Komisyon 301 Madenciye Mezar Olan Ocağa İkinci Kez İndi

Komisyon 301 Madenciye Mezar Olan Ocağa İkinci Kez İndi

TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri, Başkan Ali Rıza Alaboyun ile birlikte 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madenciye mezar olan, Manisa'nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Eynez Maden Ocağı'na, kazanın olduğu...

TBMM Maden Kazalarını Araştırma Komisyonu üyeleri, Başkan Ali Rıza Alaboyun ile birlikte 13 Mayıs 2014 tarihinde 301 madenciye mezar olan, Manisa'nın Soma ilçesindeki Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye bağlı Eynez Maden Ocağı'na, kazanın olduğu yere ulaşmak için yeniden girdi.

Komisyon Başkanı Alaboyun, maden alanına geldikten sonra düzenlediği basın açıklamasında, “Kaza mahallini görmek için geldik. Komisyon toplantısı yapmıyoruz. Arkadaşlarımızla birlikte teknik bir çalışma ziyareti yapıyoruz. Kaza mahallini yerinde göreceğiz, orada görüntü alıp fotoğraf çekeceğiz. Uzman arkadaşlarla birlikte galerinin içini, bulunduğu yeri, kayaç, kömür durumu, tahkimat durumunu, göçükleri orada göreceğiz. Kazanın olduğu ve ineceğimiz olan nokta bin 450 ila bin 480 metre yürüyüşle hem kulikar hem yürüyüş mesafesinde, öyle bir yer. Şimdi gireceğimiz yere, emniyet açısından farklı bir yoldan gireceğiz. Biz öncelikle bu eğimli yoldan kulikarla ineceğiz. Oradan 700 metre bir yürüyüşümüz var. Daha sonra 110 metrelik bir eğimli alandan yürüyerek ters döneceğiz. Oradan merkeze geleceğiz. Orada bazen sürünerek, bazen eğilerek, zor şartlar altında toplam bin 700 metre bir yolumuz var. Orada bin 400 metrelik bir alanda sabit duracağız. Oradan arkadaşlarımız ikili, üçlü gruplar halinde, başlarında teknik ekiple aşağıya ineceğiz. Bilgilerimizi alacağız ve Ankara’da değerlendirdikten sonra bunu kamuoyuna duyuracağız.” dedi.

Maden işçilerinin giydikleri kıyafet ve baretleri taktıklarında farklı bir dünyaya gittiklerinin mesajını da verdiklerinin altını çizen Alaboyun, “Eni 3,5 metre, yüksekliği 2,5-3 metre, dar bir bölge. Kapısı yok, penceresi yok, kaçacak bir yeri yok. Yer altı madenciliğinin doğası bu. Başka bir seçenek de yok.” diye konuştu.

Ermenek’teki kaza hakkında da konuşan Alaboyun, “Ermenek’teki kaza bizim buraya gelmemizle aynı zamana denk geldiği için Ermenek’e gitmedik. Yoksa komisyondaki arkadaşlarımızla birlikte hemen aklımıza oraya gitmek geldi. Komisyon olarak orayı ziyaret etmek istedik. Yarın da partilerin toplantıları var. Oradaki çalışmalar devam ederse bir ekip olarak gidebiliriz pazartesinden itibaren ama çalışmaların önemli bir noktaya geldiği kanaatindeyim. İnşallah 18 işçimizi sağ salim kurtarırız. Oradan yaralı çıkanlara da şimdiden geçmiş olsun diyorum.” şeklinde konuştu.

Ermenek’teki kazanın eski imalat sebebiyle meydana geldiğini düşündüğünü belirten Alaboyun, “Henüz ortaya çıkan net bir şey yok. Kesin bir şey söyleyemeyiz ama buradan şu sonuca varabiliriz, hem Soma bağlamında hem Ermenek bağlamında Türkiye’deki bütün eski imalatların bir risk analizinin yapılması lazım. Komisyonumuz bunu önerecek, zaten buna dikkat çekeceğiz. Eski imalatlar konusunda bizim yoğun çalışmamızda fayda var diye düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından komisyon üyeleri, maden ocağının eğitim salonunda oksijen maskesinin kullanımı ile ilgili olarak yetkililerden bilgi aldı. Eğitimin ardından lambahaneye inen komisyon üyeleri, ocakta kullanacakları ışıkları ve gaz maskelerini aldı. Madende yaklaşık 3 saat kalması beklenen komisyon üyeleri, kapsamlı bir incelemenin ardından ayrıntılı açıklamayı Ankara’da yapacak. CİHAN

Kaynak:

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.