Konya'da kültüre 3 kompleks

Konya'da kültüre 3 kompleks

Konya yazma eserlerin merkezi oluyor. Hacıveyis Camii yanındaki araziye Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü, Restorasyon Merkezi ve Hat Müzesi kurulacak. Projenin ihalesi ise önümüzdeki günlerde yapılacak

Türk kültürünün en önemli zenginliklerinden biri olan, yüzyıllar boyunca binbir emek ve göz nuru ile ortaya konulan el yazması eserler koruma altına alınıyor. Bazı doğu illerinde bulunan yazma eserler, terör ve sel olayları nedeniyle Konya'ya getirilerek, koruma altına alınacak.
 
Hacıveyis Camii yanındaki araziye Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü, Restorasyon Merkezi ve Hat Müzesi yapılacak. Projeyle birlikte Konya' tarihi yazma eserlerin merkezi olacak. Türk kültürünün en önemli zenginliklerinden biri olan, yüzyıllar boyunca binbir emek ve göz nuru ile ortaya konulan el yazması eserler koruma altına alınıyor. Kültür mirasının önemli ürünlerinden olan el yazması eserlerin uzun zaman yaşatılması için bir dizi önlem alınıyor.
 
'Güvensiz' olarak görülen illerde bulunan yazma eserler, sel ve terör olaylarının yaşanmadığı Konya'da korunacak. Çünkü geçtiğimiz yıllarda Burdur ve Batman'ı sel basması sonucunda birçok yazma eser kayboldu. Diyarbakır'daki terör olayları neticesinde de birçok yazma eser tahrip oldu. 1972 yılında Burdur'da yaşanan sel felaketi, orjinal kitapların dağılmasına neden olmuş, bazı eserler de kaybolmuştu. Aynı durumun tekrar yaşanmaması adına eserler, doğal afetlerin yaşanması muhtemel ve terör olaylarının yoğun olduğu yerden, Konya gibi daha 'güvenli' bir ile taşınacak. 
 
YENİ BİR KÜTÜPHANE BİNASI YAPILACAK
Yazma eserlerin daha güvenli bir yerde muhafaza edilmesi adına Konya'ya yeni bir Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi binası yapılacak. Yeni bina Mevlana Kültür Merkezi'ne yakın bir noktada inşa edilecek. Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü de yaşanan sel olayları nedeniyle kurulmuştu. Kültür mirasın önemli ürünleri olan el yazması eserler, tarih, din, dil, felsefe, coğrafya, astroloji ve fen bilimleri gibi çeşitli konularda, yazıldığı dönem ve yere ait temel bilgileri bünyesinde toplayan, bilim ve sanat dünyasının ilk elden kaynaklarını oluşturuyor. Öte yandan kütüphanelerde eserler hızla dijital ortama aktarılıyor. Yazma eserlerin dijital kopyalarının çıkarılarak sayısal ortama aktarılmasıyla bilimsel araştırma yapmak isteyen akademisyenlere kolaylık sağlanıyor. 
 
3 BİN ESER KULLANILAMAZ HALE GELMİŞTİ
2006 yılında Batman'da yaşanan sel felaketi nedeniyle 3 bin yazma eser selden zarar görmüş ve kullanılamaz hale gelmişti. Zarar gören 30 yazma eser ise Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'ne getirilerek, tamiri yapılmıştı. Eserler kurutulduktan sonra, ciltlenerek Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü arşivine alınmıştı. Ayrıca eserler dijital ortama aktarılıyor. Eserlerin, sanal ortamda bir kopyası bulunuyor. Eserler, Konya'ya geldikten sonra Yazma Eserler Konya Bölge Müdürlüğü, şu açıklamada bulunmuştu: "Bizi sevindiren yanı bölgeye erken gitmemiz. 3 bin kitap içinden 30 önemli yazma eser bulundu. Önemli bölümü Türkçe olan bu eserler çamur içindeydi. Eserlerin bulunduğu bodrum kat tavana kadar su dolmuş ve her yer çamurdu. Zaman kaybetmeden orada çalışmaya başladık. Yazma eserleri zamanında ve doğru müdahaleyle kurtarmayı başardık. Bazılarında halen çamur ve ıslaklık var, ancak büyük sorun teşkil edecek ölçüde değil. 30 yazma eseri özel olarak kolilere yerleştirip Konya Yazma Eserler Kütüphanesi'ne getirdik"
 
NADİR ESERLER KONYA'DA KORUNUYOR
Konya Bölge Yazma Eserler Kütüphanesi Müdürlüğü, 20 Temmuz 1984 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca yapılarak hizmete açıldı. Kütüphane, Burdur İl Halk Kütüphanesi’ni sel basması sonucu çok değerli yazma eserlerin zarar görmesi üzerine, Türkiye'nin çeşitli kütüphanelerinde bulunan değerli yazma koleksiyonlarını biraraya toplamak, bakım ve onarımlarının yapılmasını sağlamak, eserleri uygun ortamlarda muhafaza ederek araştırmacıların hizmetine sunmak amacıyla kuruldu. Kütüphane, satın alma, bağış ve devir yoluyla çeşitli kişi, kütüphane ve kurumlardan pek çok yazma ve nadir eseri bünyesine kattı. Bugüne kadar 67 farklı yazma ve nadir eser koleksiyonu kütüphaneye kazandırıldı. Kütüphane, yazma ve nadir eserleri ile yerli ve yabancı araştırmacılara zengin bir koleksiyon sunuyor. Konya Yazma Eserler Bölge Müdürlüğü'ne bağlı kütüphaneler ise şunlar: Konya Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi, Diyarbakır Ziya Gökalp Yazma Eser Kütüphanesi, Kayseri Raşit Efendi Yazma Eser Kütüphanesi, Manisa Yazma Eser Kütüphanesi.
BERKHAN PARLAK - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.