Konya örnek  sanayiye sahip

Konya örnek sanayiye sahip

Konyalı sanayiciler ile buluşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya'nın Türkiye'ye örnek bir sanayiye sahip olduğunu, Konya sanayisinin daha fazla gelişmesi için her türlü adımı atmaya hazır olduklarını söyledi

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Konya Organize Sanayi Bölgesi'nde düzenlenen istişare toplantısında Konyalı sanayicilerle bir araya geldi. Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak, Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü ve Konyalı sanayicilerin yoğun ilgisiyle gerçekleştirilen toplantıda ihracattan Aselsan'ın da yatırım yapacağı karma endüstri bölgesine, Konya OSB'ye raylı sistem hattının gelmesinden sanayicilerin sorunlarına değin pek çok konu masaya yatırıldı. Toplantıda ilk olarak söz alan Konya Sanayi Odası ve Konya Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Memiş Kütükcü, Konya sanayisinin gösterdiği başarı ivmesine dikkat çekti. Şehrin 2000 yılında sadece 87 milyon dolar ihracat yaptığını, buna karşın 2018 yılında 1,8 milyar dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Kütükcü, Konya'nın son 20 yılda sanayi şehri olma yolunda emin adımlar ile ilerlediğini aktararak, "Şu anda ihracatımızın yüzde 75’ini sanayi mamulleri oluşturuyor. Birçok sektörde Türkiye’de ciddi anlamda öne çıkıyor, küresel pazarlarda rekabet ediyoruz. Yine Konya Organize Sanayi Bölgemiz, Konyalı müteşebbislerin üretim azmini, girişimcilik ruhunu ortaya koyuyor. 1976 yılında kurulan bölgemiz, 23 milyon metrekare büyüklükle Türkiye’nin 3. büyük organize sanayi bölgesi haline geldi. Bölgemizde 613 fabrika üretim yapıyor. 2018’in Eylül ayında tahsise açtığımız 5. Kısım Genişleme Bölgemizde de sanayicilerimize şu ana kadar 99 sanayi parselini tahsis etmiş durumdayız" diye konuştu.

BAŞKAN KÜTÜKCÜ'DEN ENDÜSTRİ BÖLGESİ TEŞEKKÜRÜ

Konya'nın sanayileşme sürecinde Konyalı müteşebbislerin lokomotif rol oynadıklarını, ancak gelinen noktada şehrin gelişen sanayi alt yapısıyla stratejik yatırımlara da ev sahipliği yapmaya başladığını belirten Kütükcü, Aselsan örneğini verdi. Aselsan'ın Konyalı 24 girişimciyle Konya'ya kuracağı Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikasının yatırım sürecinin devam ettiğini anlatan Kütükcü, bu bölgenin aynı zamanda karma endüstri bölgesi ilan edilmesinin şehir adına son derece kritik bir karar olduğunu vurguladı. Kütükcü, şöyle devam etti: "Aselsan'ın da yatırım yapacağı bölgenin karma endüstri bölgesi ilan edilmesi bizim için son derece önemliydi. Bu süreçte farklı yatırımcıların da yer alacağı yaklaşık 1,5 milyon metrekarelik alan bedelsiz olarak Milli Emlak'a devredildi. Bu süreçte büyük emekleri bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum'a, Sanayi ve Teknoloji Bakanımız Mustafa Varank'a ve Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Uğur İbrahim Altay'a teşekkür ediyorum." Kütükcü, ayrıca Bakan Kurum'a Konyalı sanayicilerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığından taleplerini de iletti.

