Konya Şeker Fortune 500’de 66’ıncı Sırada Yer Aldı

Konya Şeker Fortune 500’de 66’ıncı Sırada Yer Aldı

Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği "Fortune 500 Türkiye" listesi açıklandı.

Türkiye’nin en büyük 500 şirketinin belirlendiği "Fortune 500 Türkiye" listesi açıklandı. Üç bine yakın firmanın incelendiği ve net satış rakamlarına göre belirlenen listede Konya Şeker 66’ncı sırada yer aldı. Konya’dan da 9 şirketin yer aldığı listede ilk 100’ün içerisindeki Konyalı tek şirket ise Konya Şeker oldu.

Bu yıl sekizincisi düzenlenen "Fortune 500 Türkiye" araştırmasının sonuçları düzenlenen basın toplantısıyla açıklandı. Önceki yıllarda olduğu gibi 2014 yılında da Fortune 500 listesinin ilk sıralarında yine petrol ve enerji şirketleri yer aldı.

“KONYA ŞEKER ÜRETİCİ ŞİRKETLER İÇİNDE 46’NCI”

Üç bine yakın firmanın incelendiği ve net satış rakamlarına göre belirlenen listede Konya’dan 9 şirket yer aldı. Fortune 500 Listesinde Konya Şeker ilk 100 içerisinde Konya’yı temsil eden tek şirket oldu. 2014 yılında net satışlarını bir önceki yıla oranla yüzde 8’lik artışla 2.038.801,806 TL olarak gerçekleştiren Konya Şeker, (FVÖK) faiz ve vergi öncesi karlılıkta da yüzde 18.90’lık artış ile 309.025,790 TL kar elde ederek 47’nci sırada yer aldı. Yine aktif varlığını yüzde 14.32 oranında büyüterek 3.894.396,267 TL ile listenin 33’ncü sırasına, ihracatını da yüzde 75 oranında artırarak 106.033,528 TL ile 224’ncü sıraya adını yazdıran Konya Şeker istihdamda da çalışan sayısını yüzde 6 oranında artırarak 3 bin 178 kişiye çıkardı.

Konya Şeker listede yer alan şirketler arasında Endüstriyel Gıda İmalatı kategorisinde en büyük 5’nci şirket unvanına sahip olurken ilk 5 deki (FVÖK) faiz ve vergi öncesi karlılıkta 3’ncü büyük şirket ve bir önceki yıla göre (FVÖK) faiz ve vergi öncesi karlılığını artıran tek şirket olarak göze çarptı. Konya Şeker aynı zamanda Endüstriyel Gıda İmalatı kategorisindeki ilk 5 şirket arasında yüzde 75 oran ile ihracatını en fazla artıran şirket olurken, Fortune 500 listesine girme başarısı gösteren 9 Konya şirketi arasında ise en çok ciro ve en çok istihdam gerçekleştiren şirket oldu.

Konya Şeker’in son yıllarda iş dünyasına yönelik yapılan araştırmalarda ve yayınlanan tüm istatistiklerde ön sıralarda yer almasının gurur verici olduğunu ifade eden Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı ve Karaman Milletvekili Recep Konuk Fortune 500 araştırmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Yapılan her araştırmada ilk sıralarda yer alan Konya Şeker yaptığı yatırımlarla dünyanın en büyük 5 gıda şirketinden biri olma hedefine sağlam adımlarla ilerliyor” dedi.

“KONYA ŞEKER’İN ÖN SIRALARDA YER ALMASI HEPİMİZİ GURURLANDIRIYOR”

