Konvoy adetini bırakın!

Konvoy adetini bırakın!

Konvoy yapma adetinin artık bırakılması gerektiğini belirten İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, " Trafik herkesin kullandığı bir alan. Trafik güvenliği konvoylar nedeniyle tehlikeye giriyor ve insanlar çok büyük rahatsızlıklar yaşıyor" dedi

Karayolu Trafik Haftası Açılış programı Mevlana Kültür Merkezi (MKM)'de yoğun katılım ile gerçekleştirildi. Programa; Konya Vali Yardımcısı Hasan Karakaş, İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, İl Jandarma Komutanı Albay İsmet Cansaran, Meram Kaymakamı Resul Çelik, Karayolları 3. Bölge Müdürü Turgut Aydın, İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, çok sayıda öğretmen ve öğrenci katıldı. Program, saygı duruşu ve ardından okunan İstiklal Marşı ile başladı. Ardından Valilik ve Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlanan sinevizyon gösteriminin sunumu ile devam etti. Öğrenciler tarafından şiirler okunarak, düzenlenen gösteriler sahnelendi. Ayrıca Mevlana Kültür Merkezi girişine İl Emniyet Müdürlüğü, İl Jandarma Komutanlığı ve Konya Anadolu İmam Hatip Lisesi tarafından açılan standlar da büyük ilgi gördü.

TRAFİK KÜLTÜRÜ BİLİNCİ TAM OTURTULAMADI

İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, yapılan programlar ile farkındalık oluşturmak istediklerine vurgu yaptı. Trafik kazalarına dikkat çektiklerini ve trafik kültürü oluşturmak amacıyla bu tarz programlar icra ettiklerini dile getiren Müdür Yaman, "Belli bazı kurallara riayet etmemiz gerekiyor. Özellikle trafik kazalarına sebebiyet veren en önemli faktör hız ihlalidir. Ölümlü ve yaralanmalı kazaların meydana gelişinde hız ihlali yüzde 36'lık oranla ilk sırada yer alıyor.  Yine ülkemizdeki trafik kazalarının yüzde 89'u sürücü, yüzde 9'su ise yaya olmak üzere toplamda yüzde 98'i insan hatasından kaynaklanmaktadır" dedi. Emniyet kemeri kullanmanın hayati öneme sahip olduğunu da aktaran Yaman, "Bazı kazalara şahit oluyoruz. Sürücülerimiz emniyet kemerini ihmal ettiği için maalesef araçlarından dışarıya fırlıyor. Ya da çarpmanın etkisi ile ağır travmalar yaşıyorlar. Konu ile ilgili sürekli uyarılarda bulunuyor, denetim ve uygulamalarımızda emniyet kemeri takma gerekliliğine sıklıkla vurgu yapıyoruz. Toplumumuzda bu konuda yeterli bir bilinç oluşmamış. Bazı sürücüler ise emniyet kemeri takmadığı zaman alacağı sinyali duymamak için emniyet kemerini arkadan takıyor. Kemer giriş yerine toka takan sürücüler oluyor. Sürücüler ya yaptıkları işin ne kadar tehlikeli olduğunun farkında değil ya da canları kendileri için yeterince önemli değil" açıklamalarında bulundu.

SADECE CEZA YEMEMEK İÇİN KURALLARA UYULMAZ

Yetişkinlerin trafik bilinci noktasında çocuklara ve gençlere yeterince örnek olamadığını söyleyerek bir özeleştiri yapan İl Emniyet Müdürü Şükrü Yaman, programa katılan öğrencilere seslendi. Yaman, "Çocuklar, eğer emniyet kemeri takma konusunda bir eksiklik görüyorsanız, büyüklerinizi uyarın. Yaptıklarının doğru olmadığını söyleyin" diyerek, daha sonra konuşmasını şöyle sürdürdü: "Çocuklarımız bizim geleceğimizdir. Bilinç kazanmaları çok önemli. 2018 yılı trafikte çocuk güvenliği başlığı ile belirlendi. Meydana gelen ölümlü kazaların yüzde 12'lik kısmından çocuklarımız da ciddi şekilde etkileniyor. Ölümlü ve yaralanmalı kazaları istediğimiz seviyelere kadar düşüremiyoruz. Kazalarda bir düşüş olduğu doğru fakat istediğimiz oranda değil. Basit olan şeyleri çok zorlaştırıyoruz. Önlemler alınsa belki de bu kazaların büyük çoğunluğu olmayacak. Trafik kurallarına uymak sürücünün veya yayanın kendisine olan saygısı kadar çevresindekilere de saygı gösterdiğinin büyük kanıtıdır. Sadece ceza korkusu ile trafik kurallarına uymak doğru bir tutum değil. Trafiğin güvenli şekilde seyretmesi ve herhangi bir tehlike yaşanmadan trafiğin akışının sağlanması da önemlidir. Sadece Konya'da değil birçok şehrimizde konvoy yapma adeti var. Trafik herkesin kullandığı bir alan. Bu tarz adeti bırakmamız lazım. Trafik güvenliği konvoylar nedeniyle tehlikeye giriyor ve insanlar çok büyük rahatsızlıklar yaşıyor."

EMRE ÖZGÜL merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum