Konya'da oluşan obruklar inceleniyor

Konya'da oluşan obruklar inceleniyor

Karapınar ilçesinde oluşan obruklar ile ilgili inceleme başlatıldı.

Karapınar'da gelen Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürü Yıldız Tosun, MTA Genel Müdürlüğünden Levent Yeleser, Konya İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğünden İyeleştirme Şube Müdür Hakan Yalvaç, obrukların yoğun olduğu Karakuyu bölgesinde inceleme yaptı.

Burada pancar ekili tarlasında obruklar meydana gelen çiftçi Asım Yeşilyurt ile görüşen yetkililer, oluşan hasarla ilgili olarak teknik rapor düzenledi.

Karapınar'da sık sık obruk oluştuğunu söyleyen Konya İl Afet ve Acil Durum Müdür Yıldız Tosun, burada yaptıkları çalışmaları rapor halinde ilgili yerlere sunacaklarını bildirdi.

İlçe merkezinde obruk riskinin olmadığını söyleyen Tosun, şunları kaydetti:

"Yeraltı suyu ile karbondioksit birleştiği zaman karbonik asit meydana getirmektedir. Karbonik asit de kireçtaşı olduğu için Karapınar'ın altı, dolayısıyla toprağı çözümlemekte ve eriterek yer altında mağaralar meydana getirmektedir. Bu yer altındaki mağaraların içerisinde yeraltı suları da azalıyorsa üsteki boşluk tavan çökmekte ve obruklar meydana gelmektedir. Karapınar yapısı itibarıyla volkanik topraklar ve volkanik kayaçlarda olduğu için gazlı su toprağı daha fazla eritmektedir. Yıllardır hep bu şekilde olmuştur. Yeraltı su seviyesi her yıl 1 metre aşağıya düşmektedir. Karapınar merkezinin altında volkanik kayaçlar bulunduğu ve kayalık olduğu için bir sıkıntı gözükmemektedir. Riskli obruk alanlarını belirleyip imar planlarıyla onları çakıştırıp nerelerin imara açılması veya açılmaması, nerelerde önlemeler alınması yönünde çalışmalar yürütülecektir."

Tosun, obruklar halk arasında korku yaratsa da jeolojik miras olarak turizme kazandırılıp, gelir kaynağı sağlayabileceğini de sözlerine ekledi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.