Konyalı çiftçiler endişe etmesin

Konyalı çiftçiler endişe etmesin

Önceki günlerde Konya'da etkili olan dolu yağışı ile birlikte ekili ürünleri zarar gören çiftçilerin Tarım ve Orman Bakanlığı olarak yanlarında olacaklarını söyleyen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, “Konyalı çiftçiler endişe etmesin” dedi

 Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nce Tarla Günü Programı düzenlendi. Düzenlenen programa Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu'nun yanı sıra; Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, Konya Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Ali Özkan, Cumhuriyet Başsavcısı Ramazan Solmaz, Konya Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Çevik, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM)'e bağlı Bahri Dağdaş Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, ziraat odası başkanları, çeşitli kurum çalışanları ve çok sayıda çiftçi katıldı.

TARIM BAKANLIĞI ÜZERİNDEN ALGI OLUŞTURULUYOR

Tarım sektörünün Türkiye’de son zamanlarda önemli işler başardığının altını çizen Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, tarım sektörünün daha da geliştirilmesi için gerek Tarım Bakanlığı'na gerekse ve AR-GE merkezlerine önemli görevler düştüğünü belirtti. Tarım Bakanlığı'nın Türkiye’nin en büyük AR-GE organizasyonuna sahip olma özelliği taşıdığını vurgulayan Aksu, şunları kaydetti: “Bugün Bakanlığımız, Türkiye’nin yaklaşık 45 vilayetinde bulunan, TAGEM’e bağlı 48 Araştırma Enstitüsü ve araştırma yetkisi verilmiş kuruluşu ile AR-GE çalışmaları yapmaktadır. Bazı enstitülerimiz Osmanlı döneminde kurulmuştur. Yani 100 yıllık bir birikime sahip olan kurumsal bir kapasiteye sahibiz. Bakanlık olarak Türkiye’de tarımın kalkınması için her türlü şeyi yapıyoruz. Bakanlığımız çiftçimizin, üreticimizin her zaman yanında olup üreticilerimizin ihtiyaç duyduğu her türlü bilgiyi, desteği ve hibeyi vermektedir, yani devletin tüm imkânları seferber edilmektedir. 2007’den bu yana da AR-GE’ye verilen destek ile günümüz ihtiyaçlarına ve şartlarına uygun çeşitler ve üretim modelleri ile Türk tarımını bir adım ileriye taşımak için gayret gösteriyoruz.” Tarım Bakanlığı üzerinden algı oluşturulduğunu söyleyen Aksu, “Ülkemize ve hükümetimize yönelik gerçekleştirilen bütün saldırılar, tarıma dayanıyor” dedi. Ayrıca geçtiğimiz günlerde dolu yağışı ile birlikte Konya çiftçisinin zarara uğradığını da hatırlatan Aksu, Tarım Bakanlığı'nın Konya çiftçisinin yanında olduğunu da ifade ederek, gerekli girişimlerde bulunacaklarını da aktardı.

ÇOĞU İLİN ÇİFTÇİSİNİN YÜZÜ ASIK

Düzenlenen tarla günleri programına katılan Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak ise kısa bir selamlama konuşması yaptı. Gittikleri her ilde çiftçilerin yüzlerinin asık olduğunu kaydeden Uçarmak, “Konya'ya geldik bizi mehter takımı ile karşıladılar. Burada güzel bir ortam var. Güler yüzle karşılanmaktan memnuniyet duyduk” şeklinde konuştu.

TARIMSAL ÜRETİMDE TÜRKİYE LİDERİYİZ

Konya Ticaret Borsası (KTB) Başkanı Hüseyin Çevik de Konya’nın tarımın kalbi konumunda olduğunun altını çizerek, şunları söyledi: “ Türkiye genelinde bakıldığı zaman buğday mısır arpa yüzde 20’si Konya’da üretiliyor. 18 milyar tarımsal gelirimiz var. Tarımsal üretimde Türkiye lideriyiz. Birde bu işlerin endüstriyel ayağı var. Konya un sanayisinde 45 fabrika ile 2,5 milyon ton buğday kırıyor. Ham maddenin iyiliği dünya da rekabet etmemiz için önemli olan tohumdur. Tohum çeşitliliğimiz gün geçtikçe artıyor. Bahri Dağdaş Enstitüsü AR-GE için oldukça önemli işler yapıyor. Dünya’da 7 Avrupa’da 1. sıradayız. Katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz. Bizler borsa olarak satım tarafındayız. Pazar derinliği sağlamaya çalışıyoruz. Dengeyi serbest piyasa koşullarında sağlıyoruz. Maddi ve Manevi destekler veriyoruz. Tarım paydaşları olarak Birlikte Konya’yız diyoruz.”

VERİM VE KALİTEYİ ARTIRIYORUZ

Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitü Müdürü Dr. Fatih Özdemir, geliştirilen “Taner” adlı buğdayın yüzde 15 verim artışı ve yüksek kalitesiyle rekolteye katkı sağlayacağını anlattı. Kuraklığa dayanıklı, verimli ve kaliteli buğday geliştirdiklerini özetleyen Özdemir, “Merkezde kuraklıkla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Buğday, arpa, yulaf ve mısır gibi farklı bitkilerde ıslah çalışmaları yaptıyoruz. Kuraklığa dayanıklı geliştirdiğimiz buğday çeşitlerinin tescilini yaptırdık. Kuraklığa dayanıklı buğday geliştirdik. Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde 3,4 milyon hektar alanı doğrudan ilgilendiren bir buluş ve tescil. Bu çeşidimize, 'Taner' ismini verdik. Dekarda 350 kilogram verim ve 261 alveograf değeriyle yüksek kaliteli. Şu anda tescili yapıldı. Buradan çiftçilerimize müjdeyi verebiliriz. Mevcut çeşitlerin yerine geçtiği takdirde yüzde 15 daha fazla verim, kalitede ise yüzde 200'den fazla artış sağlayacak. Parasal anlamda verim ve kalitedeki artış ile ekonomiye yıllık 1 milyar dolardan fazla katkı verecek. Uzun yıllar verisi bunu gösteriyor” dedi. Konuşmaların ardından Bakan Yardımcılarına hediye takdim edildi. Daha sonra Bahri Dağdaş Enstitüsü Müdürü Fatih Özdemir tarafından Bakan Yardımcısı Aksu ve beraberindeki heyete “Taner” ve “Şehzade” isimli ekmeklik buğdayın özellikleri anlatıldı.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.