Konya Elazığ için seferber oldu

Konya Elazığ için seferber oldu

Elazığ'da 24 Ocak'ta 6.8 şiddetinde meydana gelen depremde 35 kişi hayatını kaybetti, bin 400'ün üzerinde kişi de yaralandı. Konya'daki kamu kurum ve kuruluşları odalar, STK'lar, ve özellikle Konyalılar deprem haberini alır almaz yardım için seferber oldu

Elazığ'da 24 Ocak Cuma günü saat 20.55 sularında merkez üssü Sivrice ilçesi olan 6,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremde hayatını kaybedenlerin sayısı 35'e yükseldi. Toplamda 30 bina yıkılırken, ilk tespitlere göre; 72 binanın yıkıldığı, 514’ünün ağır hasar aldığı ve 409’unun az ve orta hasarlı olduğu aktarıldı. Elazığ'daki deprem sonrası AFAD koordinasyonundaki müdahale faaliyetleriyle enkazdan sağ çıkarılan kişi sayısı 45’e yükseldi. Tüm Türkiye, depremin ardından tek yürek oldu. Devlet büyükleri, haberi alır almaz bölgeye hareket etti. İçinde Konya'nın da yer aldığı arama kurtarma ekipleri hemen Elazığ'a gitti. 7'sinden, 77'sine tüm Türkiye, deprem sonrasında tek yürek oldu. Bu kapsamda Konya'da elinden gelenin fazlasını yaptı. Halkı, kurumları, kuruluşları, siyasileri, odaları, üniversiteleri, STK'ları, spor camiası ve siyasileriyle tüm Konyalılar, Elazığ'a sahip çıktı. Çoğu kurum, kuruluş, oda, birlik Elazığ'a yardım malmezemesi gönderdi. Konyalılar'ın bu yardımseverliği, hassasiyeti de takdir topladı.

KONYA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ DESTEK OLDU

Konya Büyükşehir Belediyesi, Elazığ’da meydana gelen 6,8 şiddetindeki depremin hemen ardından bölgeye 12 kişilik uzman arama-kurtarma ekibi ile ilk etapta ihtiyaç olan paketli su gönderdi.  Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, meydana gelen depremin üzüntüsünü yaşadıklarını ifade ederek, Elazığ ve Malatya’da hayatını kaybeden vatandaşlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diledi. Konya olarak ihtiyaçların karşılanması için ne gerekiyorsa yapacaklarını söyleyen Başkan Altay, “Devletimiz tüm kurumlarıyla deprem bölgesindedir. Türkiye yurt içi ve dışında acil yardım konusunda tecrübeli bir yapıdadır. Bize düşen devletimizin ilgili kurumlarıyla koordineli şekilde çalışmaktır. Konya’mız da bu konuda tecrübelidir. Olay anından itibaren çok sayıda destek mesajı aldım. Tüm hemşehrilerime teşekkür ediyorum. Allah her bir kardeşimizden ayrı ayrı razı olsun” dedi. 
KONYALILAR YARDIM İÇİN BİRBİRİYLE YARIŞTI

Konya'da, Elazığ ve Malatya'daki depremzedeler için başlatılan yardım kampanyasında toplanan malzemeler bölgeye gönderildi. Oyuncaksız Çocuklar İçin Derneği tarafından depremin ardından başlatılan kampanyaya vatandaşlar ilgi gösterdi.

Yardımseverlerden toplanan battaniye, yorgan, giysi, elektrikli ısıtıcı ve gıda malzemeleri kolilere yerleştirilerek, tırla bölgeye gönderildi. Dernek Başkanı Osman Demirci, yardım malzemelerinin 12 saatlik çalışmanın ardından toplandığını söyledi. Emeği geçen tüm hayırseverlere teşekkür eden Demirci, şunları kaydetti: "Gönüllülerimiz ve vatandaşlarımız, Elazığ ile çevresindeki kardeşlerimizin yarasına merhem olmak için adeta yarıştı. Bir hayırsever şoför kardeşimiz de yardımları kendi tırıyla bölgeye götürebileceğini ve herhangi ücret almayacağını ifade etti. Sevinçler paylaştıkça çoğalır, hüzünler paylaştıkça azalır düşüncesiyle bu yardımları bölgeye ulaştırıyoruz. Depremde yaralananlara acil şifa, vefat eden kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyorum."

