Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Kızlar, Flört Sizi Yakar

Kızlar, Flört Sizi Yakar

Yuvamız yazı serisi

Evlendirme çalışmalarımızda milli değerlerimize uygun olan fikir, hareket ve törelerimizi öne çıkarmak, bize ve milli değerlerimize uymayan yanlış fikir ve davranışları belirterek bu yanlış hareketlerden milletimizi ve özellikle gençlerimizi kurtarmak gibi önemli bir görevi yerine getirmekte olduğumuzu biliyorum, fark ediyor musunuz? Bu yazımda görünmeyen ama kalbimize işleyen acı olayları ele almak ve birkaç örnekle bunları açıklamak istiyorum.
Aşağıdaki “Yuvamız Basın Bülteni”miz, kızlarımızı ikaz etmek için hazırlanmış ve bütün ulusal ve yerel gazetelere gönderilmiştir.
Bu bülten; kendisine ulaşabildiğimiz bir kızımızın heder olmaktan kurtarabilmek, bir delikanlımızı ikaz ederek “flört yangınına” düşmesini önlemek, kendine hayat arkadaşı yapacağı kızın daha önce başkalarıyla flört yapmış biri olmamasını ve bütün değerlerini ancak kocasına vermesini sağlamak, aile ile neslin korunmasını temin etmek için yazılmıştır.
“Yuvamız Evlendirme Bürosu kurucusu Nevzat Laleli, bu gün Ankara’da verdiği yazılı demecinde; “Kızların evlenmek için flört metodunu kullanmamalarını” istedi.
Nevzat Laleli, “Yapılan bir işin sonuna bakmak o işin doğru ve yanlış olduğu hakkında bize bilgi verecektir. Bu gün ülkemizde yıllık boşanmaların % 80 nin flört yoluyla evlenmiş olanlarda görülmesinin bu metodun yanlışlığı hakkında bize kuvvetli ipuçları vermektedir” dedi.
Laleli yazısında devamla; “Flört metodu ile evlenmek bilhassa gençlerimiz tarafından tercih edilmekte ancak bu yolla kurulan yuvalar çok geçmeden yıkılmakta ve geride mahzun eşler ve boynu bükük çocuklar bırakmaktadır”
“Evleneceğim eşimi, görüp tanıyacağım” gibi güzel duygularla başlatılan flörtte, kız ve erkek birbirlerine beğenilmek arzusunda olduklarından, normal yaşayışın üzerinde imkân ve kabiliyete (yetenek) sahipmiş gibi görünmeye çalışmaktadırlar. Bu arada erkekle kız arasında adına sevgi veya aşk denilen bir hissi bir bağ doğmaktadır. Gençler evlenmeye karar verirken bu hislerin tesiri altında kalmaktadırlar. Evlenip de “cicim ayları” geçtikten ve her iki taraf da normal yaşamına döndükten sonra birbirlerini gözlerinde büyüttükleri kadar olmadığını görmekte ve yuva ilk darbeyi almaktadır.
FLÖRTTE ERKEKLER
Genellikle “evlenmek ve iyi bir eş bulmak” arzusu ile flört yapan kızlarımızın karşısına şu dört tip erkekten biri çıkmakta ve kızımızın iyi duyguları ile oynanmakta ve aldatılmaktadırlar.
Flört yapan erkeklerin yüzde 25’i gerçekten samimi ve dürüsttür. Flörtün sonu evlilikle biter. Ancak bu evlilikte yukarıda belirttiğimiz gibi evlenmeye hislerin tesiri altında karar verildiğinden karşımıza boşanma oranı yüzde 80’leri bulan aile dağılmaları olarak çıkmaktadır.
Flörtte ikinci erkek tipi de yine samimi olup, bilhassa ekonomik bağımsızlığı olmadığından ailesinin sözünden dışarı çıkamamakta, ailesinin kendisi için uygun gördüğü kızla evlenmeye mecbur kalmaktadır. Yaşanan flört macerası kız için büyük bir üzüntü kaynağı olmaktadır.
Bunlardan daha tehlikeli bir durum ise flört yapan erkek, kesinlikle evlenmek için bu işi yapmamaktadır. Onun isteği, kızla hoşça vakit geçirmek, kızdan yararlanabildiği kadar yararlanmaktır. Kıza birkaç güzel kelime, birkaç küçük hediye alır ve onun kalbine girer. Daha sonra da kızı yüz üstü bırakır, kaçar gider. Kız, bekâretinin kaybetmemiş olsa bile (genellikle kaybeder, çünkü erkeğe güvenmiştir hatta hamile kalır) ruhu pörsümüş, daha sonra evleneceği erkeğe vereceği ruhî bekâreti kalmamıştır.
