Konya'da başarılı operasyon

Konya'da başarılı operasyon

Nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetlerle NEÜ Tıp Fakültesi'ne gelen 81 yaşındaki hastanın kalbine, Türkiye'de ilk defa göğüs kemiği kesilmeden yapılan bir operasyonla dikişsiz aort kapağı yerleştirildi.

Nefes darlığı, çabuk yorulma gibi şikayetlerle Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) Tıp Fakültesi hastahanesine başvuran 81 yaşındaki Cennet Özcan isimli vatandaşın, yapılan tetkikler sonucu aort kapakçığında ciddi bir darlık tespit edildi. Uzman bir ekip tarafından incelenen hastaya, Türkiye'de ilk defa göğüs kemiği kesilmeden aort kapağı yerleştirildi. NEÜ Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı'ndan Prof.Dr.Ali Sarıgül ile ekibi tarafından gerçekleştirilen ve 2 saat süren operasyon başarıyla gerçekleştirildi.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ UYGULANDI

Prof.Dr.Ali Sarıgül yaptığı açıklamada klasik kalp ameliyatında 20-25 santimlik cilt kesisi ve göğüs kemiğinin (iman tahtası) boydan boya kesildiğini belirterek, “Türkiye'de ilk olarak uyguladığımız yöntemle hastamızın göğüs kemiği kesilmeden, göğüs kafesi ve kaburgalar arasından 8 santimlik bir kesi ile kalbe ulaşılarak dikişsiz aort kapağı konulmuştur. Bu operasyon Konya'da ve Türkiye'de ilktir” dedi. Ameliyatın 2 saat boyunca 8 kişilik uzman bir ekip tarafından gerçekleştirildiğini belirten Sarıgül, “Normalde kalp ameliyatları 4 saat kadar sürer. Hasta için oldukça avantajlı fakat hekimler açısından zor bir işlem. Çünkü çok küçük bir alanda çalışmak zorundasınız. Ameliyat daha kısa sürdüğü için hasta, kalp akciğer makinasının zararlı etkilerine daha az mağruz kalmış olur” dedi.

img_3667.jpg

YAŞLILARDA TERCİH EDİLİYOR

Sarıgül, bu yöntemde hastanın daha çabuk ayağa kalkabileceğini, klasik yöntemde hastanın kemik iyileşene kadar bir ay sırt üstü yatmak zorunda kaldığını fakat bu tür bir operasyonda buna gerek kalmadığını belirtti. Bu tip operasyonların daha çok ameliyat süresi kısa tutulması gereken, yaşlı, aort kapağı ileri derecede kireçli ve ameliyat süresinin kısa tutulması gereken hastalarda uygulandığını belirten Sarıgül, “Yapılan işlem yüzde yüz güvenilir, diğer türlü yapılana göre riskleri aynıdır. Önden yapılan ameliyat arasındaki tek fark giriş yeridir. İçeride yapılan işlem standart ameliyattır. Ayrıca bu yöntemle kalp ameliyatları hiçbir kemiğiniz kesilip, açılmadan yapılmış olur” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.