Konya'da Selçuklu yemekleri yarıştı

Konya'da Selçuklu yemekleri yarıştı

Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) tarafından "Anadolu, Selçuklu ve Konya Mutfağı" yemek yarışması yapıldı.

NEÜ’de “Anadolu, Selçuklu ve Konya Mutfağı” yarışması düzenlendi. Turizm haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen yarışmada 120 katılımcı 4 kategoride hazırlıklarını jüri üyelerine beğendirmek için ter döktü.

Geleneksel Türk yemek kültürünü tanımak ve tanıtmak amacıyla Turizm haftası etkinlikleri kapsamında Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortak organizasyonu ve Torku’nun katkılarıyla düzenlenen “Anadolu, Selçuklu ve Konya Mutfağı” adlı yöresel yemek yarışması 4 ayrı kategoride NEÜ Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinin bahçesinde yapıldı. Programa NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İl Kültür Müdürü Dr. Mustafa Çıpan NEÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Parlakkaya, NEÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, NEÜ AKEF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, öğretim üyeleri, yarışmacılar ve öğrenciler katıldı. Ana yemek, Unutulan Konya mutfağı, salata ve çorba ve salatalar ile hamur işleri ve tatlılar olmak üzere 4 kategoride düzenlenen yarışmada Merhaba Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Kerem İşkan da Ana yemek kategorisinde jüri olarak bulundu.

img_4832.jpg

OTEL VE LOKANTA MENÜLERİNE GİRMESİ LAZIM

NEÜ Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Raif Parlakkaya, amaçlarının Konya ve Selçuklu mutfağını yaşatmak ve bu zenginlikleri meydana çıkarmak olduğunu söyledi. Yarışmanın 4 kategoride gerçekleştiğini belirten Parlakkaya, konuşmasına şöyle devam etti: “Yaklaşık 120 kişi yarışmamıza katıldı. Bu yıl yarışmamıza unutulan Konya mutfağını da dahil ettik. Jüri üyelerimiz akademisyenler, yazarlar, ve yemek konusunda uzman kişilerden oluşuyor.”

img_4848.jpg

İl Kültür Müdürü Dr. Mustafa Çıpan yarışmanın amacının Konya’nın mahalli yemeklerini gün yüzüne çıkarmak olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Katılımın yoğunluğuna bakılarak yarışmanın amacına ulaşıldığı görülüyor. Özellikle Konya’nın unutulmaya yüz tutmuş yemekleri iyi bir şekilde tariflenerek, yapılış biçimleri doğru öğretilerek yaygınlaştırılması gerekiyor. Özellikle otel ve lokantalarımızın menülerine girmesi gerekiyor. O zaman bir katma değer üretmiş oluruz.” Jüri başkanı Dr. Nevin Halıcı bu tür etkinlikler ile pek çok yöresel yemeğin gün yüzüne çıktığını belirterek, “Bu etkinlikte iki yemek benim için çok önemli. Birincisi üzümden yapılan ‘çirli’, diğeri de ‘kesme baklava’. Kesme baklavayı kitabımda yazmıştım fakat burada uygulamalı olarak görmek beni memnun etti. Gazeteci Yazar Seyit Küçükbezirci de yapılan organizasyonu yerinde bulduğunu belirterek, “Bu tür etkinliklerin daha sık yapılması lazım. Burada sergilenen bazı yemeklerin yaygınlaşması için otellerin ve lokantaların bu yemekleri menülerine koyması gerekiyor” dedi.

02.jpg

DERECEYE GİRENLER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Yarışmacıların özenle hazırladıkları yemekler jürinin beğenisine sunuldu. Davetlilerin yoğun ilgi gösterdiği ve renkli görüntülerin meydana geldiği yarışmada dereceye giren yarışmacılara 4 kategoride ödülleri takdim edildi. Anadolu Birlik Holding Teftiş Kurulu Üyesi Mehmet Çınar Torku adına teşekkür plaketini, NEÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker’den aldı. Yemek Yarışması birinci olan isimler ise şöyle: “Hatice Doğaner (Et Kabağı), Halime Keser (Tutmaç), Zeliha Çelik     (Kamıştan Çekme), Tülay Mert (Tirit)”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.