Konya Havaalanı’na ILS sistemi kurulamaz!

Konya Havaalanı’na ILS sistemi kurulamaz!

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, 2017 yılı dünya ve Türkiye’de gelişen olayları değerlendirerek, KTO’nun faaliyetlerini ve hedeflerini anlattı.

Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, 2017 yılı dünya ve Türkiye’de gelişen olayları değerlendirerek, KTO’nun faaliyetlerini ve hedeflerini anlattı. Öztürk, bir gazeteciden gelen soru üzerine Konya Havalimanı’nda sisli havalarda otomatik inişi sağlayan sistemin neden kurulmadığını ve kurulamayacağını anlattı.

Öztürk, Konya Havalimanı sahasının buna müsait olmadığını belirterek, şöyle konuştu: “ILS cihazı denilen bir cihaz var  (Aletli İniş Sistemi). Görüş mesafesi kısalmaya başladığında yerdeki bir sistemle uçağın inişini kolaylaştırıyor. 3 kademeli bir sistem. Konya'daki 3. kademe. Bunun ikinci veya birinci kademeye çıkarılması için çalışmalarımız oldu. Biz bunu cihazla ilgili bir konu zannediyorduk, maliyetini araştırdık, 50 bin dolar dediler. Biz de bunu Konya olarak rahatlıkla karşılarız dedik ama iş öyle değilmiş. Bu cihaz bir sinyal yayar. Belirli bir bölgenin çok düz olması gerekiyormuş. Konya Havalimanı'nda ise pek çok yayılmış hangarlar ve yapılar var. Yani ILS 2 veya 1. sisteme geçebilmemiz için askeriye içerisinde çok büyük bir yatırıma ihtiyaç var. Çok ciddi bir yatırım, sıfırdan havalimanı kurmak gibi birşey. Belirli bir mesafedeki tüm yükselti ve çukurlukların düzelmesi gerekiyor. Bu sistem anca böyle kurulur. Gerçekçi olmak gerekirse kısa vadede böyle bir yatırım yapılamaz. Doğru olan şu, hava üssü artık şehrin çok içinde kaldı. İlk kurulduğunda doğru yerde idi ama şimdi nüfus büyüdü ve şehrin içinde kaldı. Hava üssünün daha makul bir mesafeye taşınması lazım. Dolayısı ile ILS ile ilgili problem de çözülmüş olur. Kolay değil, orada bir NATO üssü var. Kısa vadede bu değişimin olacağını düşünmüyorum.”

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum