Konya’da 9 coğrafi işaret başvuruda

Konya’da 9 coğrafi işaret başvuruda

Mevlana Kalkınma Ajansı Konya Yatırım Destek Ofisi tarafından “Konya Karaman Bölgesi Coğrafi İşaretler” sunumu yayınlandı.

Mevlana Kalkınma Ajansı Konya Yatırım Destek Ofisi tarafından “Konya Karaman Bölgesi Coğrafi İşaretler” sunumu yayınlandı. Belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibariyle kökenin bulunduğu bir yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretler olan Coğrafi işaretler menşe adı ve mahreç işareti olarak ikiye ayrılıyor. Açıklanan sunumda Konya’nın kayıtlı 3 coğrafi işareti bulunuyor. 9 coğrafi işaret ise tescil başvurusu aşamasında bulunuyor. Kayıtlı olan coğrafi işaretler ise, Akşehir kirazı, Kadınhanı tahinli pidesi ve Konya etli düğün pilavı olarak açıklandı. Tescil başvurusu yapılan ve onay bekleyen ürünler ise şöyle: “Akşehir Hersesi, Akşehir Peynir Baklavası, Ereğli Beyaz Kirazı, Ereğli Siyah Havucu  Karaman Divle Obruğu Tulum Peyniri, Karaman Guymağı, Karapınar Kavurgası, Konya Etliekmek, Konya Peynir Şekeri (Mevlana Şekeri)”

TANITIM BÖLGE İÇİN ÖNEMLİ

Sunumda coğrafi işaretlerle ilgili şu ifadelere yer verildi: “Coğrafi işaretler, ürüne pazarlama gücü kattığı ve ürünün gerçek üreticilerini koruyan kolektif bir hak olduğundan kırsal kalkınmaya aracılık ettiği ve ülke ekonomisine katkı sağladığı için Mevlana Kalkınma Ajansı olarak bölgemizde tescilli ve tescil aşamasındaki ürünlerin tanıtılmasına önem vermekteyiz. Ayrıca bölgemizde yer alan coğrafi işaretlerin sayısının artırılması ve tanıtımının yapılması da bölgemiz açısından önem arz etmektedir. YÖREX Yöresel Ürünler Fuarı da bu amaca hizmet eden önemli bir organizasyondur. Bölgemizden coğrafi işaret tescil belgesi almış ve başvuru aşamasında olan ürünlerin tanıtılması amacı ile çeşitli kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde bu fuarda yer alınmıştır.”

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.