Kitap okuma sevgisi aşılanmalı

Kitap okuma sevgisi aşılanmalı

Konya'da 51. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanılmaya devam ediyor.

Konya'da  51. Kütüphane Haftası çeşitli etkinliklerle kutlanılmaya devam ediyor. TKD Konya Şubesi de haftanın önemine binaen konferans düzenledi. Konferansa, Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ve Gazeteci-Yazar Seyit Küçükbezirci konuşmacı olarak katıldı.

4-8.20150402095608.jpg

Türkiye Kütüphaneciler Derneği (TKD) Konya Şubesi, 51. Kütüphane Haftası münasebetiyle İl Halk Kütüphanesi'nde konferans düzenledi. Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu ve Gazeteci-Yazar Seyit Küçükbezirci, “Okul kitaplarının okuma alışkanlıklarındaki yeri”  konulu bilgi verdi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan TKD Konya Şubesi Başkanı Sahura Arıcan, “Bir Kitap Bir Can, Başak Tutan Eller Titap da Tutsun” adlı kampanyayı başlattıklarını ifade etti. Kampanya kapsamında köy ve mahalledeki okullara kitap kazandırmayı amaçladıklarını belirten Arıcan, “Eğitimde fırsat eşitliği düşüncesinden hareketle köy ve mahallede yaşayan çocukların kitap okuma haklarını sağlamak ve bugünün çocukları olan yarının gençlerini kitapla kavuşturmak için böyle bir çalışmanın içine girdik. Yöntemimiz kampanyaya paydaş olmak isteyen kamu kurum ve kuruluşları ile özel sektör temsilcilerinden kitap kumbarası ve araç gereçleri sağlayarak kampanyaya destek sağlanmasını düşünüyoruz. Kampanya, tamamen gönüllülük esasıyla ve bağış yoluyla sürdürülecektir. Bağışlanacak kitaplar halka açık yerlere ve sosyal mekanlara ile eğitim kurumlarına kurulacak kitaplıklara koyulacaktır. Yürüttüğümüz kampanya gereği kardeş okulumuz Vakıf Bank İmam Hatip Ortaokulu'na çok teşekkür ederiz. Aynı şekilde bize destek veren Merhaba Gazetesi'ne ve diğer kurumlara çok teşekkür ederiz” diye konuştu.

4-6.20150402095618.jpg

OKUMAK KADAR YAZMAK DA ÖNEMLİDİR

Konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Saim Sakaoğlu, okul kütüphanesinin önemine dikkat çekti. Çocukluk yıllarında kitap okumanın zor olduğunu belirten Sakaoğlu, “Bizim okul yıllarımızda bir kitabı 5 kişi okurdu. Sırayla bu kitapları okurduk. Okul kitapları bu şekilde elden ele geçerdi. Biz okul kitaplarını okuyarak büyüdük ve bu kitap okuma alışkanlığımızdan vazgeçemezdik. İlk okuduğum kitap, 'Uzun, Geniş ve Keskin Göz” idi. Bu kadar uzun isimli bir kitabı hala unutmadım. Çünkü benim için bu gerçekten çok değer verici bir duygu idi. Asla bunu unutamam. Bundan dolayı okul kütüphaneleri ile çocuklarımıza kitap okumayı alıştırmalıyız. Gençlere benim vereceğim öğüt budur. Okuduğunuz kitapları unutmayın ve okumanın yanında da yazmayı da geliştirin. Çünkü okumak ve yazmak iç içedir. Bunları bir arada yapmalıyız” açıklamasında bulundu.

4-7.20150402095627.jpg

KÜTÜPHANELERİN İÇİ BOŞ

 Gazeteci-Yazar Seyit Küçükbezirci ise, okul kitaplarının çocukları okula alıştırmasında büyük önem arz ettiğini belirterek, “Çocuklara ana okullarında kitap okuma sevgisi kazandırılmazsa o iş bitmiştir. Eğer evlerinde para ve marka ön plandaysa, çocuk için okumak büyük bir mucizedir. Ailede kitap okuma arzusu ve isteği yoksa çocuğun kitabı sevmesi çok zordur. Şu an birçok okulda kitaplar istenilen düzeyde değildir. Hiçbir iktidarı da kastetmiyorum. Her iktidar benim gibi olacaksınız diyor. Bu yanlış. Aynı şekilde kitaplıklar zayıf olduğu için çocuklar ve gençler ilgi duymuyor. Türk kütüphaneleri en kısa zamanda kütüphanecilik eğitimi almış insanlara devredilmeli. Bu yapılırsa büyük bir boşluk olacak. Bu boşluk da okuma sevdalısı olanları buralara istihdam etmeleri gerekiyor. Milyonlarca kitaplık yapın. Modern büyük binalar yapın ama buralara kütüphaneden anlayan kişileri koyun” ifadelerini kullandı.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.