KONYA SANAYİSİ, TÜRKİYE'YE ÖRNEK OLDU

Konyalı sanayiciler ile buluşan Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da, son 18 yılda ülkenin ciddi manada büyüdüğünü, milli gelir ve ihracatta büyük artış kaydedildiğini söyledi. Konuşmasında Konya sanayisinin Türkiye'ye örnek olduğunu vurgulayan Bakan Kurum, "Konya sanayimiz, Türkiye'ye örnek olmuş, ciddi üretimlerin yapıldığı bir sanayi. Bunu daha iyi seviyelere getirecek adımları sizlerle beraber atmak istiyoruz. Konya’mız, her zaman sanayisi ile yerli ve milli duruşuyla ön plana çıkmış bir şehrimiz. İnşallah ihracatta da 5. sıralara geleceğiz. Çünkü Konya'ya yakışan budur. Biz Konyalı yöneticiler olarak, bakanlık olarak her türlü desteği vermeye hazırız" şeklinde konuştu. Barış Pınarı ve Fırat Kalkanı Harekatı gibi harekatlarda yerli sanayinin öneminin bir kez daha ortaya çıktığını ifade eden Kurum, "Artık bağımlı değiliz, sanayicilerimiz sayesinde İHA’larımızı, SİHA’larımızı, tanklarımızı, helikopterlerimizi yerli ve milli atölyelerde üretiyoruz. Bugün Barış Pınarı Harekatında ve diğer harekatlarda başarılı oluyorsak, terör örgütlerine gereken cevabı veriyorsak kendi silahlarımızı üretiyor ve savunma sanayinde yüzde 80 yerli ve milli olmamızdandır. Bu duruştan dolayı ben tüm sanayicilerimize çok teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı. Konya Valisi Cüneyit Orhan Toprak ise, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükcü'ye, sanayinin sorunlarının çözümü noktasında gösterdiği özverili çalışmalarından dolayı teşekkür etti. Ülkenin teknolojiden ve ilimden başka çıkış yolu olmadığını, Konya'nın da bu alanda büyük bir gayret içinde olduğunu aktaran Vali Toprak, "Bizim, teknolojiden, ilimden, irfandan başka çıkış yolumuz yok. Konya'nın da bu konuda ne kadar gayret içinde olduğunu, fabrika ziyaretlerimde, Innopark, Teknokent gibi kurumları ziyaretimde net olarak görüyorum. Teknolojiden ayrılma lüksümüz yok. Konya bunu son haddine kadar kullanıyor. Tarım başkenti iken şu anda adım adım sanayinin de başkenti olma yolunda ilerliyoruz. Burada sizlerin payı çok büyük. Nasıl ki askerimiz, kahramanlarımız bu mücadeleyi kazanmak için canını ortaya koymuşsa, sizlerde bu savaşta ekonomik olarak ülkemizin güçlü olması, engelleri hiç gözünü kırpmadan yenebilmesi için söz sahibi insanlarsınız" dedi.

KONYA OSB'YE RAYLI SİSTEM HATTI İKİ YIL İÇERİSİNDE GELECEK

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay da, Aselsan Konya Silah Sistemleri A.Ş.'nin kurulması için belediye olarak 350 bin metrekarelik araziyi bedelsiz olarak devrettiklerini, aynı bölgede karma endüstri bölgesi kurulması için de girişimlerde bulunduklarını ifade ederek, "Bu alanın karma endüstri bölgesi ilan edilmesi için Sayın Bakanımız ile görüştük. Sanayi ve Teknoloji Bakanımızın da olurları ile bu alan karma endüstri bölgesi ilan edildi. Büyükşehir Belediyesi olarak biz de 1,5 milyon metrekarelik alanı Milli Emlak'a devrettik" dedi. Konya OSB'ye raylı sistem hattının getirilmesi ile ilgili de çalıştıklarını aktaran Başkan Altay, "İnşallah iki yıl içerisinde Konya eski Tren Garı ile Konya OSB arasındaki mevcut tren yolu hattına bir hat ilave edilerek, 13 duraklı bir raylı sistem banliyo hattının oluşması için çalışma yürütüyoruz" şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından istişare toplantısına geçildi.

HABER MERKEZİ

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.