Konya krizi derinleşiyor!

Konya krizi derinleşiyor!

Türkiye ile Almanya arasında yaşanan Konya krizi her geçen gün içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Türkiye,  Konya'daki Alman askerlerine ziyarete izin vermezken, Almanya ise bunun siyasi pazarlık konusu yapılamayacağını açıkladı

Gezi olayları ve 15 Temmuz darbe girişiminin ardından bozulmaya başlayan Türkiye ile Almanya ilişkileri her geçen gün daha geriliyor. Ülkesine sığınan FETÖ'cüleri iade etmeyen ve her fırsatta terör örgütü PKK'ya kol kanat geren Almanya'ya Türkiye'nin tepkisi ağır oldu. Türkiye, Alman vekillerin NATO bünyesinde Adana ve Konya'da görev yapan Alman askerlere ziyaretine izin vermiyor. Adana İncirlik üssündeki askerlerini ziyaret izni alamayan Alman milletvekilleri gözünü Konya'ya dikmişti. Hükümet Konya'da görev Alman askerlerin ziyaretine önce yeşil ışık yakmıştı.

TÜRKİYE'DEN ALMANYA'YA AĞIR MİSİLLEME

17 Temmuz'da Konya'yı ziyaret etmesi beklenen Alman heyetin ziyaretine izin verilmedi. Türkiye'nin bu kararı Almanya'yı ayağa kaldırdı. Türkiye ve Almanya arasında yaşanan Konya krizi Almanya'da gündemin ana konusu oldu. Alman medyasında bugünlerde en önemli konulardan birisi Konya'da görev yapan Alman askerleri. Konya krizi Alman hükümetinde de derin ayrışmalara neden oldu.Türkiye ikili ilişkilerdeki gerginlik nedeniyle Alman parlamenterler heyetinin bu aşamada Konya'ya gelmesinin uygun olmayacağını Almanya'ya bildirmişti. Hamburg'daki G-20 zirvesi sırasında da Almanya hükümeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Almanya'daki Türklere hitaben konuşma yapmasına izin vermemişti.  Türkiye, bir yıl önceki darbe teşebbüsünün ardından Almanya'dan iltica hakkı alan subayların iade edilmemesine sert tepki göstermişti. Türkiye, Alman hükümetinden ülkelerine sığınan FETÖ'cülerin iadesini talep ediyor.

SİYASİ PAZARLIK KONUSU YAPILAMAZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Konya'daki Alman askerlerine ziyaret izninin, Türkiye ile siyasi pazarlık konusu yapılamayacağını söyledi. Merkel, Almanya Birinci Televizyon Kanalı ARD'nin geleneksel yaz röportajında, Konya'daki Alman askerlerine ziyaret izni verilmesine yönelik Türkiye ile görüşmelerin süreceğini ifade etti. Merkel, bir soru üzerine, ikili görüşmelerde Türkiye'den Almanya'ya iltica talebinde bulunanlar konusunda bir istek olmadığını, ayrıca bunun ziyaret izniyle ilişkisinin bulunmadığını söyledi.  İlticalara mahkemelerin baktığını söyleyen Merkel, bunun siyasi pazarlık konusu yapılmak istenmesi durumunda yanıtlarının ne olacağına yönelik soru üzerine, "Sizin kaynaklarınız ne diyor bilmiyorum ama bizim görüşmelerimizde böyle bir şey gündeme gelmedi. Böyle bir şey olması durumunda da bu talebi açıktan reddederiz" dedi.

ASKERLERİMİZİ ZİYARETTE ISRARLIYIZ

Almanya Başbakanı Angela Merkel milletvekillerinin Konya'daki NATO üssünü ziyaret edebilmeleri için başka alanlarda taviz vermelerinin söz konusu olmadığını vurguladı. Merkel, Alman hükümetinin yanı sıra NATO'nun da Türkiye ile bu konuda görüşeceğini bildirdi.

Merkel,  Alman vekillerin Konya NATO üssündeki Alman askerlerini ziyaret etmelerinde ısrarlı olduğunu açıkladı. Ankara ile siyasi pazarlık iddialarına da değinen Merkel, böyle bir şeyin kesinlikle söz konusu olmadığını söyledi. Merkel, durumun 'can sıkıcı' olduğunu ve ziyaret hakkının başka konularla karıştırılamayacağını söyledi.

TÜRKİYE FETÖ'CÜLERİN İADESİNİ İSTİYOR

Genel durumun göz önüne alınmasının gerektiğini ifade eden Merkel, Konya'dan sürdürülen IŞİD ile mücadelenin kritik aşamaya girdiğini ve 'ziyaret hakkının ittifak bünyesindeki güvenilirlikten ayrı düşünülemeyeceğini kaydetti. Ziyaret izni için şart öne sürülmesini kabul etmeyeceklerini belirten Merkel, Alman milletvekillerinin askerleri ziyaret etme hakkının bulunduğunu ve Türkiye ile hem kendilerinin, hem de NATO'nun görüşeceğini, alınacak sonuca göre de karar verileceğini duyurdu. Merkel, Almanya'nın iltica taleplerine nasıl karşılık vereceği ile Alman askerlerini ziyaret hakkı arasında hiçbir ilişki kurulamayacağını söyledi. Türkiye daha önce de İncirlik'teki Alman birliğinin Federal Meclis Savunma Komisyonu üyeleri tarafından ziyaret edilmesine izin vermemiş, bunun üzerine Berlin yönetimi de Alman birliğinin İncirlik'ten tahliyesine karar vermişti. Türkiye'nin Almanya'dan iki önemli talebi bulunuyor. Türkiye, Almanya'dan kaçak FETÖ mensuplarının iadesini ve PKK'ya desteğin sonlandırılmasını talep ediyor.

ALMAN MUHALEFETİ TÜRKİYE'YE TEPKİLİ

Almanya'da ise Konya'daki NATO üssünden Alman askerlerinin çekilmesi yolundaki talepler artıyor. Koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti (SPD) ve muhalefetpartileri Alman parlamenterlerin Konya'ya gitmesine izin verilmediği takdirde Alman askerlerinin NATO üssünden çekilmesinin gündeme getirilmesini talep etti. SPD meclis grup başkanı Thomas Oppermann ve Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen ziyaret izni verilmediği takdirde Alman askerlerinin Konya'dan çekilmesi gerektiğini savundu. Yeşiller Partisi'nin savunma uzmanı Agnieszka Brugger "Erdoğan'ın tahrikleri karşısında ne Almanya, ne de NATO susmalıdır" dedi. Hristiyan Birlik partilerinin sözcüleri ziyaret için yeni bir tarih belirlenmesini talep ederek, Alman birliğinin Konya'dan ayrılmasının sakınca doğurabileceğine dikkat çektiler. Meclis grubu dış ilişkiler ve savunma politikası sözcüsü Henning Otte "Alman askerlerinin NATO üssünden alınmasının basiretsizlik ve tehlikeli olacağını" söyledi. Konya üssündeki görevin İncirlik'ten farklı olduğunu belirten Otte 'Konya'daki misyonun NATO bünyesinde ve erken uyarı sistemi donanımlı keşif uçaklarıyla yürütüldüğünü hatırlattı. Hür Demokrat Partili Avrupa milletvekili Alleksander Lambsdorff da soğukkanlı olunması çağrısı yaptı.

İBRAHİM BÜYÜKEKEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum