Konutta tek teselli yabancıya satış

Konutta tek teselli yabancıya satış

Türkiye’de ekonominin lokomotifi olarak görülen inşaat sektöründe negatif seyir sürüyor. Büyük firmalar vatandaşlık hakkı ve TL’deki değer kaybı sonrasında yönünü tamamen yabancı alıcılara çevirmiş durumda.

Türkiye’de satılan konut sayısı 10 yıllık sürecin ardından ilk defa geçen yıl düşüş gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre 2017’de 1 milyon 409 bin konut satışı gerçekleşirken bu sayı 2018’de 1 milyon 375 bine geriledi. Düşüş oranı yüzde 2,4 olarak kayıtlara geçerken yılın ilk ayında yaşanan yüzde 25’lik kayıp da sektör için büyük üzüntü kaynağı oldu. Ocakta satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 46.7, geçen yıla göre yüzde 24.8 azaldı. İnşaat sektörü için neredeyse tüm veriler negatife geçerken tek teselli kaynağı yabancıya satış rakamları. Yabancıya satış ocak itibariyle yüzde 82 artarak, yıla iyi bir başlangıç yaptı ve sektör oyuncuları için umut kaynağı oldu. Özellikle KDV muafiyeti, vatandaşlık için 250 bin dolarlık yatırım bedeli gibi düzenlemeler ile yurtdışında düzenlenen fuarlardan sonra yabancıya satışlardaki artış hızlandırdı. Yerli yatırımcının konut yerine altın, dolar ve faize yönelmesi sonrası 1 milyona yakın stoku eritmek isteyen müteahhitler ise artık umudu tamamen yabancıya bağlamış durumda. Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran’a göre Ortadoğu ülkelerindeki üst düzey gelir grubuna sahip bir kesim Türkiye’ye şu anda yoğun ilgi gösteriyor. Nisan-Mayıs döneminde Ortadoğu’dan daha fazla müşterinin geleceğini belirten Başaran, ekime kadar satış miktarlarının daha yukarı çıkabileceğini ifade ediyor. Geride bıraktığımız ocak ayında yabancıya 3 bin 168 konut satıldığını belirten Başaran, Iraklıların 605 konutla zirvede yer aldığını ancak Suudi Arabistan, Katar ve Kuveyt vatandaşlarının daha lüks konutlara yönelerek daha fazla getiri sağladığını söyledi.

ALINAN KONUTLARIN YARISI 1+1

Şubat ayında, markalı konut projeleri kapsamında gerçekleştirilen satışların yüzde 4’lük kısmı yabancı yatırımcılara yapılırken, bu satışlarda yüzde 53 oranında 1+1 özellikteki konutlar tercih edildi.

Karar

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.