KKTC'de kardeş - yavru tartışması

KKTC'de kardeş - yavru tartışması

Yeni Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın "Yavru değil kardeşiz" sözlerinin ardından başlayan tartışma devam ediyor..

KKTC'de Cumhurbaşkanı seçimlerini kazanan Mustafa Akıncı'nın ilk sözleri olan "Yavru değil kardeş olalım" sözlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan cevap vermişti.

KKTC CUMHURBAŞKANI: YAVRU DEĞİL KARDEŞİZ

Mustafa Akıncı seçildikten hemen sonra yaptığı açıklamada KKTC'nin Türkiye'nin yavrusu olmadan, kendi ekonomisi ve kendi demokrasisini büyüterek kendi kurumlarını oluşturması gerektiğini belirtmiş ve Türkiye'nin KKTC'yi "yavru vatan olarak" görmesine mesafeli bir tavır takınmıştı.

ERDOĞAN'DAN AKINCI'YA CEVAP

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Akıncı'nın o sözlerine tepki göstererek "Ağzından çıkanı kulağı duysun" demiş ve şunları söylemişti: "Akıncı Yavru vatan yaklaşımını bırakalım diyor ama o yaklaşım sayesinde Türkiye Kıbrıs için bedel ödemiştir. Şehitler vermiştir ve yardım yapmıştır"

ASGARİ ÜCRET 1700 LİRA

Bu tartışma eşiğinde KKTC'deki ekonomik durum yeniden gündeme geldi. Nüfusun büyük bölümünün devlet hizmetinde memur olarak çalıştığı KKTC'de asgari ücret 1700 lira. Memur maaşları ise 2 bin lira ile 15 bin arasında kademe kademe yükseliyor. Maaşlar ikramiyeyle birlikte yılda 13 ay yatırılıyor.

KKTC EKONOMİSİ BAŞTAN AŞAĞI TÜRKİYE'YE BAĞLI

Türkiye ise KKTC'ye her yıl 1 milyar lira nakit para yardım yapıyor. Yapılan nakti yardımın yanı sıra YÖK'ün denklik verdiği KKTC'deki üniversiteler sayesinde, adada muhteşem bir öğrenci ekonomisi oluşuyor. Türkiye'den KKTC'ye okumaya giden ve ailesinin gelir durumu iyi olan öğrenciler adada başlı başına bir ekonomik güç oluşturuyor. Türkiye ise tüm bunların yanı sıra bir de turizm için teşvik paketleri hazırlıyor, Akdeniz bölgesindeki sahiller kadar KKTC'ye de Türkiye'den tatilciler gidiyor..

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.