Konya Barosu: YSK adaleti ve hukuku çiğnedi

Konya Barosu: YSK adaleti ve hukuku çiğnedi

Yüksek Seçim Kurulu (YSK)'nın İstanbul seçimlerine ilişkin verdiği iptal ve yenileme kararına tepkiler artıyor. Konya Barosu'ndan yapılan açıklamada YSK'nın adaleti ve hukuku çiğnediği vurgulandı

YSK Kararına karşı 49 Baro, ortak basın açıklaması yaptı. "Konya Barosu" ilk başta 49 Baro içinde yer almadı. Sosyal medyada tepkiler yükselirken, Konya Barosu'ndan bir açıklama geldi ve YSK'nın aldığı kararın hukuku ve adaleti çiğnediği belirtildi.

Konya Baro Başkanlığı'nın yayımladığı mesajda şu ifadeler yer aldı: Yüksek Seçim Kurulu’nun 31 Mart 2019 tarihinde yapılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinin “Sandık kurullarının kanuna aykırı oluşturulduğu” ana gerekçesiyle İPTALİ ve YENİLENMESİ kararına ilişkin işbu açıklamayı yapma zorunluluğu doğmuştur. 298 Sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun ve bu kanun çerçevesinde yayımlanan genelgelerin konuya ilişkin hükümleri, seçim kurullarının YSK kontrolünde il ve ilçe seçim kurullarınca oluşturulacağını düzenlemiştir. Bu çerçevede seçim kurullarının 2 Mart 2019 tarihinde kesinleştiği herkesçe malumdur. Kesinleşen seçim kurullarının, kanuna aykırı oluşturulduğu iddiasıyla yapılan itirazın, olağanüstü itiraz yoluyla incelenmesinin mümkün olmamasına karşın, YSK nın 6 Mayıs 2019 tarihinde oy çokluğuyla almış olduğu seçimlerin İPTALİ ve YENİLENMESİNE ilişkin kararının kamu vicdanını yaraladığı ve hukuka aykırı olduğu açıktır. Bilindiği üzere 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen mahalli idareler seçimlerinde muhtarlık, meclis üyeliği, ilçe belediye başkanlığı ve büyükşehir belediye başkanlığı oy pusulaları aynı zarfa konulmak suretiyle oy kullanılmıştır. Hal böyle iken aynı zarf içerisinde yer alan oy pusulalarından sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı oy pusulalarının geçersiz sayılarak seçimin İPTALİNE ve YENİLENMESİNE karar verilmesi yetkileri anayasamızca belirlenen Yüksek Seçim Kurulu’nun bağımsızlığını ve tarafsızlığını ortadan kaldırmıştır. Bu karar YSK’nın aynı itirazları içeren somut olaylara dair daha önceden verdiği emsal kararlarla açıkça çelişkili olduğu için kamu vicdanında milli iradenin yargı erki ile engellendiği ve bu kararın siyasi olduğu kanısının oluşmasına sebep olmuştur. Milli Mücadelenin ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarınca kurulan Türkiye Cumhuriyeti, siyasal tarih açısından kısa sayılabilecek bir sürede çok partili demokratik yaşama geçmiş, çeşitli badireler atlatmış olsa da bir şekilde milli irade günümüze kadar tecelli etmiştir. Bu anlamda Türkiye Cumhuriyeti Devletinin demokrasi yolculuğu kazanımlarıyla devam etmektedir. Demokrasinin teminatı olan seçimlerin adil, özgür ve şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi vazgeçilmez önceliğimizdir. Seçim sonuçlarının, YSK kararı ile seçim mevzuatına aykırı olarak iptal edilmesi Türk Siyasi tarihinde ciddi bir tartışma açmıştır. Bu aşamadan sonra tüm siyasi partilerimizi, adayları ve vatandaşlarımızı Türk demokrasisine sahip çıkmaya ve en ufak bir gerginliğe sebebiyet vermeden bu süreci olgunlukla tamamlamaya davet ediyoruz.

KONYA BARO BAŞKANLIĞI

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum