"Kızlar okumaz" diyenlere inat azmin adı oldu

"Kızlar okumaz" diyenlere inat azmin adı oldu

Konya'da, "kızlar okumaz" denilerek ilkokulu bitirince okula gönderilmeyen Ayşe Demir, 13 yıl aradan sonra başladığı eğitim hayatında ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirerek burslu kazandığı üniversitede yüksek lisans yapıyor

Konya'da, "kızlar okumaz" denilmesine kızdığı için ilkokulu bitirdikten 13 yıl sonra eğitim hayatına yeniden başlayan Ayşe Demir (38), ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirerek burslu kazandığı üniversitede yüksek lisans yapıyor.

Fadime (66) ile Mehmet Ali Demir (69), üç çocuklarından Ayşe'yi, çevre baskısı nedeniyle "kızlar okumaz" diyerek ilkokuldan sonra okula göndermedi.

İki erkek kardeşi üniversite mezunu olan Ayşe Demir, 13 yıl aradan sonra 24 yaşında eğitim hayatına kaldığı yerden yeniden başladı. Ortaokulu ve liseyi dışarıdan bitirerek bir üniversitenin Türkçe öğretmenliği bölümünü burslu kazanan Demir, buradan başarılı şekilde mezun oldu.

Demir, aynı üniversitede Sosyal Bilimler Fakültesi Türkçe Öğretim Programında yüksek lisans yapıyor.

- Sabaha kadar kitaplarını seyretti

AA muhabirine başarısını anlatan Demir, ilkokul öğretmeninin henüz ikinci sınıftayken babasına, "Bu kız çok başarısız. Bir şey bilmiyor." dediğini ve o yıl sınıf tekrarı yaptığını söyledi.

İlkokulu bitirdikten sonra kız çocuğu olduğu için okuldan alındığını ifade eden Demir, sokakta elinde kitapla dolaşan öğrencileri gördüğünde onlar gözden kaybolana kadar hayran şekilde izlediğini vurguladı. 

"Okula başladığım ilk gün kitaplarımı görünce o kadar çok sevindim ki... O günü unutmuyorum. Sabaha kadar kitaplarımı seyrettim." diyen Demir, ortaokul ve liseyi dışarıdan bitirdiğini kaydetti.

- "Azmin zaferi" olarak adlandırılıyor

Ailesinin Konya dışında bir üniversite istememesi üzerine kentteki bir üniversitenin Türkçe öğretmenliği bölümünü burslu kazandığını aktaran Demir, şöyle devam etti:

"Çok zor şartlarda üniversiteye gidip geldim. Dört saatim yolda geçiyordu ama her şeye rağmen başarıyla üniversiteyi bitirdim. Şimdi yüksek lisans yapmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bir ay ücretli öğretmenlik bile yaptım. İdealim iyi bir öğretmen olabilmek. Başarı öykülerinin altında mutlaka bir nedenin olduğunu gördüm. Benimki de kız çocuklarının okutulmaması düşüncesi oldu. Ailem sonradan destek vermese başaramazdım. Okumak benim için bir tutku, bir aşktı. İstediğimi elde edememenin verdiği sıkıntı beni buralara taşıdı. Bana 'Bu yaştan sonra ne olacaksın? Boşuna okuyor, çabalıyorsun. Boş işlerle uğraşma' diyenler şimdi yaptıklarımı 'azmin zaferi' olarak adlandırıyor."

Demir, hedefe yönelmenin çok önemli olduğunu, şimdi herkesin "yapamaz" dediği şeyleri başarmanın sevincini yaşadığını bildirdi.

- "En iyi yatırım insanadır"

Baba Mehmet Ali Demir de zamanında "kız çocukları okursa iyi olmaz" gibi söylemlerden etkilendiğini dile getirdi.

Zamanında yaptıkları hatayı sonradan da olsa kızlarının gayretiyle düzeltme fırsatı bulduklarını anlatan Demir, "Çok gururlanıyor, seviniyoruz. En iyi yatırım insanadır. Dünyalar senin olsa hepsi boş. İnsana yatırım hiçbir zaman zayi olmaz. Karanlık ile aydınlık bir olmaz. Okuyan her zaman aydınlıktır." diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.