Bunların oranı yüzde 35–40 civarındadır. Hâlbuki evlenmek için eş arayan hemen hemen bütün erkekler, kendisine “erkek eli değmemiş bakir kızlar” aramaktadırlar.
Dördüncü ve en tehlikeli flört, yakışıklı genç erkeklerin bazı “aklı kafasında bir karış yukarıda” kızlarla bir müddet flört yapmaları ve kızı beyaz kadın ticareti yapan mafyanın eline terk etmeleridir. Bu maksatlarla hazırlanan birçok yakışıklı genç piyasada dolaşarak avlarını aramaktadırlar. Genellikle kızın gözü böyle bir batağa düşünce açılır ama iş işten geçmiştir. Onun akıbeti, artık “hayat kadını” olmaktır. Ve ağızlarında her zaman, “erkek milletine güvenilmez” sözü olacaktır.
Görüldüğü gibi sadece yüzde 20–25 gibi bir küçük oranda dürüst genç olması ve bu tip evliliklerde boşanma oranlarının yüksek olması, flörtle evlenme metodunun hiçbir zaman tercih edilmeyecek bir metot olduğunu ortaya koymaktadır.
BİR HAYAT KARARTILIYOR
“M.A. bu hayattan nasıl kurtulur” başlığında bir gazete de (29 Kasım’da) verilen haber özetle; “Antalya’da 3 ay kadar önce tanıştığı ve arkadaşlık yaptığı erkek tarafından kaçırılarak tecavüze uğrayan 15 yaşındaki genç kız, daha sonra birçok erkeğe pazarlandı. Bir müddet sonra da Kaleiçi’nde bir bara satıldı. Burada konsomatris olarak çalışan M.A, çalışmadığı sürelerde barın içerisinde bulunan 2 metrekarelik bir gizli bölmeye kapatılarak burada yaşamaya zorlandı.
Bir bar müşterisinin ihbarı üzerine Asayiş Şube Müdürlüğü Ahlak Bürosu Amirliği ekiplerinin bara baskın yapmaları sonunda, genç kız gizli bölmeden bulunarak kurtarıldı. Bu olaydan sonra ailesine verilmeyi kabul etmeyen M.A. SHÇEK’e (Çocuk esirgeme Kurumu) teslim edildi.”
Bu kızımız, karşısındaki erkeğe güvenmesi ve bir anlık gafleti ile hayatı karartıldı. Ya o kızın ailesi, kızlarının bir anda ortadan kaybolması karşısında ne büyük üzüntüler yaşadılar. Bunun büyüklüğünü hissetmek için (Allah vermesin) çevrenizdeki kızınızın, kız kardeşinizin, halanızın veya teyzenizin başına böyle bir felaketin gelmesinde yaşayacağınız acıyı düşünerek bulabilirsiniz.
Yukarıda ki olay münferit (bir tek) olay değildir. Emniyet Genel müdürlüğünün “yıllık suç ve suçlular” istatistiklerinde maalesef bu tip olayların gittikçe artmakta olduğu gösterilmektedir.
Bütün aileleri ve özellikle genç kızlarımızı bir kere daha ikaz ediyor,“Kızlar! Evlenmek için flört yolunu seçmeyin. Hayatınızı ve geleceğinizi tehlikeye atmayın” diyoruz.”
ÖĞRENCİLERİN DİNİ NİKÂHI
Yüksek okullarda öğrenimlerini sürdüren, manevi duygulara sahip kız ve erkek öğrencilerin kendi aralarında (ailelerinden habersiz) dini nikâh kıydırarak birbirleri ile yakınlık kurmakta oldukları haberlerini alıyorum. Maalesef bu olaylarda hayli yaygındır, denmektedir.
Gençler, nikâh, oyuncak değildir. Nikâhla erkek ve kadın birbirine helal olması doğrudur ancak bunun bir ömür boyu sürmesi şartı ile yapılmasıdır. Siz nikâhınızın ilanını anne ve babanıza yapmayacaksınız da kime yapacaksınız? Elim eline değsin, aynı odada birlikte ders çalışalım, birlikte gezelim-tozalım aramızda haramlık olmasın gibi duygularla yapılan nikâh batıldır. Bu birlikteliğin, flörtten başka adı yoktur ve sonucu da bu işten daha çok kızlarımızın yanmasıdır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR