Kışlıklar alınıyor

Kışlıklar alınıyor

Havaların soğumasıyla birlikte giyim, çanta ve ayakkabı da yeni sezon ürünleri tezgahlardaki yerini aldı. Hazırlıklarını tamamlayan esnaf, vatandaşı beklemeye başladı

Havaların soğumasıyla birlikte sonbahar-kış sezonu açıldı. Giyim, ayakkabı ve çantada yeni sezon ürünleri vitrinleri süslüyor. Esnaf da hazırlıklarını tamamlarken yavaş yavaş kışlık ürünlerin satışlarına başladı. Yeni sezon fırsatlarından yararlanmak isteyen vatandaş da mağazaları incelemeye başladı. Yazlık ürünleri elde kalmasını istemeyen esnaf da son günlerde büyük indirimler yaparak eldeki ürünlerini bitirmeyi hedefliyor. Ayakkabı da bu yılda tabanı kalın ayakkabılar ön plana çıkmaya başladı. Henüz bot satışları kış dönemine göre az satılırken, çocuk ayakkabılarında kışlıklar aileler tarafından yoğun ilgi görüyor.

Beyzade Giyim Satış Müdürü Yusuf Başcı, yaz sezonunun düğün sezonu nedeniyle hareketlendiğini  söyledi. Artık havaların soğumasıyla birlikte sonbahar-kış sezonunun açıldığını kaydeden Başcı, “Kış sezonunda yazlık ürünleri az da olsa görmek mümkün. Kışlık ürünlerde mont, kaban ve ceketler tezgahlara girmeye başladı. Özellikle Bedesten'de projelerin tamamlanmasıyla dükkanlar yeni görünümüne kavuştu ve tarihi bir görünürlüğe kavuştu. Bundan memnunuz ve işlerimize de bu durum olumlu yansıdı” dedi.

KOMBİN ANLAYIŞI GELİŞTİ

Alışveriş merkezlerine göre Bedesten'de yazlık ürünlerin satılmadığını belirten Başcı, “Kalan yazlık ürünlerimize de depoya kaldırdık. Önümüzdeki yaz sezonunda bu ürünleri indirimli bir şekilde satacağız. Yeni sezon ürün geldiğinde bu ürünleri yeni sezon diye satamayız. Bunu indirimli olarak değerlendiriyoruz. Eskiden klasik ürünler daha çok satılıp ilgi görüyordu. Artık son yıllarda daha spor giysiler tercih edilmeye başlandı. Müşteri geldiğinde pantolon, gömlek ve ceketi aynı anda alarak kombin yapıyor. Eskisi gibi bir tane pantolon alıp gidilmiyor. Alacağı pantolona göre gömleği ve ceketi veriyoruz. Bu şekilde hem müşterinin kafasında bir giyim tarzı oluşuyor. Hem de ne giyeceği konusunda fikir vermiş oluyoruz. Artık herkes modayı takip ediyor ve güzel ve farklı giyinmeyi özen gösteriyor. Kurban Bayramı'nın üstüne okul masrafı da eklenince insanlar biraz daha ekstra ihtiyaçlarını erteliyor. Ancak birkaç hafta sonra işlerimiz biraz daha hareketlenecektir. Bir müşteri ceketini pantolonu, gömleği, ceket ve kabanını 500 liraya alabilir” diye konuştu.

AYAKKABIDA İTHAL TEHLİKESİ

Ayakkabı sektörünü ve yeni sezonu değerlendiren Stil Ayakkabı Sahibi Samet Dölek ise,  ayakkabı sektörünün hareketlendiğini söyledi. Mevsimlik ürünlerin mağazalardaki yerini aldığını ifade eden Dölek, “Bu yılın sezonları kalın tabanlı olarak ön plana çıkıyor. Havalardan dolayı vatandaş henüz bot alımına başlamadı. Bu yıl aynı zamanda abartılı bir fiyat yok. Botlar 50-200 lira arasında değişir. Erkek ayakkabıları da minimum 80 lira arasında satılıyor. Bu sene kalın tabanlı ayakkabılar moda olduğu için artık marka ayakkabı takıntısı değişti. Çünkü dünyaca bilinen bu ayakkabılar klasik kalın tabanlı ayakkabı üretmiyor. Bu ayakkabıları 15-22 yaş arası gençler takip ediyor. 23 yaş üstü ise biraz daha klasik ayakkabıları tercih ediyor” dedi.

Konya'da artık Çin üretimi gibi ithal ürünlerin güvenilmediğini  belirten Dölek, “Çin malı ayakkabılar ucuz ama vatandaş sağlığından dolayı tercih etmiyor. Konya'da ayakkabı üretiminde Türkiye'nin en önde gelen şehirlerinden biri. Diğer şehirlere göre Konya'da ayakkabı bolluğu var ve fiyatı da oldukça uygun. Ancak Kurban Bayramı üzerine okullar açılınca vatandaş biraz kendini alışverişten çekti. Kış mevsimi de yaklaşınca vatandaş biraz para harcamaktan çekiniyor. Seçimlerin de etkisiyle biraz kuşku var. Bu belirsiz 1 Kasım'dan sonda değişecektir” açıklamasını yaptı.

ERKEKLER DE ÇANTA TAKIYOR

Mevsim değişikliği birlikte çantada da değişiklik göz çarpmaya başladı. Özellikle çocuklu anneler ihtiyaçlarını karşılayabilecek büyük ve kullanışlı çantaları tercih ediyor. Çanta kullanımının çok fazla olması da sektörü olumlu yönde etkiliyor. Kadınlar artık her mevsimde farklı aksesuarlar deneyerek çantalarını yeniliyor. Bir mağazanın satış müdürü Süleyman Meral,  Sonbahar-Kış çanta sezonunun açıldığını söyledi. Yaz dönemindeki küçük ve renkli el çantalarının artık rafa kalktığını  ifade eden Meral, "Çanta almak hem ihtiyaç hem de önemli bir kombin. Bunu kadınlar yıllardır çok iyi bir şekilde kullanılıyor. Özellikle genç kızlar her kıyafetine uygun farklı çantalar takıyor. Görümün açısından çanta giyimi tamamlıyor. Erkekler de artık çanta takmaya başladı. Bu kadın çantası şeklinde değil tabi, omuzdan ya da belden takmalı çantaları erkekler tercih ediyor. Artık teknolojinin gelişmesiyle birlikte telefonlar cepte kötü duruyor ve rahat hareket olanağı vermiyor. Araba anahtarı, cüzdan, şarj aleti, telefon, kulaklık ve gözlük derken erkekler artık çantaya ihtiyaç duyuyor. Hem cepler şişmiyor hem de daha gösterişli bir durum oluyor. Erkekler artık giyimine göre bu çantaları kombinliyor" şeklinde konuştu.

MEHMET AKİF SÜTÇÜ merhabahaber.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.