ELAZIĞ HALKI İÇIN SEFERBER OLDULAR

Konya Oyuncaksız Çocuklar İçin İnsani Yardım Derneği, 1 TIR dolusu insani yardım malzemesi deprem bölgesi Elazığ’a gönderdi. Dernek gönüllüleri tarafından toplanan malzemeler dün gece düzenlenen programın ardından Elazığ’a gönderildi. Konya Oyuncaksız Çocuklar İçin İnsani Yardım Derneği Başkanı Şahin Eroğlu, “Dernek olarak Elazığ’da yaşanan deprem felaketinin ardından hızlıca organize olduk ve depremzedelere yardım için seferber olduk. Gönlü insan Konya insanı yardım çağrımıza karşılık verdi ve 1 TIR dolusu yardım malzemesi topladık. Allah yardımda bulunan herkesten razı olsun. Bu zor günleri maddi ve manevi olarak kenetlenerek atlatacağız” dedi.

BİRLİK VE BERABERLİĞİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ YAŞANDI

Ayrıca Konya İHH, Konya Ticaret Odası, Konya Esnaf ve Sanatkârlar Birliği Başkanlığı başta olmak üzere; daha birçok oda, STK, esnaf da Elazığ'a yardım gönderdi. İttifak Holding Konyaspor taraftarları da depremden sonra yaralarını sarmak için Elazığlılar'a destek oldu. Çoğu Konyalı kamyoncu, “Kamyonum sizin emrinizde. Gitmesi gereken ne varsa gönüllü olarak Elazığ'a götürürüm” dedi. Yine çoğu Konyalı, “Evimizi açarız, gereken desteği veririz” diyerek, birliğin ve beraberliğin en güzel örneğini gösterdi.

OTOBÜS FİRMALARI KAMPANYA YAPTI

Depremin ardından Kamilkoç ve Metro Turizm'de alkışlanacak bir kampanyaya imza attı. Kamilkoç, Elazığ'dan veya başka bir şehirden geliş gidişleri ücretsiz hale getirdi. Kamilkoç, “Elazığ depreminde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, yaralılarımıza da acil şifalar diliyoruz. Bu zorlu zamanımızda vatandaşlarımızın yanında olmak için önümüzdeki 2 gün boyunca ücretsiz Malatya ve Elazığ seferlerimiz başlamıştır” dedi. Kamilkoç, bu hareketiyle alkış aldı. Metro Turizm ise Elazığ ve Malatya'ya gidiş ve gelişleri 5 TL'ye indirdi. Metro Turizm'de “Halkımızın yanındayız” mesajı verdi. Otobüs firmalarının kampanyaları, vatandaşı memnun etti.

KENTSEL DÖNÜŞÜM GEREKLİLİĞİ ORTAYA ÇIKTI

Konya Müteahhitler Birliği Derneği (KOMÜT) Başkanı Adem Bulut, Elazığ depreminde deprem yönetmeliğine uygun inşa edilen yapıların neredeyse hiç hasar görmediğini belirterek, kentsel dönüşümün öneminin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.  KOMÜT Başkanı Adem Bulut yaptığı açıklamada, Elazığ'da meydana gelen depremin acısının tüm Türkiye'de hissedildiğini kaydetti. Yaşanan şiddetli depremin ülkemizin deprem gerçeğiyle bir kez daha yüzleşmesine neden olduğunu ifade eden Bulut, hasar gören binalara bakıldığında ağırlıklı olarak yapı kalitesi düşük, eski ve yığma tekniğiyle yapılmış binalar olduğunu vurguladı. Kentsel dönüşümün önemine değinen Bulut, "Türkiye'de son yıllarda alınan önlemler, inşaat sektöründe yaşanan gelişmeler ve konut üreticilerinin daha bilinçli hareket etmesi sayesinde özellikle deprem konusunda çok daha dayanıklı konutlar üretilmiştir. Deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılan konutların depremde neredeyse hiç hasar görmemiş olması, kentsel dönüşümün önemini bir kez daha ortaya çıkarmıştır" dedi. KOMÜT olarak depremin yaralarının sarılması için üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını aktaran Adem Bulut, "Depremin ilk dakikalarından itibaren gerek arama kurtarma gerekse halkın sağlık ve barınma ihtiyacı konusunda devletimiz son derece hızlı ve koordinasyonu yüksek bir şekilde gerekli müdahaleleri yapmıştır. KOMÜT olarak gerek yaraların taze olduğu bu dönemde gerekse sonrasında yapılacak çalışmalarda üzerimize düşen görevi yapmaya hazır ve devletimizin yanında olduğumuzu bildirmek isteriz. Depremde can kaybının daha da artmaması temennisiyle hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı dileriz. Yaralı kardeşlerimize de Allah'tan acil şifa temenni ederiz" şeklinde görüş bildirdi. 
MESUT TURAN/İHA/AA

269066-1404244144.jpg

269106-1649415756.jpg

 

 

 

 

 

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.