Konya için vuslat vakti

Konya için vuslat vakti

Hz. Mevlana'nın ölüm yıl dönümü nedeniyle her yıl 7-17 Aralık tarihlerinde düzenlenen 746'ıncı Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri, bugün başlıyor.

Konya, her yıl olduğu gibi bu yıl da 7-17 Aralık 2019 tarihleri arasında yerli ve yabancı on binlerce turisti ağırlamak için hazırlıklarını tamamladı. Anadolu Selçuklu Devletine başkentlik, farklı medeniyetlere de ev sahipliği yapmış olan Konya, dünyanın dört bir yanından gelecek olan misafirlere ev sahipliği yapacak olmanın gururunu yaşıyor. Esnafın, otellerin, ilgili kurumların hazırlığı biterken, şehirdeki hareketlilik de arttı. Törenler bugün başlayacak. Yine on binlerce yerli ve yabancı turist Hz. Mevlana'nın türbesini ziyaret edip, törenleri izleyecek. Konya'ya gelen misafirler sadece törenleri izlemekle kalmayacak, Konya'nın tarihi ve kültürel özellikleriyle ilgili de bilgiler alacak. Konya'nın turizm açısından değerli olan yerlerine gezecek olan misafirler, Konya'nın lezzetlerini de tatma imkânu bulacak.

PROGRAM YÜRÜYÜŞLE BAŞLAYACAK

Törenler, "Kandil Uyandırma Merasimi” ve Sevgi ve Birlik Yürüyüşü" ile başlayacak. Aynı gün "Binbir Gün" sergisinin açılışının ardından "13. Uluslararası Dünya İnançları" fotoğraf yarışmasının ödül töreni yapılacak. Türkçe ve İngilizce Mesnevi dersleri verilecek. Törene Konya protokolünün yanı sıra; Çevre ve Şehircilik Bakanı, Sağlık Bakanı ve Kültür ve Turizm Bakanının da katılması bekleniyor. Şems-i Tebrizi Türbesi'ni ziyaretin ardından Valilik binası önünden yaklaşık 500 metre ilerideki Mevlana Müzesi önüne kadar Kültür ve Turizm Bakanı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Konya Türk Tasavvuf Müziği topluluğu öncülüğünde yürüyüş yapılacak. Ardından Mevlana Müzesi'ne geçilerek Mevlana'nın sandukası başında Gülbang duası (Hep bir ağızdan ve makamla yapılan dua) yapılacak.

DOLU DOLU BİR 10 GÜN GEÇECEK

Akşam saat 20.00'da başlayacak olan ilk günkü programda protokol konuşmaları yapılacak. Daha sonra gerçekleşecek Sema Ayini ile sona erecek. 'Hz Mevlana'nın 746'ıncı Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri' boyunca her gün sema gösterileri, sergiler, seminerler, atölye çalışmaları, tasavvuf müziği konserleri, Mesnevi dersleri ile sürecek. Törenler 17 Aralık günü düzenlenecek 'Şeb-i Arus' programıyla sona erecek.

ESNAF UMDUĞU SATIŞI YAPMAK İSTİYOR

Törenler ayrıca şehrin ekonomisine de katkı sağlayacak. 1 yıl boyunca neredeyse 7-17 Aralık tarihleri arasındaki törenleri bekleyen Konya esnafı da yerli ve yabancı turistlere arzu ettiği ve beklentisini karşılayacak bir satış yapmayı istiyor. Konya'da özellikle 10 gün boyunca lokantalarda, hediyelik eşya satıcılarında, şekerleme ve lokumcularda hareketliliğin daha fazla olması da bekleniyor. Otellere geçtiğimiz ay başında rezervasyonunu yaptıran turistler de şehre gelmeye başladı. Oteller, bu yıl tam kapasiteli bir tören sezonu geçirecek.

'CİDDİ ANLAMDA TALEP GÖRDÜK'

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdüssettar Yarar, törenlere çok sayıda yerli ve yabancı turistin iştirak edeceğini söyledi. Sema ve mukabele ayinlerinin törenlerin en önemli etkinliği olduğunu dile getiren Yarar, şöyle konuştu: "Etkinliklerimizde 24 ana başlık altında 1118 program gerçekleştirilecek. Sema ve mukabele ayinleri, türbe önü buluşmaları gibi etkinler düzenleyeceğiz. Türbe önü buluşmaları kapsamında Hazreti Pir'in hayatı, tiyatro ve çizgi filmlerle çocuklara anlatılacak. Bu etkinliği 3 yıldır yapıyoruz ve yoğun ilgi görüyor. Dolu dolu geçiyor. Üniversite ve kentin çeşitli yerlerinde 12 sergi açacağız. Sema programlarına 35 bin kişinin katılmasını bekliyoruz. Etkinlikler çok ciddi anlamda talep görüyor. Yerli ve yabancı olmak üzere çok sayıda turist törenlere ilgi gösteriyor. Öte yandan 17 Aralık'ta 27 ülkenin Ankara büyükelçisi de programlara iştirak edecek."

SALİH ACIBADEM

seb-i-arus.jpg-3.jpg2.jpg

seb-i-arus.jpg22.jpg

sema-gosterileri.jpg

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.