Konya'da 752 mahallenin "e-desen haritası" çıkarıldı

Konya'da 752 mahallenin "e-desen haritası" çıkarıldı

"E-Desen Haritası Projesi" düzenlenen program ile tanıtıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, “Konya'nın gelişiminde temelinde üretim var, üretimin temelinde de tarım var. 9-10 bin senelik bir tarım geçmişimiz var. Bu pazarlanmalı” dedi

Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi tarafından hayata geçirilen "E-Desen Haritası Projesi" düzenlenen basın toplantısı ile tanıtıldı. Bayır Diamond Otel'de düzenlenen basın toplantısına Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Selçuk Üniversitesi Rektörü Mustafa Şahin, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Cumhur Çökmüş, Gıda Tarım ve Hayvancılık il Müdürü Seyfettin Baydar, KOP Başkanı İhsan Bostancı, Büyükşehir yetkilileri, ilçe belediye başkanları ve oda temsilcileri katıldı. Tanıtım yapılan proje kapsamında Konya'nın 752 mahallesinde çiftçiler ile birebir görüşülerek mahallelerdeki tarımsal üretim, yöresel ürünler,tarımsal veriler, mahalledeki kütüphane, tanınmış kişiler gibi çeşitli sorular yöneltildi. Elde edilen 3 bin 49 anket formundaki veriler ise bilgisayar ortamına, daha sonra ise sanal ortama taşındı. Veriler halka açık olarak 'e-desen.konya.bel.tr' adresinde yayınlandı.

KÖYLÜ KÖYÜNDE ÜRETSİN

Selçuk Üniversitesi'nin proje ortaklığını yaptığı projeyi MEVKA da destekledi. Proje hakkında konuşan Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, "Belediyecilik hayatın her sahasını kapsıyor artık. Yeni Büyükşehir Yasası ile birlikte tarımsal hizmetler konusu da bize dahil oldu. Tarımsal hizmetler konusunda yoğun ve ciddi bir çalışma yapıyoruz. Büyükşehir Belediyemizin ayırdığı bütçe ve KOP idaresinden alınan destek ile ilçe merkezleri ve köylerde 4 yılda 200 milyon liraya yakın tarımsal desteği Konya'da çiftçimiz ve köylümüz ile buluşturduk. Bunun içinde gölet projeleri var. Çok sayıda küçük ölçekli sulama projeleri var. Fidan, fide desteği, bağ aparatı, hayvancılık ekipmanları ve diğer tesisatlara kadar pek çok alanda destek verdik. Burada temel amaç insanlar yaşadığı mekanda, köyde, hayatını idame ettirecek imkana kavuşsun, göç önlensin. İnsanlar şehir merkezlerinde toplanmasın. Bu amaçlara hizmet etmenin bir yolu da köylüyü üretici konuma sokmaktır. Bu üretilen ürünleri de değerli hale getirmektir" diye konuştu.

PROJE ÖDÜL GETİRDİ

E-Desen projesi hakkında konuşan Akyürek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu projenin amacı Konya'nın kırsal kesimi kabul edilen 752 mahallesinde üretim tablosu nedir, hangi ürünler üretiliyor, hangi ürünler üretilirse daha çık kazanır, hangi teşvikleri uygulayabiliriz konularını araştırdık. Sanal bir harita ile bu çalışmaların takibi sağlandı. Projelerin etapları var. Önce üretim desenleri çıkarıldı, sonra teşvik edilmesi. Sonra üretilenin pazarlanması, satış imkanlarının elde edilmesi. Belediye bünyesinde de satış noktaları oluşturularak, üreticiden tüketiciye direkt ulaşım sağlanacak. Mesela Ecdat Bahçesi'nde böyle bir satış noktası oluşturacağız. Bu proje ile Yerel Yönetimlerin Ekonomiye katkı ödülünü Cumhurbaşkanımızın elinden almıştık. Değişik ve güzel bir proje bu. Bu çalışmaları dünya şehri olma amacına hizmet etmesi için yapıyoruz. Tarımsal rekabete katkı sağlayacağız. Uluslararası Tarımsal Şehirler Birliği'nin de adımını attık. Tarım şehirleri ile görüştük, kabul ettiler. Ülkemizi tarım alanında daha güçlü temsile vesile olacak."

VERİLER WEB SİTESİNDE PAYLAŞILIYOR

"Konya'nın gelişiminde temelinde üretim var, üretimin temelinde de tarım var" diyen Başkan Akyürek, şöyle konuştu: "9-10 bin senelik bir tarım geçmişimiz var. Bu pazarlanmalı. Konya Buğday Pazarı metruk bir haldeydi. Tarım Müzesi inşaatı sürüyor. Haziran sonuna burayı açmayı planlıyoruz. Oradaki otopark açıldığı zaman bölgedeki otopark ihtiyacının bir kısmı karşılanacak."

Daha sonra Konya Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Raşit Turan, proje hakkında bilgi verdi. Üniversite işbirliği ile çiftçiler ile birebir görüşüldüğünü ve 3 bin 49 anket formu elde ettiklerini ifade eden Turan, "Yapılan anketlerde, meşhur ürünleriniz ne, en çık ne yetiştiriyorsunuz, kütüphane, eski yerleşim yeri, bölgenizde yetişmiş tanınmış kişiler gibi 41 soru sorduk. Sonra gelen bilgiler Konya E-Desen sitesine yüklendi" şeklinde konuştu.

Daha sonra protokol üyeleri de proje hakkındaki görüşlerini paylaştı.

HÂLİD ŞEN

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.