Hâlid Şen

Hâlid Şen

Konya’da ‘Utanç verici’ fotokopi emri!

Konya’da ‘Utanç verici’ fotokopi emri!

Geçtiğimiz gün, Konya'da demokrasi tarihimize 'utanç' olarak olarak yazılacak bir olayla karşılaştım. MHP lideri Devlet Bahçeli’nin “İmza veren seçmene FETÖ taraması” tehdidinin ardından meydana gelen bu olay seçim kurullarına ve savcılık makamına güveni sarsmıştır.

Cumhurbaşkanlığı için aday olacak şahıslar için 100 bin imza süreci geçtiğimiz Cuma günü başladı. Çarşamba akşamına kadar devam edecek imza sürecinin ilk gününde haber yapmak için Konya Adliyesi'ne doğru giderken sosyal medyada, "İmza vermek için ilçe seçim kurullarına gidenlerden nüfus cüzdanı fotokopisi istendiğine dair tepki paylaşımlarını" görünce şaşırdım. Çünkü YSK böyle bir şey ile ilgili açıklama yapmamıştı.

Hemen İstanbul ve Kayseri'de iki arkadaşı arayarak iki şehirde de böyle bir uygulamanın olmadığını öğrendim. Hatta Kayseri'deki Avukat arkadaş böyle bir uygulamanın suç olduğunu kesin olarak ifade etti.

Daha sonra Konya İl Seçim Kurulu Müdürü Ahmet Kiraz Bey'e ulaştım, sebebini sorunca kendisinin Adliye dışında olduğunu, kısa süre sonra bilgi alacağını söyledi. İlçe Seçim Kurullarının bulunduğu koridora gelince kapılardaki, “1 Adet Kimlik Fotokopisi olacak” şeklindeki yazıları gördüm. Siyasi partiler duruma itiraz etmişler. İtirazlara karşılık olarak “Savcının emri var” cevabı verilmiş. YSK üstü bir güç...

halid-kose.jpg

Ahmet Bey ile makamında görüştük, “Savcı Bey ile görüşüyorum, sorun çözülüyor” dedi ve 15 dakika içinde kapılardaki yazılar söküldü. Tepkiler üzerine yanlıştan dönüldü. Lakin sabah 8’den yaklaşık 10’a kadar imza verenlerin kimlik fotokopileri seçim kurulları tarafından toplandı.

Yasaya göre Cumhurbaşkanı adayı için imza veren seçmenlerin listesi ancak oy verdikleri Cumhurbaşkanı adayına verilebiliyor. AK Parti ve MHP’nin ise yasa dışı olmasına rağmen adaylara imza veren vatandaşların listesini YSK’dan istediği biliniyor. Yasa karşısında tıkanan kişiler Konya’da istediğini bu fotokopiler ile mi alacaktı? Böyle bir hukuksuzluğu hangi savcı isteyebilir?

Şimdi şu soruların cevaplanması lazım:

-Nüfus cüzdanlarının fotokopisinin toplanmasını kim emretti?

-Emri veren kişi veya kişiler, siyasilerden talimat aldı mı?

-Fotokopiler imza süreci sonrası kimlere ulaştırılacaktı?

-2 saatlik sürede gerçekleştirilen hukuksuz eylemin cezasını kim çekecek?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum
Hâlid Şen Arşivi
SON YAZILAR