Konya'dan Kuzey Avrupa ve Kanada'ya balık ihracatı

Konya'dan Kuzey Avrupa ve Kanada'ya balık ihracatı

Türkiye'nin önemli tatlı su ürünü üretim merkezlerinden Beyşehir Gölü’nde avlanan levrek, Norveç başta olmak üzere İskandinav ülkelerine ve Kanada'ya ihraç ediliyor.

Konya'nın Beyşehir ilçesi sınırları içindeki Beyşehir Gölü'nde balıkçılık, bölge ekonomisi açısından büyük önem taşıyor. Gölden yakalanan ve Hüyük'te 2, Beyşehir'de 1 fabrikada işlenen levrekle, binlerce insan geçimini sağlıyor.

Türkiye'nin üçüncü büyük gölü durumundaki Beyşehir Gölü'nden tutularak fabrikalarda işlenen levrek, çeşitli ülkelerden alıcı buluyor.

Levrekleri işleyen 3 fabrika, ayda 1 tır balığı yurtdışına satıyor.

Gölden avlanan diğer tatlı su balıklarından pullu sazan ise iç piyasada tüketiliyor.

- Ayda bir tır ihraç ediliyor

Beyşehir Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Erol Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Beyşehir Gölü'nün önemli tatlı su ürünlerini barındırdığını söyledi.

Gölde balık türünün azalmasıyla bölgedeki balık işleme fabrikalarının sayısının da azaldığını belirten Erdoğan, bu fabrikalarda deniz ürünlerinin yanı sıra gölden çıkan levrek balığının işlendiğini aktardı.

Erdoğan, işlenen balığın yurtdışına gönderildiğine işaret ederek, "Beyşehir'den Norveç başta olmak üzere İskandinav ülkelerine ve Kanada'ya tatlı su levreği gönderiliyor. Ayda bir tır, tatlı su ürünü ihraç ediliyor. Bu sezon ihracat yapacağımız ülke sayısında artış olacak gibi görünüyor. Bunun için gerekli girişimler yapıldı. Diğer balıklar ise iç piyasada değerlendiriliyor" diye konuştu.

- İhracat miktarı avlanmaya göre değişiyor

Beyşehir Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Nurettin Karşıyaka ise ilçedeki balık fabrikalarında levreğinin fileto olarak işlendiğini ve dondurularak saklandığını belirtti.

İhraç edilen levreğin çok değerli bir balık türü olduğuna dikkati çeken Karşıyaka, "Levrekteki ihracat durumu, göldeki çıkış ve avlanma durumuna göre değişiyor. Belli bir seviyede, belli bir tonaja ulaşıldığında fileto haline getirilerek dış ülkelere ihraç ediliyor. Sazan ise iç piyasada herhangi bir işleme tabi tutulmadan tüketiliyor. Genellikle Konya ve Antalya'ya gönderiliyor" ifadelerini kullandı.

Karşıyaka, Beyşehir Gölü'nde bilinçli avcılık yapılması ve yasak dönemde kurallara uyulmasıyla balık neslinin daha da artacağının altını çizerek, gölde balık neslinin artırılması için balıklandırma çalışmalarının yapıldığını söyledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.