Konya Tarım Fuarı açıldı

Konya Tarım Fuarı açıldı

Geleneksel hale getirilen Tarım Fuarı'nın bu yıl 17.'si açıldı. 20 ülkeden 441 firmanın ve bin 341 markanın katılımıyla gerçekleştirilecek fuara 100 ülke ve 76 şehirden 300 binin üzerinde ziyaretçiyi gelmesi bekleniyor

17. Tarım, Tarımsal Mekanizasyon ve Tarla Teknolojileri Fuarı açılışına; Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı U. İbrahim Altay, Konya Milletvekilleri, kurum müdürleri, siyasiler, stk temsilcileri ve çok sayıda çiftçi katıldı.

ŞUANKİ İHRACATIMIZ ÇOK DÜŞÜK!

Tarım Fuarı açılışında konuşan Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, 2 buçuk milyar insanın tarımsal üretim ile hayatını devam ettirdiğini söyledi. Tarımsal sektörün oldukça hayati önem taşıdığını ifade eden Vali Toprak, bu anlamda akıllı tarım üretimine geçmenin oldukça önemli olduğuna değindi. Çağın en son makinelerinin fuarda sergileneceğine işaret eden Toprak, şunları kaydetti: “Konya 33 üründe ilk sırada yer alıyor. Tarım, teknoloji ve sanayi Konya’da birleşmiş durumda. Konya olarak tarımın merkezinde olan bir şehiriz. Sulama teknolojilerimiz oldukça gelişti. Konya şanına yakışır şekilde tarımın merkezi ile çok büyük bir fuara ev sahipliği yapıyor. Buradaki insanlar alışveriş yapacaklar. Konya sanayisine ve ülke ihracatına çok büyük katkılar sağlayacak. Şuanki ihracatımızı çok düşük görüyorum. 10 m ilyar dolarlarını bulabiliriz. Bu potansiyel Konya’da var.”

İYİ TARIM UYGULAMASIYLA İYİ TARIM

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Leyla Şahin Usta, da “Konya için oldukça önemli bir güna yaşıyoruz. Konya, tarımın kalbidir. Biz, sevgiden başka tohum ekmedik bu diyara. Bu topraklara değer veriyoruz. İyi tarım uygulamaları ile tarımı ve mekanizasyonu arttırmayı hedefliyoruz. Ülke kalkınmasına destek vereceğini düşünüyoruz. Çaba gösterenleri tebrik ediyorum. Hedefimiz her zaman daha iyi rakamlara ulaşmaktır. Hükümet çiftçi ve özel sektör işbirliği ile daha iyi yerlere geleceğiz” şeklinde konuştu.

ÖNCELİĞİMİZ SULU TARIM

Tarım ve Orman Bakanlığı Bakan Yardımcısı Akif Özkaldı ise Konya'nın Türkiye’nin tarım alanında 18 milyon dekar alanına sahip bir il olduğunu söyledi. “Konya, 32 adet üründe ilk 3’te yer alıyor” diyen Özkaldı, Buğdayın yüzde 10’unun arpanın 14’ünün fasülyenin yüzde 14’ünün ayçiceğin yüzde 16’sının ve mısırın 20’sinin Konya’da üretildiğini kaydetti. Özkaldı, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Ülkenin tohum üretiminin 30’unu ksrşılıyor. Konya ve ülke tarımı için bunlar sevindirici. 16 yılda tarımsal hasılalyı 4 buçuk kat arttırdık. Sulu tarım önceliğimiz. Su ile toprağı buluşturduk. 19 baraj ve 28 gölet ile 740 bin dekar alanı sulamaya açtık. Konya bölgenin lokomotifi. Ülkenin tarım başkentidir, tahıl ambarıdır. Tohum üretim merkezidir. Konya’ya 7.2 Milyar Tl destek sağladık. 2006-2018 arasında toplamda 757 milyonTl yatırım desteği almış 1.5 Milyar Tl yatırım yapılmış bir şehir. Tarım alanlarını arttırma imkanımız yok. Verimi arttırmak gerekiyor. Bunun tek yolu teknolojidir. Fuarlar teknolojinini tanıtımı yapılan yerlerdir. Teknoloji üretenler ile teknoloji kullananlar arasında köprü görevi gören fuarlardır. Konya tarım fuarını çok önemli buluyoruz. Fuar, Konya’nın tanıtımına büyük katkı sağlayacaktır.” Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da şehrin bu fuarı 4 gözle beklediğini söyledi. Konya'nın birçok yönüyle öne çıkmış bir şehir özelliği taşıdığını belirten Altay, “Fuar ve kongre yeni bir atılımdır. Fuar ve kongre turizmine hazırız. Konya sanayisinin başlangıcı tarımsal mekanizasyondur. Konya tarım şehridir. 10 bin yıldır tarımsal üretim gerçekleşiyor. Tarım alanında gelişim için çaba sarfediyoruz. Yeni projeler üretiyoruz. Tarıma 5 yılda 196 milyon TL ödenek ayırdık. Sulama alanlarının doğru kullanımı, hayvancılık ve arıcılık için eğitimler sağlıyoruz. Çiftçinin bulunudğu yerde gelirinin artmasını sağlıyoruz. Yurt dışından gelen insanlara Konya’yı tanıtıyoruz” dedi. Konuşmaların ardından kurdele kesimi ile fuarın açılışı yapıldı. Daha sonra Vali Toprak ve beraberindekiler, çeşitli makinelerin ve ürünlerin yer aldığı standları gezdi.

EMRE ÖZGÜL

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.