Konya'dan Afrika atağı

Konya'dan Afrika atağı

Afrika ülkeleri ile Konya arasında gerçekleştirilecek ticaretin temeli atılıyor. 32 farklı Afrika ülkesi ile ekonomik ve ticari işbirliği konusunda uzlaşma sağlandı

Afrika-Konya Zirvesi Stratejik İş Geliştirme toplantısının açılış programı MÜSİAD Konya Şubesi'nde gerçekleştirildi. Programa Meram Belediye Başkanı Fatma Toru, Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı  TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Afrika ülkelerinin farklı büyükelçileri katıldı.

İŞBİRLİĞİNİ ARTIRMALIYIZ

İşbirliği programında konuşan KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, MÜSİAD camiasının KKTC iş dünyasını sahiplendiğini belirtti. Afrika'dan gelen büyükelçilerin kendilerine uzak olmadığını da söyleyen Atun, “Biz, onların ev sahibiyiz. Kıbrıs'taki üniversitelerde birçok Afrikalı öğrencilerimiz var. Öğrenciler, Kıbrıs'ın ekonomisine ciddi katkılar sağlıyor. Küreselleşiyoruz. Fakat bu küreselleşme sadece bir nokta ve ülkeye hizmet etmemeli. Ticarete katkı sağlayan tüm ülkeler, küreselleşmeden nasibini almalıdır. Afrika ülkeleri, Türkiye ve KKTC arasında işbirliğini daha çok artırmalıyız” dedi.

178 ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ

Türkiye ile Afrika'nın tarihsel gelişim noktasında benzerlik gösterdiğini dile getiren MÜSİAD Konya Şube Başkanı Dr. Lütfi Şimşek, Afrikalılar'a yol gösterici değil, onlarla birlikte aynı yolda yürüyeceklerini kaydetti. Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Konya, tarım ve sanayi anlamında güçlü bir şehir. Konya, tarımdan sanayiye güzel bir geçiş gösterdi. Sanayicilik, köklü bir tecrübe ister. Bu tek başına para ile sağlanmaz. Rekabet edebilen önemli şehirlerden biriyiz. 80'den fazla sektörde üretim yapıyoruz. 178 ülkeye de ihracatımız sürüyor. Bütün birikimimizi paylaşmaya hazırız. Sadece ticari çalışma değil, sosyal çalışmalara da ağırlık vereceğiz. Neler yapabiliriz bunları masaya yatıracağız. Yeni ve yoğun bir temponun içine gireceğiz. Çalışmalarımızı artıracağız. Bu çalışma çerçevemizi, sadece 32 Afrika ülkesi ile değil, sıkı bağımız bulunan KKTC ile de taçlandırıp, genişleteceğiz.”

SANAYİ GELİŞİMİNDE ÇAĞ ATLADIK

“Konya, kadim bir tarım şehridir” diyen KSO Başkanı TOBB Yönetim Kurulu Üyesi  Memiş Kütükcü de “Konya ovası, suyla buluşturulacağı zaman yeni gelişmelere açık olacak. Ürün çeşitliliği bakımından yeni bir döneme girecek” ifadelerini kullandı. Kütükcü, şunları kaydetti: “Konya, artık net bir şekilde sanayi şehridir.  Sanayi alanında yaşadığımız gelişmeler, Afrika ile benzerlik gösteriyor. Yani bu gelişmeler, orada rahatlıkla uygulanabilir. Tarım makinesi kullanılan bir dönemden ayrıca tarım makinesi üretilen bir aşamaya gelindi. Konya'nın her sektörde iddiası vardır.  Afrikalı yetkililer'e organize sanayi bölgemizi gezdirdik. Hangi ürünün nasıl  ve hangi şartlarda üretildiğine şahit oldular. Avrupa standartlarına uygun bir sanayi şehri olduğumuzu gördüler. Beceri ve birikimlerimizi Afrikalı kardeşlerimizle paylaşmaya hazırız. Gönül birliğini sıkı tutmamız gerekiyor.”

MESUT TURAN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.