Konya pilot bölge olacak

Konya pilot bölge olacak

Tarımın kalbinin attığı Konya, Türkiye'de kurulacak olan uluslararası standartlardaki pazar alanları için ilk model olmaya hazırlanıyor.

Üretimde dünya ülkeleri arasında ilk sıralarda yer alan Türkiye, alternatif pazar anlayışını bir türlü geliştiremiyor. Türkiye'nin mevcut halleri, uluslararası standartlardaki hallere hitap etmiyor. Üreticiler, ürettikleri ürünleri daha iyi şartlarda ve alternatif pazarlarda satışa sunmak istiyor. Üretimde ciddi yollar kateden ülkemiz, çok donanımlı haller aracılığı ile bölgesel anlamda daha da güçlenmenin yollarını arıyor. Rusya ile yaşanan domates krizinin ardından değerlendirmelerde bulunan Konya Sebze Ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, hedefin Rusya'ya bağlı olmasını doğru bulmadığını dile getirdi. Bölgesel pazar arayışlarının sürdürülmesi gerektiğini belirten Pirinç, dernek üyeleri ile birlikte Konya'dan dünyaya yeni pazar alanları açabilmenin mücadelesini verdiklerini ve bakanlığın da konuya sıcak baktığını söylüyor. 

4-2adnan-pirinc.jpg

PİLOT BÖLGE OLMAYA ADAYIZ

Konya Sebze Ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Adnan Pirinç, Konya'nın önemli bir tarım şehri olduğuna dikkat çekti. Yönetimi ile birlikte Konya'da tam donanımlı pazar alanlarının kurulması için ilgili bakanlık ile irtibat halinde olduklarının da altını çizdi. Pirinç, Türkiye'de 20-30 yeni alanın kurulmasının olağan olduğunu ve ilk modelin ise Konya'dan başlatılacağını kaydeden Pirinç, Rusya ile yaşanan domates krizine de değindi. Pirinç, domates üretiminde hedefin büyük çoğunluğunun Rusya'ya yönelik olmasının doğru bir tavır olmadığını aktardı. Pirinç, “Kendimizi daha geniş alanlarda görmek istiyoruz. Türkiye'nin sıkıntısı üretimde değil. Ürettiğini uygun pazarlarda satamamasında. Bölgesel haller bu anlamda taleplerimize karşılık verebilir. Rusya, seracılıkta ciddi yatırımlar yapıyor. Geleceğin sera şehri Konya'da olabilir” dedi. 

ÜRETİMİN KALBİ KONYA'DAN ATIYOR

Rusya'nın dolaylı yollardan da olsa Türkiye'den domates aldığını konuşmasına ekleyen Başkan Adnan Pirinç, ihracatın dolaylı olmasından dolayı üreticinin kısmen olumsuzluklar yaşadığını vurguladı. Pirinç, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bazen Moskova'dan bir TIR, sebze isteyenler oluyor. İhracatında kendine göre birtakım sorunları var. Bu sorunlar, üreticileri etkiliyor. İngiltere'de marulu bile karne ile satıyorlar. Türkiye, gerçekten çok büyük bir nimete sahip. Ürün, her geçen gün daha da kıymetleniyor. 2020 yılında ciddi ürün kıtlıklarının yaşanacağı söyleniyor. Kurulacak pazarlarla bu dezavantajı, avantaja çevirebiliriz. Tarımın kalbi Türkiye, Türkiye'nin kalbi ise Konya'dır. Biz hep bu hayal için çalışıyoruz.”

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.