Kitap Okuyanlar Derneği kuruldu!

Kitap Okuyanlar Derneği kuruldu!

Konya’da ‘Kitap Okuyanlar Derneği’ isimli bir dernek kuruldu. Dernek Kurucu Başkanı Bayram Güneş, “Bu isimle dernek kurulması kötü bir olay. İnşallah yıllar sonra böyle bir ihtiyaç kalmaz” dedi

Türkçe Öğretmeni Bayram Güneş sosyal ağlarda kurdukları ‘Kitap okuyanlar Kulübü’nden hareketle Konya’da ‘Kitap Okuyanlar Derneği’ni kurdu. 7 kişilik yönetimi öğretmenlerden oluşan dernek, okuma alışkanlığının kazandırılması için ses getiren etkinlikler yapmayı planlıyor. Derneğin Başaralı Caddesi’nde bir de bürosu bulunuyor. Dernek Başkanı Bayram Güneş 4 yıldır Konya’da öğretmenlik yaptığını belirterek, “Kitap okumayı seven bir insanım. Bu alışkanlığımı üniversite ikinci sınıfta kazandım. Daha önce böyle bir alışkanlığım yoktu. Okuduğum kitapları internet üzerinden paylaşmaya başlardım, yorumlarımı, özetleri paylaştım. Daha sonra sosyal ağlarda ‘Kitap Okuyanlar Kulübü’ isimli bir grup kurdum. 9 ayda 2 binden fazla üyemiz oldu. Üyelerimizin çoğunluğu Konyalı idi. Daha sonra bu grup üzerinden iletişime geçtiğimiz arkadaşlarla dernekleşme kararı aldık” diye konuştu.

img_0227.jpg

DERNEK İSMİ İRONİK BULUNUYOR

Dernek yönetiminin gayretleri ile bir dernek merkezi açtıklarını ifade eden Güneş, şöyle konuştu: “Ofis eşyaları, kitaplar, kira hep üyelerimizin kendi emekleri ile oluşturuldu. İzmir ve Gaziantep’ten bağış yapanlar oldu. Sosyal medyada 5 bine yakın üyeye ulaştık. Üyelerin yaklaşık bin 500’ü Konya’dan. Grupta herkes okuduğu kitabı paylaşıyor. Kitapla ilgili görüşler yazılıyor. Herkes görüşünü ifade ediyor. Dernekleştiğimiz zaman ayda 1-2 kitap belirleyerek o kitaplar hakkında konuşuyoruz.” Derneğin isminin ironik bulunduğunu da dile getiren Güneş, şöyle konuştu: “Sokaktan geçip de dernek tabelamızı görenler ‘Derneğe üye değilsek biz kitap okumuyor muyuz' diye sordular veya ‘Kitap okumuyoruz biz gelemez miyiz’ diyenler oldu. Fakat kitap okuyanlar gerçekten azaldı. Kitap Okuyanlar Derneği diye bir dernek kurulması kötü bir olay. Bu aslında ‘Nefes alanlar’ gibi bir şey. İnşallah yıllar sonra böyle bir ihtiyaç kalmaz derneğin ismini değiştiririz.”

42 BİN KİŞİ KİTAP OKUYACAĞIZ

Derneğin en büyük amacının kitap okumayı yaygınlaştırmak olduğunun altını çizen Güneş, konuşmasına şöyle devam etti: “Türkçe öğretmeni de olduğum için bunu okulda da yapabiliyoruz fakat dernek ile sahaya ineriz, daha fazla kitlelere ulaşabiliriz diye düşündük. Şehit aileleri ile ilgili bir çalışmamız olacak. Şehit ve gazi yakınlarına ücretsiz ders vereceğiz. Ailesi hapishanede olan veya hapishanedeki çocuklarla ilgili bir projemiz vardı. Adalet Bakanlığı ile görüşerek bu projemizi uyguladık.Cezaevinde giderek oradaki çocuklarla ilgilendik oyunlar oynadık. Mayıs ayında Necip Fazıl Kısakürek’i anma etkinliği yaptık Meram’da. Hayatını, şiirlerini ve eserlerini konuştuk. Fazla duyuramadığımız için yaklaşık 100 kişi katıldı. Önümüzdeki dönemlerde buna benzer etkinlikler yapacağız. Mehmet Akif, Yahya Kemal... 3’er ay ara ile bu yazarlar ile ilgili programlar yapacağız. Konya Büyükşehir arena’da 42 bin kişi ile 10 dakika kitap okuma etkinliği gibi bir düşüncemiz var.”

img_0235.jpg

‘UMUTLUYUM İYİ ŞEYLER OLACAK’

Kitap okuma oranının az olmasına rağmen umutlu olduklarını ifade eden Güneş, “Ben kendi dönemime baktığım zaman öğrencilik yıllarımda okunacak eser çeşitliliği az gibiydi. Daha zor ulaşılıyordu. Şu an ucuz ve her yerden ulaşabiliyorsunuz. Marketlerde 1 liraya kitap satılıyor. Okumaya teşvik için yarışmalar düzenleniyor. Umutluyum. İyi şeyler alacak” ifadelerine yer verdi. Tabletlerin kitabın yerini tutmayacağını söyleyen Güneş, “Kendim de denedim fakat kitap elde olması lazım. O kokuyu almanız lazım. Tablet kitabın yerini alamaz diye düşünüyorum. alırsa da o antikalardan biri olarak kalmak isterim.Her türlü kitabı okurum. okumak da lazım. Farklı görüşleri okuyup gerekiyorsa eleştirmek lazım. Bize aykırı yazarları da tanımamız lazım.” şeklinde konuştu.

KİTAP OKUYAN SAYISI AZALDI

Devletin eskiye oranla kitap okuma konusunda daha çok işler yaptığını söyleyen Güneş, şu ifadelere yer verdi: “Okullarda kütüphaneler açılıyor. Etkinlikler yapılıyor. Bizim sorunumuz dernek olarak bir etkinlik yapacağımız zaman bürokrasi ile çok uğraşıyoruz. Sıkıntı yaşıyoruz. ‘Siz kimsiniz, kimlerdensiniz’ sorusuna muhatap oluyoruz. Ben bir devlet memuruyum arkamda kimse olamaz. Apolitik olduğunuz zaman kendinizi ifade edemiyorsunuz. Bir STK olarak önümüzün açılması lazım. Okuma ile ilgili ses getiren etkinlikler yapılması lazım. Anne babalara ne görev diye soruluyor. Bence önce anne baba kendisi kitap okumalı. Çocukların kitap okumasındaki en önemli engel teknoloji ve internet. Teknoloji ile vakit geçiriliyor. Çocuklar e-kitap okumaya daha çok meyilli. Belki kitap okuma alışkanlığı böyle kazandırılabilir.” Dernek bürolarının devamlı açık olmadığını söyleyen Güneş, “Sürekli çalışan biri yok çünkü. Herkes işinden arta kalan sürede gelip burayı açıyor. Büyüdüğümüz zaman daha iyi hizmet vermeye çalışacağız” şeklinde konuştu.

HÂLİD ŞEN merhabahaber.com

img_0245.jpg

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum