Konut Satışları Yüzde 11 Geriledi

Konut Satışları Yüzde 11 Geriledi

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Suphi Civelek, 2014’ün ilk yarısındaki büyümenin bir önceki yılın aynı döneminin gerisinde kalarak yüzde 3’lere kadar düştüğünü söyledi. Civelek, konut satışlarının...

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Suphi Civelek, 2014’ün ilk yarısındaki büyümenin bir önceki yılın aynı döneminin gerisinde kalarak yüzde 3’lere kadar düştüğünü söyledi. Civelek, konut satışlarının geçen yıla göre yüzde 11 civarında düştüğünü belirtti.

Türkiye ekonomisinin özellikle son 12 yıllık döneminin lokomotifi olan inşaat sektörünü ciddi sıkıntılar bekliyor. Suphi Civelek, inşaat yatırımlarındaki tempo düşüklüğü ile konut yapımında yaşanan arz talep dengelerindeki bozulma nedeniyle orta ve uzun vadede inşaat sektörünü ciddi sıkıntıların beklediğini belirtti. 2003-2013 döneminde aritmetik ortalama olarak yıllık yüzde 5 büyüme yaşanırken inşaattaki büyümenin yıllık yüzde 6,5 ortalamayı bulduğunu dile getiren Civelek, “Çimentodan demire, camdan seramiğe, tuğladan ahşaba kadar birçok imalat sanayi alt dalını harekete geçiren inşaat, bu sanayiyi de, tabi ki iç pazara dönük olarak sevindirdi.” dedi.

2014’te bu temponun korunamayarak, yılın ilk çeyreğinde gerçekleşen yüzde 6’ya yakın inşaat yatırımlarındaki büyümenin ikinci çeyrekte yüzde 3,1’e indiğini kaydeden Civelek şunları söyledi: “Konut üretimindeki daralma ve devamında inşaat sektöründe gözlenen yavaşlama, sektörün istihdam ettiği çalışan sayısında ciddi azalma ile yan sektörlerdeki üretim endüstrisinde de gerilemeye yol açtı. Ülkemizde bu yılın ilk yedi ayında konut satışları, geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 11 gerileyerek 610 bin civarında gerçekleşti. Bu satışlar içerisinde konut kredileri kullanılarak yapılan kredili satışlar incelendiğinde gerileme yüzde 32’lere ulaştı. Bir başka deyişle konut alımlarına olan ilgi ülke genelinde giderek azaldı. Kentimizde de, ülke genelinde yaşanan azalmayla aynı oranda talep daralması yaşanmaktadır. Kentimizde bunlara ilave olarak adeta kangren haline gelmiş imar problemleri ile yaşanan arsa sıkıntısı, yeni üretilen konutların sadece üst gelir grubuna hitap etmesine neden oldu. Alt ve orta gelir grubuna uygun fiyatta konut üretimi neredeyse imkansız hale geldi.”

Yüksek seyreden enflasyon nedeniyle önümüzdeki aylarda da faizlerde indirime gidilemeyeceğini dile getiren Civelek, “Buna bağlı olarak konut kredisi taleplerinin canlanmayacağı ve sektörde yavaşlamanın önümüzdeki dönemde de devam etmesi muhtemel görünmektedir. Tüm göstergeler inşaat yatırımlarındaki yavaşlamayı işaret ederken iktidarın, inşaat sektörünün sermaye birikiminin sürükleyicisi olarak etkin kalmasının yollarını yaratmaya çalışması oldukça manidardır. Yalnızca inşaat sektöründen destek alarak yol almaya çalışan ekonominin sıkıntılar yaşayacağı aşikardır.” ifadelerini kullandı.

Sektördeki olumsuzluğun ülkemizin ekonomik ve siyasi durumunu yakından ilgilendirdiğini vurgulayan Civelek, “Bu mevcut durumu doğru analiz etmek, yol alışını veriler ışığında değerlendirmek hayli önemli. Bu nedenlerle, İnşaat Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak konuyla ilgili kapsamlı araştırmaları olan iktisatçı yazar Mustafa Sönmez’i değerli görüşlerini bizlerle paylaşması için Adana’ya davet ettik. Mustafa Sönmez’in konuşmacı olarak yer alacağı “Daralan Kriz Çemberinde Konut ve İnşaat” söyleşisine konuyla ilgilenen herkesi davet ediyoruz” diye konuştu.

CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.