Konya törenlere hazır

Konya törenlere hazır

Konya, Hz. Mevlana'yı anma törenlerine hazır. Etkinliklerin bir kısmı bu yıl Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. 70 bine yakın yerli ve yabancı turistlerin Konya'ya gelmesi bekleniyor

7-17 Aralık tarihinde gerçekleştirilecek Hz. Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri ile ilgili Konya protokolü bir değerlendirme toplantısı düzenledi. Değerlendirme toplantısına Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Necmettin Erbakan Üniversitesi Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tankut Yalçınöz, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkanı Esin Çelebi, İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan, TÜRSAB Bölge Başkanı Kazım Yanar'ın yanı sıra çok sayıda öğretim üyesi katıldı. 
 
HERKESİ ETKİNLİKLERE DAVET EDİYORUZ
Değerlendirme toplantısında konuşan ve törenlerin önemine vurgu yapan Vali Muammer Erol, "Konya, törenlere hazır. Törenler için herkesin elinden gelenin en iyisini yapacağına inanıyorum. Etkinlik kapsamında 21 sema gösterisi yapılacak. 39 sergi açılacak. Devlet Tiyatrosu ve Büyükşehir Tiyatrosu oyunlar sahneleyecek. Kültür ve Turizm Bakanlığı 3 topluluk ile katılım sağlıyor. Bu yıl 13 ve 17 Aralık'taki sema töreni Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Salonu'nda gerçekleştirilecek. Bu şekilde sema ayinlerinin diğer illerde yapılması engellenecek. Toplamda 70 bin seyircinin gelmesinin bekliyoruz. Mevlana'ya muhabbet besleyen herkesi etkinliklere davet ediyoruz" dedi. 
 
MİSAFİRLERİ EN İYİ ŞEKİLDE AĞIRLAYALIM
Konya'nın kültür, sağlık, fuar ve kongre turizminde iddialı olduğunu belirten AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı da, Mevlana törenlerinin uluslararası bir etkinlik haline geldiğini, geçtiğimiz aylarda gerçekleştirilen Mistik Müzik Festivali'nin de büyük ilgi uyandırdığını söyledi. "Konya olarak Aralık ayı boyunca huzur ve güleryüzü daha görünür kılalım" diyen Kabakcı, "Misafirleri en iyi şekilde ağırlayalım. Esnafımıza, taksicimize, otelcimize, görevlilerimize bu noktada büyük görev düşüyor" sözlerini kullandı. Diğer illerde de Konya'ya alternatif törenlerin düzenlenmesiyle ilgili de konuşan Kabakcı, "Mevlana'yı anma törenleri kapsamında Konya'ya alternatif törenlerin yapılmasını ve uygunsuz mekanlarda semanın icra edilmesini uygun bulmuyoruz. Takipçisi olacağız bu konunun" şeklinde konuştu. 
 
SEMANIN BİR KISMI SPOR SALONUNDA 
Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de, "Mana bakımından yeryüzündeki en önemli etkinliği gerçekleştireceğiz. Turizmciler ve kamuoyu dikkatle törenleri takip ediyor. Etkinliklerin dünya markası haline gelmesi için gayret sarfediyoruz. Bu yıl etkinliklerin bir kısmı Mevlana Kültür Merkezi yerine Büyükşehir Belediyesi Spor ve Kongre Merkezi'nde icra edilecek. Sema için büyük bir talep oluyor. Geçtiğimiz yıllarda bazı yerli ve yabancı turistler yer bulamamaktan yakınıyordu. Konya ihtiyaca cevap vermiyor şeklinde bir takım baskılar vardı. Salon Şeb-i Arus için özel olarak düzenlenecek. 741. yıldönümü etkinliklerini güçlü bir şekilde dünyaya duyuralım. Mevlana bizim için önemli bir değerdir" diye konuştu. 
 
AHMET ÖZHAN YİNE SAHNE ALACAK 
Törenlerin 7 Aralık'ta Kandil Uyandırma Merasimi ve Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü ile başlayacağını söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Çıpan ise, etkinliklerin dolu dolu geçeceğini söyledi.  Etkinlikler hakkında bahseden Çıpan, "Yine bu yıl da Türkçe ve İngilizce Mesnevi Dersleri verilecek. Şiir dinletisi yapılacak. 'Mevlana ve Hoşgörü' ile ilgili panel ve konferanslar verilecek. Hz. Mevlana Yolunda isimli bir oyun sahnelenecek" dedi. Bir gazetecinin, "Yaklaşık 15 yıldır anma etkinliklerinde Ahmet Özhan sahne alıyor. Neden Özhan'da ısrar ediyorsunuz? Farklı bir formata geçilemez mi?" sorusuna da yanıt veren Çıpan, "Etkinliklerin içeriğini tertip komitesi belirliyor. Farklı bir formata geçilmesi tartışılabilir" dedi. Toplantıda konuşan ve Mevlana'nın isminin korunmasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Mevlana Vakfı Başkanı Esin Çelebi de, "Mevlevilikle ilgili birçok kelimeyi koruma altına aldık. Manevi büyüklerimizin ismine saygı göstermeliyiz" ifadelerini kullandı. Toplantı, protokol konuşmaları ve soru-cevap kısmının ardından sona erdi. 
 
KERİM ATICI - merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.