Kömür taşraya gidiyor

Kömür taşraya gidiyor

Konya merkezde doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte işlerinde yüzde 60’a yakın kayıp yaşayan kömürcü esnafı çareyi taşradaki mahallelerde buldu. En yoğun olması gereken bu dönemde müşteri bekleyen esnaf kömürün tonunu 500 liradan satıyor

Doğal gazın binaların yoğun olarak bulunduğu bölgelere ulaştırılması ve nüfusun büyük oranına ulaşılması sonucu kömüre olan talep her yıl daha da azalıyor. Kolay kullanım ve çevreci yakıt olması nedeniyle yaygınlaştırılmaya çalışılan doğal gazın kullanımının artması ise kömür satıcılarının işine gelmiyor. Kömür satıcıları doğal gazın yaygınlaşmasıyla birlikte satışlarının yüzde 60 civarında azaldığını belirtiyor. Bazı esnaflar kömürcülüğü bırakırken, bazıları da dükkanını yıkamacıya çevirdi. Daha önce kömürcü satışının yapıldığı çok sayıda iş yeri, halı ve oto yıkamacı oldu. Odun kömür satışlarının en yoğun olduğu bu günlerde Aslanlı Kışla Caddesi’nde bulunan odun kömür pazarında esnaf müşteri bekliyor. Konya merkezde umduğunu bulamayan kömürcüler ise merkez dışındaki mahallelere kömür servisi yaparak açığı kapatmaya çalışıyor.

SANAYİ KURULUŞLARI ZORLANIYOR  

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ise doğal gazın kullanımının artırılması ve kömür kullanımına bağlı hava kirliliği ile mücadele için çeşitli çalışmalar yürütüyor. Gaz hattının ulaştığı sitelerde kömür kullanımı yasaklanırken büyük sanayi kuruluşlarının da doğal gaz kullanması için yeni düzenlemeler yapılıyor. Yeni düzenleme ile süt fabrikalarının kış aylarında kömür yakması yasaklanırken önümüzdeki aylarda Aykent Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi’nde kömür kullanımının yasaklanacağı öğrenildi. Ayrıca organize sanayilerinde de doğal gaz kullanımının yaygınlaşması amaçlanıyor. Öte yandan devlet tarafından destekleme amacıyla fakirlere dağıtılan kömürün kalitesi tespit edilerek ilgili kurumlara sunuluyor. Çalışmalar neticesinde Enerya tarafından şu an yaklaşık 350 bin konuta doğal gaz veriliyor.

KÖMÜRÜ TAŞRAYA GÖNDERİYORUZ

Aslanlı Kışla Caddesi’nde bulunan odun kömür pazarında bulunan esnaf işlerin daha da kötüye gittiğini belirtti. Büyük Gökhan Kömürcülük çalışanlarından Fikri Yıldırım, doğal gazın yaygınlaşmasıyla birlikte kömür satışlarında yüzde 60’a yakın azalma olduğunu belirterek, “Şu an kömür alımlarının artması gerekiyordu, fakat hem satışlarda hem de alınan tonajlarda azalma var. Eskiden sitelerden alanlar çok oluyordu şimdi site bitti. Şehir içi nadir şimdi. Köylere, merkez dışındaki mahallelere ağırlıklı olarak gönderiyoruz. Fiyatlar tonda 480-500 lira seviyelerinde Her sene bir önceki seneyi aratıyor. Ek iş yapmazsak geçinemiyoruz. Sadece kömürcülük işi azaldı. Ek gelir sağlayamayanlar yok olup gidecek. ” şeklinde konuştu.

SOBA KÖMÜRÜ 500 TL SEVİYESİNDE

Yıldız Kömür Sahibi İsmail Kaya da kömür satışlarında bir azalma olduğu ifade ederek, “Konyalılar kömürü genelde yazın alıyordu. Mayıs ayında satışlar başlıyordu. En hızlı olduğu dönemler Eylül, Ekim ve Kasım aylarıydı. Ancak azalma sözkonusu. Konya içine de satıyoruz, dışına da ama daha çok şehir dışına satılıyor. Merkezde de henüz doğal gazın bağlanmadığı bölgelere satış yapıyoruz” dedi.  Kömürün tonu 500-520 TL civarında olduğunu söyleyen Kaya, şöyle konuştu: “Tek tük torba ile almaya gelen oluyor. Kömürün torbasını 13 liraya satıyoruz. Pazarlık yapılmaya çalışılıyor, biz de fiyat kırmamaya çalışıyoruz. Çünkü az bir kar kalıyor zaten. Devletin yardım olarak dağıttığı kömürler bizim satışlarımızı etkiliyor. Yardımlar bizim satış yaptığımız yerlere yapılıyor. İhtiyacı olmayanlara da dağıtıldığı söyleniyor ama bilemiyoruz. Yardım kömürünü ucuz fiyata satanlar da oluyormuş.” Toptan satış yapan Kara Elmas Kömür sahiplerinden Hasan Karakoca ise, “Genel olarak azalma herkeste var ama biz büyük tonajlarda çalıştığımız için az etkileniyoruz. Sitelere kalorifer kömürü satıyoruz. Yine vatandaşlardan gelip 2-3 ton civarında alanlar oluyor. Konya merkez bitti. Son zamanda mahalle olan yerlere gidiyoruz. Sobalık kömürlerimiz 5 bin 750 kalori olarak 480 ila 520 lira arasında değişiyor. 6 bin 400 kalori olanlar ise 500-550 lira arasında değişiyor. Ceviz fındık gibi kalorifer kömürlerimiz tonu 680-720 lira arasında değişiyor” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.