olmayı kafaya koymuşlar ve bu yolda çok güzel adımlar atıyorlar. Attıkları her adımın altı bilgi ve birikimle dolu. Zaten firmanın kuruluş felsefesini de “hayal eder, tasarlar, üretir” misyonları oluşturuyor. Elfatek’in başarılı serüvenini bundan sonra da yakından takip edeceğiz. Konya için bir şans olduğuna inandığım, şirket merkezini İstanbul’a taşımış olsaydı bugün bulunduğu ekonomik noktadan çok daha iyi yerlerde olacağını bildiğim Elfa Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Bahattin Düzgün, tam bir Anadolu sevdalısı. Dev şirketlerin Anadolu’dan çıkması gerektiğini savunuyor, bu yönde çalışmalar yapıyor. Elfa Şirketler Topluluğu çatısı altındaki şirketlerin büyüme serüveninde başarılar diliyoruz.

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.