Konyalıları korkutan o ses neden oluştu?

Konyalıları korkutan o ses neden oluştu?

Bugün 13.30 sularında Konya genelinde vatandaşlar tarafından duyulan ve büyük korku yaşatan patlama sesi ile ilgili detaylar ortaya çıktı.

Yapılan araştırma sonrası patlama sesinin sonik patlama nedeniyle oluştuğu öğrenildi. Eğitim uçuşu yapan bir askeri uçak ses hızını aştığı için bu patlama sesi oluştu ve bu ses sonik patlama olarak adlandırılan olaydan dolayı vatandaşlar tarafından duyuldu ve hissedildi.

SONİK PATLAMA NEDİR?

Sonik patlama, ses hızı veya üzerinde bir hızla hareket edilmesinin sonucunda oluşur. Ses hızı, deniz seviyesinde ve 21ºC sıcaklıkta yaklaşık 1235.5 km/sa'dir. Günümüzde bazı uçaklar bu hız sınırını aşabiliyor ve bunun sonucunda da sonik patlamalar meydana geliyor.

Bir uçak hareket halinde iken sürekli olarak, yarıçapları uçağın bulunduğu konumdan dışarıya doğru büyüyen küresel ses dalgaları oluşturur. Bu dalgaların hızı; havanın yoğunluğu, nem oranı gibi değerlere bağlı olup; sesin o atmosfer koşullarındaki hızına eşittir. Uçak yeterince yüksekten uçuyorsa, yere ulaşamaz, dolayısıyla onları duymayız bile. Ancak uçak ses hızına ulaştığında, yol açtığı ses dalgalarını önüne katıp sürüklemeye başlar.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum