Konya tarihi romanlara konu oluyor

Konya tarihi romanlara konu oluyor

Bu yıl Konya'nın ev sahipliğinde yapılan 3. Milletlerarası Tarihi Roman ve Romanda Tarih Bilgi Şöleni, yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

 Mevlana Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa, TürkiyeYazarlar Birliği(TYB) Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç, TYB Onursal Başkanı D. Mehmet Doğan, TYB Konya Şubesi Başkanı Gazeteci-Yazar Mehmet Ali Köseoğlu, çok sayıda yazar ve öğrenci katıldı. Programda tarih ile edebiyat arasındaki ilişkiye, tarihi gerçekliğin var oluşuna ve tarihi romanların genel niteliklerine dair bilgiler verildi.

Programın açılış konuşmasını TYB Konya Şubesi Başkanı Mehmet Ali Köseoğlu yaptı. Selçuklu dönemi anlaşılmadan Osmanlı Devleti döneminin anlaşılmayacağını belirten Köseoğlu, “Bu prognamın Konya'da gerçekleştirilmesi bizler için çok anlamlı oldu. Mevlana Kültür Merkezi çatısı altında gerçekleştirilen programın memnuniyetini yaşıyoruz. Tarihimiz bizler için önemli. Son yıllarda tarihe gösterilen ilgi artış gösterdi. Konya'da tarihi doku altında binlerce yer inşa edildi. Konya'nın kalbi Bedesten Çarşısı eski görüntüsüne kavuşturuldu. Biliyoruz ki Konya'nın zengin bir kültürel değeri ve romanlara konu olacak bir tarihi var. Bu durum bizleri tarih noktasında anlamlı kılmaya yetiyor” dedi.

Açılış konuşmasından sonra kürsüye çıkan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Hicabi Kırlangıç ise Konya'yı konu alan tarihi romanların çok olduğunu belirterek konuşmalarını şöyle sürdürdü: “Tarihi romanlar geçmişten beri tarihçileri meşgul eden, yaşanıp geride kalmış bir süreçtir. Geride kalmış bir süreç olması yanlış anlaşılmasın. Aynı zamanda geleceği şekillendiren malzeme yığını ibretler kitabıdır. Bugün Konya'da gerçekleştirdiğimiz programı daha önce iki kez İstanbul'da gerçekleştirmiştik. Konya genel olarak daha iyi noktalarda olacak bir şehir. Konya'yı konu alan tarihi romanın çokluğu Konya tarihine ayrı bir hava katıyor. Burada gerçekleştirdiğimiz programın amacı tarihi bilmek, anlamak ve anlatmak. Tüm bunları ele alırken tarih çok boyutlu ele alınmalıdır. Son derece anlamlı olan bu toplantıyı gerçekleştirme fırsatı verdiği için Büyükşehir Belediyesi'ne ve Belediye Başkanı Tahir Akyürek'e çok teşekkür ediyorum”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.