Konya cazibe merkezi oldu

Konya cazibe merkezi oldu

Ereğli, Karapınar ve Yunak başta olmak üzere; Konya'nın birçok bölgesinde güneş enerjisi sistemi yaygınlaştırılıyor. Güneşlenmenin iyi olması, Konya'yı sistem için cazibe merkezi haline getiriyor

Konya, Türkiye'nin güneş enerjisi potansiyeli açısından ilk sıralarda yer alıyor. Yatırımcılar, Konya'nın bu özelliğini fırsat olarak görüyor.  Özellikle son 7-8 yıldır Konya'da güneş enerjisi sistemi için çalışmalar hızla artırıldı. Yapılan araştırmalara göre Konya'nın toplam güneşlenme süresi, 2902. 5 saat ile Türkiye ortalamasının üstünde yer aldı. Sistem kurmak için gerekli bütün doğal şartlara sahip olan Konya'da çalışmalara 7-8 yıldır önem verilmesi ise geç atılmış bir adım olarak görülüyor. Yine Konya'da aktif 33 güneş enerjisi santrali bulunuyor. Yapım aşamasında da 2 güneş enerji santrali bulunuyor. Lisans alınan 2 güneş enerji santrali bulunurken, 5 tane de önlisans alınan güneş enerji santrali bulunuyor. Karapınar merkezli 5 güneş enerji santrali de yapılması planlanan sistem arasında yer alıyor.

4-2-036.jpg

ÇOĞU İLÇEYE SANTRAL KURULDU

Konya şehir merkezi ve Karatay, Tuzlukçu, Ereğli, Kadınhanı, Çumra, Kulu, Hadım, Karapınar, Emirgazi, Altınekin, Ereğli, Seydişehir, Beyşehir, Derbent, Selçuklu, Karapınar  gibi ilçelerde aktif güneş enerjisi santralleri kuruldu. Cihanbeyli ve Karatay'da yapım aşamasında olan 2 santral, Ereğli'de ise lisans alınan 2 güneş enerji santrali bulunuyor. Güneş enerjisi santralleri için önlisans alınan ilçeler arasında Çumra'da yer alıyor. Kurulu güçleri ise farklılık gösteriyor. Konya'nın global radyasyon değerleri en fazla Temmuz ayında oluyor. Güneşlenme süresi Temmuz ayında 12 saate yaklaşıyor.

ÜRETİCİYE KOLAYLIK SAĞLANMALI

eSKİ Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı ve  Güneş Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin Motuk, güneş enerji sisteminin ağırlıklı olarak Konya'nın giriş çıkışlarına ve tarım dışı olan yerlere kurulduğunu belirtti. Çalışmaların özellikle son 7-8 yıldır arttığını fakat çalışmalarda geç kalındığını söyledi. Bir ara lisanslı enerji satımının yapıldığını kaydeden Mukat, “Merdiven altı satış yapıldığı için artık lisanslı satışlarda yasaklandı. 400 dekar arazisi olan bir üretici düşünün, enerji ihtiyacı oluyor. En azından devlet bu üreticilere alternatif bir yol bulmalı. 'Arazini başkasına satamaz veya devredemezsin' deyip çiftçiye kolaylık sağlaması gerekir” açıklamalarında bulundu. 

SİSTEM İÇİN ÇOK GEÇ KALINDI

Motuk, Konya'nın güneş enerjisi sistemi için çok uygun bir coğrafyada bulunduğunu dile getirdi. “Yatırım için geç kalındı, yazık boşa giden o kadar enerjiye” diye konuştu. Alışkanlıkların, sistemin yaygınlaşmasında yol almayı engellediğini ifade etti. “Gaz ve petrol lobileri, bunu fırsata çevirmeyelim diye bütün mücadeleyi verdi” diyen Motuk, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yürürlükte olan prosedür de buna çanak tuttu. Güneş enerjisinin maddi olarak gerek Konya ekonomisine gerekse ülke ekonomisine ciddi katkıları var. Nüfus sürekli artıyor. Buna paralel olarak da enerji tüketimi hızla yaygınlaşıyor.  Enerjinin yüzde 80'inin girdi olmasına olanak sağlıyor. Güneş enerjisi; pratik, tükenmez, dünyanın her yerinde kullanılabilir, yenilenebilir ve tamamen ücretsizdir. Elektrik olmadığı zamanlarda enerji sağlamak için yararlanılabilir. Hatta şebeke besleme tarifesi uygulanan bölgelerde elektrik üretirken para bile kazandırabilir. Bunlara ilave olarak güneş enerjisi dünyanın en temiz, çevre dostu enerji kaynaklarındandır.”

EMRE ÖZGÜL

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.