Nevzat Laleli

Nevzat Laleli

Kız velilerine çağrı

Kız velilerine çağrı

Yuvamız yazı serisi

Yuvamız, ilk kurulduğunda çalışmalarımızı halkımıza ve özellikle hanımlarımıza taşıyan, onların Yuvamız’a müracaat etmesini sağlayan Emine Şenlikoğlu kardeşimiz olmuştur. Bu vesile ile şahsım ve yuvalarını kurduğumuz aileler adına kendisine teşekkür etmeyi bir ahde vefa olarak görüyorum. Çıkarmış olduğu aylık “Mektup Dergisi” ne yazılarımı koyarak çalışmaların hanımlara ulaşmasını sağlamıştı.

Dergi çok geniş bir hanım kesimi tarafından okunmakta olduğundan Doğu illerimiz başta olmak üzere ülkemizin her yerinden ve hatta Avrupa’dan Almanya’dan hanımlarımız müracaat ederek bizim “Gelin adayımız” oldular. Bunlardan hatırımda kalan birkaç tanesini örnek olarak vermek gerekirse, Almanya’dan başvuran bacımız Bursa’ya gelin gelmişti. Bingöl’den başvuran Ankara’ya, Ankara’dan başvuran kardeşimiz de Denizli’ye gelin olarak gitmişlerdi. Aldığım haberlere göre hemen hepsi de mutlu yuvalarında yaşamaktadırlar. Ancak bunlardan bir kısmı ise maalesef kendilerine uygun talip çıkmadığından evlenemediler.

Bu dengesizliği gidermek için yazılarımın bir tanesini Damat adaylarına hasretmiş ve “Damat adaylarımız nerede?” diyerek konuyu kamuoyunun bilgilerine arz etmiştim.

BİR KIZ VELİSİNİN TERCİHİ

Bize başvuran Gelin adaylarımız genellikle, 25 ve üzeri yaşlarda müracaat etmektedirler. Bu kızlarımız ya öğrenimlerini tamamlamak için veya daha küçüktür talibi çıkar denilerek, talibin kendilerini bulmasını beklerler. Bir kısmı ise eşimi kendim bulacak ve tanıyacağım diyerek flört yangının içine düşer ve hayatını karartırlar.

30 yaşına kadar evlenemeyen kızlarımızı bir telaş alır. Bir an önce evlenmek ve anne olabilmek için bu sefer başka yollara müracaat ederler.

Bu yanlışlığa düşmeyen ve resmi bir dairede memur olarak çalışan makine mühendisi bir kız velisi (babası), yanında 20 yaşındaki kızını da alarak büromuza başvurmuştur. Gerekçeleri de; “Nevzat bey… Kızımın yaşı küçüktür ve talipleri de gelmektedir. Ancak biz, bize gelen taliplerden birine değil, özeliklerini baştan bileceğimiz bir Damat adayına evet demek istiyoruz. Onun için de size başvurduk” diyerek açıklamışlardır.

Biz de Damat adaylarımızın dosyasını açarak onlar için uygun bir Damat adayının Mersin/Erdemli’den başvurarak beklemekte olduğunu söyledik.

Baba ve kız delikanlıyı uygun buldular. Bir de hanıma gösterelim dediler ve benden Damat adayımızın form suretini aldılar. Ertesi günü telefonla bizi arayarak hanımefendinin de uygun bulduğunu haber verdiler.

Kızın resimli formundan bir suret hazırlayarak Mersin’e gönderdik. Bu işler esnasında her iki tarafa da tarafların adres ve telefonlarını mahfuz (gizli) tuttuk.

Bir hafta sonra telefonla Damat adayımız, Gelin adayını uygun bulduğunu haber verdi. O zaman gelin adayımızın telefonunu damat adayımıza vererek, görüşmesini söyledik. Kızın ailesi delikanlı ile görüşmüşler ve onu Ankara’ya davet etmişler.

Bu çalışmalar yuvanın kurulması ile tamamlandı. Şimdi bu yuvanın, Ahmet Yasin adında bir oğlu ile bir kızları olduğunu öğrendik. Allah dünya ve ahiret saadetleri versin.

ŞİMDİ DE DAMAT ADAYLARIMIZ

Bu kız velisi hanımlar diyeceklerdir ki; “Efendim. Bizler, evimizde bekledik. Uygun damat adayı bize başvurdu. Sonra da yuvamızı kurduk… Kızımız da aynı yolu uygulasın”

Bu söz bir dereceye kadar doğrudur. Ancak bu sözü söyleyenler kendileri evlenirlerken toplumumuzun, “Bekârlarınızı evlendirin…(Nur suresi ayet 32)” ilahi emrine karşı davranışları ile bu günkü toplumumuzun davranışları bir midir? Nerede bizim bekâr bir insanı evlendirmek için kendini ortay atan “Dünür başılık” anlayışımız. Flört ve zina almış başını gitmiş. Cayır cayır çocuklarımızı yakıyor.

Kaç sefer Diyanet İşleri Başkanlığına, bir Ramazan ayında ve bir Cuma günü bütün ülkenin camilerinde ki hutbe veya kürsülerden, “Nikâhın mana ve ehemmiyetinin anlatılmasını ve yaşlı dul hanımların evlenmeye ikna edilmesi” gerektiğini yazdım. Yeni Başkan Mehmet Görmez de dosya verdim. İnşallah önümüzde ki Ramazan ayında bu konular işlenir, diye bekliyorum.

Kız velilerine veya evlenmek isteyen kızlarımıza bir teklif yapmak istiyoruz.

18 – 25 yaş arası kızları olan velileri, [email protected] adresinden veya 0.312.230 51 25 numaralı telefonumuzdan bize ulaşarak, büromuzda beklemekte olan damat adaylarımızın resimli bilgi formunu istesinler. Biz bu formları internetten size gönderelim. Formları inceledikten sonra eğer Damat adaylarından birini uygun bulurlarsa o zaman bize başvursunlar ki Damat adayımızın fikrini de alarak mutlu bir yuvanın kurulmasını sağlayalım.

Yazımı Peygamberimizin iki hadis-i şerifiyle tamamlamak istiyorum.

Peygamberimiz, ashabına; “Sizin şerlileriniz, bekârlarınızdır” buyurmuştur. Bir Müslüman’ın, Peygamberinin bu tasnifi içine girmek isteyeceğini tahmin etmiyor ve erkek olsun kadın olsun nikâhsız Müslümanların, en kısa zamanda nikâhlanması gerekir. Bir başka Hadis-i Şerif;  “Evlinin iki rekât namazı, bekârın 70 rekât namazından efdaldir” şeklindedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Nevzat Laleli Arşivi
SON YAZILAR