Kolesterole Ne iyi Gelir?

Kolesterole Ne iyi Gelir?

Kolesterole Ne iyi Gelir?

Günümüzün en sık rastlanan sağlık sorunlarından biri de yüksek kolesteroldür.
Bu yazıda kolesterolü ne yükseltir sorusunun cevabını sizlerle paylaşacağız. Yüksek kolesterol steroid lipid yani, bizim bildiğimiz yağların etkisi ile damarlarımızın yağlanması anlamına gelmektedir.

Yüksek kolesterolü en büyük sebebi hayvansal yağların gereğinden fazla tüketilmesi ve hareketsiz bir yaşam tarzıdır.

Normal şartlarda kanımız ihtiyacı olan bütün kolesterolü üretmektedir. Dışarıdan alınan hayvansal yağlar, hareketsiz bir yaşam tarzı ile birleşip kolesterolün yükselmesine yol açmaktadır.

Yazımızın devamında kolesterolü nelerin yükselttiğine değineceğiz.

?

Yumurta: özellikle yumurtanın sarısı hayvansal besin maddelerinin arasında en yüksek kolesterol değerine sahiptir. 100 gram yumurta sarısı 1,5-2 gram arasında kolesterol içermektedir. Daha açıklayıcı bir şekilde söylersek, sadece kahvaltıda yiyeceğimiz 1 adet yumurta günlük kolesterol ihtiyacının yüzde 75’ ini karşılamaya yetecektir. Bu yüzden kolesterol sorunu yaşıyorsanız, kahvaltılarda yumurta tüketirken dikkatli davranın. En azından yumurtanın sarısını yemeyin.

Tereyağı: tereyağı da kolesterolü yükselten hayvansal bir yağdır. 100 gram tereyağının günlük kolesterol ihtiyacının yüzde 72 sini karşıladığını biliyor musunuz? Tabi hemen aklınıza ben nasıl gün içinde 100 gram tereyağı tüketirim? Sorusu gelecektir. Kahvaltıda, yemeklerde, hamur işi yiyeceklerde kullandığınız tereyağı günde 100 gramı geçebilir.

Karaciğer: sakatatlar arasında kolesterolü en çok yükselten karaciğerdir. Özellikle doğuda insanlarımız karaciğeri kebap olarak, kavurma olarak yemektedir. Unutmayın yiyeceğiniz 100 gram kadar karaciğer günlük ihtiyacınız olan kolesterolün iki katını içermektedir.

Karides: karides de yüksek oranda kolesterol içeren hayvansal bir besindir. Örneğin 100 gram karides günlük kolesterol ihtiyacının yüzde 65 ini karşılamaya yetecektir.

 diye merak ediyorsanız hemen açıklayalım.

Kolesterolü düşürmek için düzenli egzersiz yapmalısınız. Hiç yapamıyorsanız gün içinde 1 saat tempolu yürüyüş yapın.

Hayvansal besinleri daha dikkatli kullanın. Özellikle yukarıda saydığımız hayvansal besinleri tüketirken daha temkinli olmanızda fayda vardır.

Öğünlerinizi sık sık yiyin ancak az az yiyin. Ara öğünleri ihmal etmeyin.

Sigara ve alkol kalp ve damar düşmanıdır. Sigara içiyorsanız ya bırakın bırakamıyorsanız sigarayı mutlaka azaltın.
Yeşil yapraklı sebzeleri daha çok tüketmeye özen gösterin.

Kaynak: 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.