İSO 500 gibi Fortune 500 sıralamasında da sadece Konya Şeker’e ait verilerin yer aldığını vurgulayan ve bu sıralamada Panplast, Panagro Et-Süt Entegre Gıda Kompleksi, Beta Ziraat ve Hamyağ Fabrikası ile Termik Santrallerin istihdam, üretim ve ciro rakamlarının yer almadığını belirten Konuk, “Bizim Konya Şeker olarak yapılan istatistik, sıralama ve araştırmalarda ön plana çıkmak gibi bir derdimiz ve kaygımız yok. Bizim derdimiz her yıl bir önceki yıla göre daha çok yatırım yapmak daha çok üretim gerçekleştirmektir. Fortune 500 listesinin yanı sıra geçtiğimiz günlerde de İSO Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Araştırması’nın detayları yayınlandı. Her iki çalışmada da Konya Şeker isminin ön sıralarda yer alması hepimizi gururlandırıyor. İSO 500 listesinde 40’ncı sırada yer alan Konya Şeker, Fortune 500 listesinde de net satış cirolarına göre, üretici şirketler içinde 46’ncı, tüm şirketler içinde, yani perakendeciler, mağazalar ve dağıtım şirketleri dahil edildiğinde ise 66’ncı sırada yer almıştır. Endüstriyel Gıda Üreten Şirketler içinde ilk beşte yer alan Konya Şeker, tüm şirketler arasında ise Anadolu’nun en büyük ilk 10 şirketinden biri oldu” dedi.

Fortune Dergisinin bu sene hem Türkiye 500 listesini hem de ABD 500 listesini aynı sayıda yayınladığını ifade eden Konuk, “Bizim 500 şirketimizin cirosu maalesef küresel bir zincir mağaza olan Wallmart’ın cirosunun henüz dörtte üçüne tekabül ediyor. Ülke olarak, iş dünyası olarak biz buradan ders çıkarmalı ve küresel manada etkin şirketlere sahip olmak, olabilmek için daha çok çalışmalıyız. Mesela yine bu araştırmaya yansıyan sonuçlardan biri 500 büyük sanayi kuruluşunun karının son iki yıldır kur etkisiyle düşmesidir. Her ne kadar 2014 yılında bu etki bir önceki yıla göre zayıflamış ve şirketler karlılık anlamında toparlanma sürecine girmiş de olsalar 500 şirketin net karı 791,7 milyar liralık net satışa oranlandığında yüzde üç civarındadır” diye konuştu.

“KONYA ŞEKER GIDA VE TARIMDA DÜNYANIN İLK BEŞİNDE YER ALMAK İÇİN GAYRET GÖSTERİYOR”

Konuk, “Konya Şeker Fortune 500 araştırmasında hem özkaynakları, hem aktif varlıkları hem de üretici şirketler arasındaki pozisyonu ile çarpıcı sonuçlar ortaya koymuş, istikrarlı büyümesini sürdürmüştür. Araştırmaya yansıyan sonuçlardan 309 milyon liralık kara rağmen net karın yaklaşık 15 milyon lira olarak gerçekleşmesi kimsenin kafasını karıştırmasın. Konya Şeker’in bu istatistiki tablolardaki net kar ile övünmeye ihtiyacı yok. Konya Şeker kar etmiş mi etmiş. Ne kadar cirosuna oranlandığında yüzde 15’ten fazla. Bu karın önemli bir miktarı ile ne yapmış? Yatırım, yatırım ve yine yatırım. O yatırımları yapmasaydı ne olacaktı o kâr? Bir kısmı 17 kooperatife dağıtılacak, bir kısmı vergiye ayrılacak, kalan da faaliyet dışı gelir için bankaya yatacaktı. Biz elde ettiğimiz karı olabildiğince yatırıma döndürmeye çalışan, büyük yatırımlara imza atan, büyük yatırımlar yapan bir şirketiz. Yani paraya para kazandıran değil, parayı fabrikaya döndüren ve o fabrikalar vasıtasıyla refahı köye, kasabaya, şehre dört bir yana yaymaya çalışan bir şirketiz. Konya Şeker’in tek katkısı, cirodan, üretimden ve doğrudan istihdamdan ibaret değil. Konya Şeker’in rakamlarındaki her değişim tarladaki istihdamın da, köylerdeki refahın da artması anlamına geliyor, araziye de iş bulunduğunu gösteriyor. Konya Şeker’in daha çok üretmesi tarım sektörünün de daha çok üretmesi, ürettiğinden daha çok kazanması, refahtan daha çok pay alması anlamına geliyor. Bugün ürettiğimizden daha çok üretmemiz, küresel ölçekte de kantara çıktığında ağırlığı olan şirketlere sahip olmamız gerekiyor. Konya Şeker olarak biz küresel ölçekte de kantarda ağır basmak, en azından kendi sektörümüzde gıda ve tarımda dünyanın ilk beşinde yer almak için gayret gösteriyor, o hedefe sağlam adımlarla ilerliyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum