Konya, Vietnam'a ürün gönderiyor

Konya, Vietnam'a ürün gönderiyor

Son yıllarda ihracatta büyüme ivmesi yakalayan Konya, ismi bilinmeyen pek çok uzak ülkeye de ürün ihraç ediyor. Bu ülkelerden birisi de Vietnam. Güneydoğu Asya ülkesi Vietnam'a yapılan ihracatta ciddi bir artış yaşanıyor.

Vietnam ile ekonomik ilişkiler güçleniyor. Vietnam, 2014'ün ilk 8 ayında ihracatın oransal olarak en çok arttığı 5 ülke arasında bulunuyor. Konya'nın bin 315 firması 170'ten fazla ülkeye ürün ihraç ediyor. Konya Sanayi Odası (KSO) Başkanı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Üyesi Memiş Kütükcü, ihracat yapılan ülkelerle ilgili gazetemize açıklamalarda bulundu. Yılın ilk 7 ayında ihracat yapan Konyalı firma sayısının bin 315 olduğunu belirten Kütükcü, "Yılın ilk 8 ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke şöyle: Irak, Almanya, İran, Suudi Arabistan, Cezayir. Yılın ilk 8 ayında ihracatımızın oransal olarak en çok arttığı ilk 5 ülke ise Vietnam, Suudi Arabistan, Özbekistan, Tunus, Cezayir" dedi. Sanayiciliğin uzun soluklu ve sabır isteyen bir iş olduğunu anlatan Kütükcü, Konya’nın şu anda bir yatırım döneminde olduğunu, bu yatırım döneminin aralıksız olarak devam etmesi için çalıştıklarını, özellikle Konya Organize Sanayi Bölgesi’ndeki yerli ve yabancı yatırımların şehrin üretim, ihracat ve istihdam kapasitesine önemli katkılarda bulunacağını sözlerine ekledi.

KONYA YATIRIM DÖNEMİNDE

Kütükcü, bu yılın ilk 8 ayında 1 milyar doların üzerinde ihracat yapan Konya’nın bir yatırım döneminde olduğunu söyledi. Konya’nın toplam ihracatının yüzde 44’ünün makine imalat sanayi ve otomotiv yan sanayi sektörleri tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Kütükcü, özellikle savunma sanayi konusunda özel çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Kütükcü, yüksek katma değerli üretimlerden oluşan savunma sanayinin Konya için son derece önemli olduğunu, bunun için bu sektörü mercek altına aldıklarını bildirdi. Konya’nın Türkiye’nin savunma sanayi ihracatında 5’inci sırada yer aldığının altını çizen Kütükcü, “Bu konuda zaten oluşmuş bir alt yapımız var. Biz bu alt yapıyı geliştirmek, Konyalı sanayicilerimizi sektörün önde gelen firmalarıyla daha sık bir araya getirerek ticaret hacimlerini artırmak istiyoruz. TÜMOSAN’ın ülkemizin ilk yerli tankı Altay’ın güç grubu ihalesini alması da bu konuda yeni bir sürecin başlamasına vesile olacak” dedi.

KERİM ATICI merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.