Konya 9 bin yıldır tarımla uğraşıyor

Konya 9 bin yıldır tarımla uğraşıyor

Konya'da gerçekleştirilen 'Uluslararası Koruyucu Tarım Konferansı'nda, Konya'nın 9 bin yıllık tarım şehri olduğuna vurgu yapılarak, kuraklık ile mücadelede de önemli işlere imza atıldığı belirtildi

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından organize edilen, Türkiye Cumhuriyeti ile Avrupa Birliği  (AB) tarafından finansman sağlanılan “Uluslararası Koruyucu Tarım Konferansı” gerçekleştirildi. 5 ile 7 Temmuz arasında devam edecek olan ve Ramada Otel'de düzenlenen konferansa Konya Vali Yardımcısı Mehmet Ünal, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü, FAO Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü Yuriko Shoji, Gıda Tarım ve Hayvancılık Konya İl Müdürü Seyfettin Baydar; İspanya, Birleşik Krallık, Kazakistan, Özbekistan, İran, Irak, Suriye, Tacikistan, Fas, Tunus, Kırgısiztan, Brezilya ve Çin'den çok sayıda uzman ile tarım sektörü çalışanları katıldı. Konferansta iklim değişikliği ve koruyucu tarım, koruyucu tarımdan araştırma ve geliştirme gibi birçok konu ele alındı.

TARIM YAPILAN İLK ŞEHİR

2-2mehmet-unal.jpg

Vali Yardımcısı Mehmet Ünal, Konya'nın tarımsal anlamda çok köklü bir geçmişe sahip olduğuna dikkat çekerek, katılımcılara Çatalhöyük'ü işaret etti. Konya ve çevresinin dünyada ilk tarım yapılan yer olduğunu söyledi. 9 bin yıldır hiç aksatılmadan, tarımsal faaliyetlerin devam ettiğini yineleyen Vali Yardımcısı Ünal, “Konya, yüzölçümü bakımından Türkiye'nin en büyük ili. Nüfus yoğunluğu bakımından ise 7. sırada yer almaktadır. Tarım ve kuraklık denilince hemen akla Konya gelir. Küresel ısınma ve kuraklığın etkisini haliyle hissediyoruz. Bu konferans ile bu olumsuz faktörlerin üzerinden nasıl gelinir, o konular konuşulacak” açıklamalarında bulundu.

KONYA'DA YAPILMASI ANLAMLI

2-3hasan-ozlu.jpg

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hasan Özlü de  tarımın, her ülke için önemli bir alan olduğunu belirtti. “Tarımın, doğa şartlarına bağımlılığı biraz olsun azalsa da iklimden yine en çok tarım sektörü etkileniyor” diyen Müsteşar Yardımcısı Özlü, şunları kaydetti: “İklim değişikliklerinden doğacak olumsuzlukları en aza indirebilmek için çalışmalar sürdürüyoruz. Arazi toplulaştırması, bu anlamda büyük öneme sahip. Organik tarım yine aynı şekilde. Kuraklık, hayatımızın her alanını etkiliyor. Canlıların yaşamı üzerinde olumsuz etkilere sahip. Gerçekleştirilen konferans ile iklim dostu tarım uygulamalarının tanıtılması ve benimsetilmesi sağlanacak. Proje alanının en düşük yağış ortalamasına sahip Konya bölgesinde seçilmesi anlamlı.”

KORUYUCU TARIMA UZAK DEĞİLLER

2-4yuriko-shoji.jpg

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Orta Asya Alt Bölge Ofisi Koordinatörü Yuriko Shoji ise Türkiye'deki çiftçilerin uzun yıllardır koruyucu tarım ilkelerini uyguladığını söyledi. Diğer ülke çiftçileri ile paylaşmak üzere önemli tecrübe edindiklerini dile getirdi. Shoji, “Aynı zamanda Türkiye'deki çiftçiler, diğer ülkelerin koruyucu tarım üzerine yaptıkları araştırma ve geliştirme alanındaki tecrübelerinden faydalanmak ve bunların ulusal politika ve stratejilerle nasıl desteklenebileceğini öğrenme şansına sahip olabilecekler. Koruyucu tarım, iklim dostu tarımın önemli bir öğesidir. Tarımsal üretimde sürdürülebilir artış ve iklim azaltmada önemli katkıları vardır” şeklinde konuştu.

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.